islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

İSLAM EVLİLİĞİ KOLAYLAŞTIRIR

İSLAM EVLİLİĞİ KOLAYLAŞTIRIR
7 Temmuz 2023 17:00
A+
A-

Önce BBC Türkçe’nin 04 Temmuz 2023 tarihli haberini  okuyalım:

Hindistan’da başlık parası: ‘Çeyiz nedeniyle onlarca erkek beni reddetti’

Hindistan’da 1961’den beri yasak olmasına rağmen damadın ailesinin gelinin ailesinden nakit para, kıyafet ve mücevher gibi hediyeler içerecek şekilde çeyiz isteme geleneği hala devam ediyor.

Bhopal kentinde yaşayan 27 yaşındaki bir öğretmen, bu “sosyal kötülüğe” son vermek için bir imza kampanyası başlattı: Polisten evlilik mekânlarına memur göndermesi ve baskın düzenlemesi isteniyor.

İSLAM KOLAYLAŞTIRIR

Aile bütün toplumların temelini oluşturur. Cinsel ahlâkı ve sosyal dayanışmayı korur, sağlıklı nesiller yetiştirmenin de ana yoludur.

Bu sebeple ailenin kurulması ve yaşatılması için gerekli atılımların yapılması ve kolaylaştırıcı önlemlerin alınması gerekir.

İnsanın yaratıcısı olan Allah, birbirine eğilimli ve ihtiyaçlı yarattığı erkeğin ve kadının birlikteliğini evliliğe bağlamıştır.

Erkek ve kadın için evlilik Allah’ın buyruğu olduğu için ibadettir. Her ibadet gibi aile kurmak da Cennet’e götürücüdür.

MEHİR ALLAH’IN EMRİDİR

İslam Dini’nde erkeğe doğrudan ve kadına da yargı yoluyla boşanma hakkı verildiği için olacak erkeğe kadına ön tazminat niteliğinde mehir vermesi emredilmiştir. Mehir Allah’ın Kur’ân ile verdiği bir emirdir.

“ Evleneceğiniz kadınlara, nikâh bedeli olan mehirlerini Allah’ın emrettiği meşru bir hak olarak gönül hoşluğuyla verin. Bununla beraber, mehrin bir kısmını size kendi arzularıyla bağışlarlarsa, onu da alıp gönül huzuruyla yiyebilirsiniz. “ (NİSA 4/4)

Mehir kadının razı olacağı miktarda bir para, mal ve ya altın -gümüş olabilir.

Mehir evlenen kadının ailesine değil, doğrudan kendisine verilir.

Mehir’de bir sınır yoktur. Ama Peygamberimizi mehirin az tutularak evliliğin kolaylaştırılmasını öğütlemiştir.

Kadının kabulüne bağlı olarak mehir zifaf öncesinde veya sonrasında verilebilir. Kadın tarafından kocasına bağışlanabilir de.

Görüldüğü İslam’da mehiri doğrudan koca verir, kadın alır. Amaç kadının ekonomik geleceğini korumaktır.

HİNDİSTAN GELENEĞİNDE ZULÜM VAR

Haberde görüldüğü Hindistan geleneğinde kadının ailesinden mal istenmektedir. Bu da evliliği zorlaştıran bir unsurdur. Özellikle Yahudilerde/Musevilerde gelinin güveye verdiği para ya da mal anlamana drahoma da Hindistan geleneğini andırmaktadır.

ETİKETLER:

Evlilik Hindistan    Mehir   Drahoma    İslam  Kolaylaştırma

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.