islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5289
EURO
34,9614
ALTIN
2.425,71
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Azerbaycan’da Muhalif Gazeteciye Ev Hapsi

Azerbaycan’da Muhalif Gazeteciye Ev Hapsi

Mirat Haber Ajansı

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) adlı uluslararası insan hakları örgütü, Azerbaycan’ı geçen hafta mahkum edilen ve hükümetin eleştirel gazetecilere dava açma uygulamasının son kurbanı olduğunu iddia ettikleri gazeteci Tezehan Miralamli’nin mahkumiyetini iptal etmeye çağırıyor. Aile üyelerinin de tutuklanması, fiziksel saldırıları ve hapishaneleri söz konusu olduğunu söyleyen örgüte göre yetkililer, sekiz yıldır Tezehan Miralamli’ye baskılar yapmaktaydı.

19 Haziran’da Bakü’deki bir mahkeme Miralamli’yi Şubat ayında yaşanan bir tartışma sırasında iddia edilen bir blogcuyla tartıştığı için “saldırganlık” suçundan suçlu buldu. Miralamli, Azerbaycan’ın kalan tek muhalif gazetesi Azadlig için çalışıyor. Elektronik bir bileklik takması ve her gece evde kalması için hapse mahkum edildi. Kendisine uygulanan kısıtlamaların, gece olaylarını veya başkent dışındaki olayları kapsamasını engelleyerek raporlamasının engelleyeceğini söyledi.

RSF, Azerbaycan yargı sisteminden Miralamli’ye yöneltilen suçlamaları düşürmesini istedi ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’ni hükümeti eleştiren gazetecilere “zorla suçlananların kullanımını kınamaya” çağırdı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2015 ve 2016 yıllarında Miralamlı’yla ilgili ve gazetecilik faaliyetleriyle doğrudan bağlantılı olmayan iki davada Azerbaycan’a hükmetti. Bu yıl nisan ayında, muhalefetteki Popüler Ön Parti başkanı Ali Karimli ile görüştükten sonra birkaç saat boyunca polis tarafından gözaltına alınmıştı.

Azerbaycan, RSF’nin 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülkeden 168’inci sırada yer alıyor. Ülkenin önde gelen kritik medya kuruluşları susturuldu ya da yurt dışına taşınmak zorunda kaldı. RSF’ye göre, ana bağımsız web siteleri engellendi ve şu anda en az beş gazeteci parmaklıklar ardında.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.