islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4643
EURO
34,7320
ALTIN
2.435,54
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Singapur ve Malezya onmilyarlarca dolarlık yüksek hızlı tren hattı inşa projesinden vazgeçti

Singapur ve Malezya onmilyarlarca dolarlık yüksek hızlı tren hattı inşa projesinden vazgeçti
Mirat Haber Ajansı

Singapur ile Kuala Lumpur arasında yüksek hızlı demiryolu bağlantısı kurma planları Her iki hükümet tarafından bu yılın ilk günü yayınlanan bir açıklamaya göre iptal edildi. 2031’de tamamlanması beklenen 350 km’lik hat, Malezya’nın başkenti ile Singapur arasındaki seyahat süresini yaklaşık yedi saatten 90 dakikaya indirecekti. Ancak Malezya, Covid-19 salgınının etkisiyle 27,3 milyar dolar maliyetini düşürmek için tasarımında değişiklik yapmak istedi. Her iki hükümet de bu değişikliklerle ilgili birkaç görüşme yaptı ve bir anlaşmaya varamadı. Bu nedenle, HSR Anlaşması 31 Aralık 2020’de sona erdi.

İnişli çıkışlı proje

İlk olarak 2013’te önerilen program, daha önce bir dizi askıya alma işlemine maruz kalmış. Temmuz 2018’de Khaw Boon Wan, adanın parlamentosuna hattın Singapur tarafında çalışmak üzere 100’den fazla uzmandan oluşan bir ekibin atandığını ve beş inşaat mühendisliği ihalesinin yayınlandığını söyledi. Ertesi Eylül’de iki yıllık bir erteleme kararlaştırıldı ve her iki hükümet de ihalelerini askıya aldı ve başka bir çalışma yapılmadı.

Projeyle ilgili tartışmalara derinden dahil olan bir Malezya Bakanlar Kurulu bakanı, masraf tazminatı olarak, Malezya’nın Singapur’a 270 milyon dolardan daha az ödeme yapmayı beklediğini söyledi. Malezya Ekonomi Bakanı Datuk Seri Mustapa Mohamed, Ulaştırma Bakanı Ong Ye Kung’un Pazartesi günü Singapur Cumhuriyet Parlamentosu’nda projeye yaklaşık 270 milyon dolar harcadığı yönündeki sözlerine atıfta bulundu. Malezya, her iki taraf da önerdiği değişiklikleri kabul edemedikten sonra, ikili anlaşmanın son 31 Aralık 2020 tarihinde sona ermesine göz yumdu.

Bakan Ong, Parlamento’da yaptığı konuşmada, bugüne kadar ortaya çıkan maliyetlerin, danışmanlık hizmetleri, altyapı tasarımı ve gerekli insan gücünü de içerdiğini söyledi. Ong, Singapur’un 2019’da Malezya’dan projeyi askıya alma talebinden 15 milyon dolar aldığını söyledi. Tazminat miktarı ve ödeme planı yasal anlaşmalarda belirtildiğini ifade eden bakan, gizlilik yükümlülükleri nedeniyle, HSR projesinin sona ermesi için kesin tazminat koşullarını açıklayamayacağını söyledi. Bakan Mustapa’ysa Malezya’nın tazminat konusundaki yükümlülüklerini yerine getireceğini ve her iki ülkenin de miktarı belirlemek için gerekli prosedürleri başlatacağını söyledi.

Diğer Uzak Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/uzak-dogu/

Diğer Ekonomi haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/ekonomi/

ETİKETLER: Singapur
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.