islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5766
EURO
34,7968
ALTIN
2.510,43
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Bahreyn Halkı: ABD Üsleri Gayrimeşru

Bahreyn Halkı: ABD Üsleri Gayrimeşru

Mirat Haber Ajansı

Bahreyn’de büyük çoğunluğu oluşturan yerel halkı temsil eden muhalif siyasi teşkilatları ABD Donanması’nın Beşinci Filosunun küçük Basra Körfezi krallığındaki varlığına karcı çıktı. Konuşlandırmanın gayrimeşru olduğunu ve Bahreyn halkı tarafından hoş karşılanmadığını vurguladılar.

Bahreyn Hak ve Demokrasi Özgürlük Hareketi yayınlanan açıklamada “Bahreyn’deki Amerikan askeri varlığının herhangi bir meşruiyeti yok ve hoş karşılanmıyor. Bahreyn’de konuşlanan ABD güçlerinin yasalara göre de meşruiyeti yoktur, çünkü bunların mevcudiyeti herhangi bir yasal mevzuat olmaksızın yapılan özel keyfi anlaşmalara dayanmaktadır. Bu tür anlaşmalar gizlice yapıldı ve onlarca yıldır Bahreyn halkı için acılara yol açtı” sözlerini kullandı.

Hareket halkın çoğunluğunu temsilen “Bahreyn’deki yönetim halka dayalı demokratik meşruiyetten yoksundur ve sistem diktatörlüktür. Halkın özellikle önemli konularda kararlara ve yasalara hiçbir katılımı yoktur. İnsanlar ülkedeki sahte parlamentoda gerçek bir temsile sahip değiller ve bu nedenle ABD Beşinci Filosu ve İngiliz Kraliyet Donanması üssü gibi yabancı askeri üsler gayri meşru ve özgür Bahreyn ulusunun iradesine karşıdır” beyanatını paylaştı.

Muhalefet örgütü, Başkan Donald Trump’ın kusurlu politikaları nedeniyle Bahreyn’de ABD’ye karşı düşmanlığın benzeri görülmemiş düzeye ulaştığını vurguladı. Binlerce rejim karşıtı protestocu, Şubat 2011 ortasında ülkede ayaklanma başladığından bu yana Bahreyn’de neredeyse her gün gösteri düzenledi.

Muhalefet El-Halife rejiminin gücü bırakmasını ve tüm Bahreynleri temsil eden adil bir sistemin kurulmasına izin vermesini talep ediyorlar. Başkent Manama yönetimiyse, herhangi bir muhalif hareketi bastormak için zalimce çabalar içinde. 14 Mart 2011 tarihinde, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden birlikler, Bahreyn’de demokrasi isteyen halkı kanlı biçimde bastırmak için ülkeye girdi.

Bahreyn de dahil Basra Körfezi kıyılarında geleneksel olarak Caferi mezhebinden Araplar yaşamakta. 18. yüzyıldan itibaren İngiltere’nin bölgede gücünü artormak için İngiliz destekli Vahabi mezhebine bağlı ve Arabistan’ın iç bölgelerinden gelen ve Suud aşiretine akraba olan bedevi aşiretleri İngiltere desteğiyle bölgeye yerleştirildiler ve mevcut yönetimleri oluşturdular. Kuveyt ve Bahreyn’in yanısıra Suudi Arabistan’ın Basra Körfezi bölgesi de Caferi çoğunlukta bir nüfusa sahip. Bu ülkelerde sıradan halk, yönetimlerce siyasal, ekonomik ve dini baskı altında.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.