islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4961
EURO
34,5758
ALTIN
2.478,95
BIST
9.557,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Bakan Karaismailoğlu: Türksat 5A yörünge testleri yapıldıktan sonra haziranda teslim alınacak

Bakan Karaismailoğlu: Türksat 5A yörünge testleri yapıldıktan sonra haziranda teslim alınacak

Mirat Haber Ajansı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat’ta düzenlenen, “Ka Bant Milli Uydu Haberleşme HUB Sistemi ve Modem Geliştirilmesi Projesi” imza töreninde, ülkeyi geleceğe hazırlarken gözü uzaya dikmenin tesadüf olmadığını, Türkiye’deki uydu teknolojileri ve uzay çalışmaları gündeminin baş döndürücü bir hıza eriştiğini belirtti. Anadolu Ajansının verdiği habere göre Bakan, beşinci nesil elektrikli itki sistemli haberleşme uydusu Türksat 5A’nın 8 Ocak’ta uzaya gönderildiğini hatırlattı. Karaismailoğlu, 31 derece doğu yörüngesine doğru yolculuğuna devam eden Türksat 5A’nın, ulusal yörünge ve frekans haklarının korunması, gelecek nesil Türksat uydularına ticari olarak kullanacakları yeni frekans haklarının kazanılmasında etkin rol üstleneceğini belirtti.

Yeni uydular fırlatılacak

Türksat 5B’nin ise üretim çalışmalarının planlanan takvime uygun devam ettiğini, uydunun bu yılın ikinci yarısında uzaya gönderilmesinin planlandığını bildirdi. Yerli ve milli imkanlarla üretilen ilk haberleşme uydusu Türksat 6A’nın, 2022’de uzaydaki yerini alacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, ülkemizin, bugün, kendi uydularını geliştirme, üretme ve test edebilme düzeyine geldiğini, uzay alanındaki kurumsal kapasitesine büyük bir önem verildiğini, Milli Uzay Programı kapsamında yeni nesil uydu geliştirme alanında dünyayla rekabet gücümüzü geliştirdiğimizi, uzayda izi olan ülkelerin, dünyadaki gücünün artacağına yürekten inandığını ifade etti. Türksat 5A’nın yerden 36 bin kilometre mesafedeki yörüngesine ulaşmasının mayıs ayının ilk günlerinde olacağını belirten Karaismailoğlu, uydu yörüngesine ulaştıktan sonra, yörünge testleri yapılacağını ve Haziran ayı itibarıyla teslim alınıp, çalışmaya başlayacağını bildirdi.

Türksat 5B uydusunun en önemli özelliğinin, sahip olduğu 53 Gbps kapasiteli Ka Bant haberleşme sistemi olduğunu aktaran Karaismailoğlu, Ka Bant sistemiyle mevcut geniş bant veri haberleşme kapasitemiz yaklaşık 15 kat artırılmış olacağını paylaştı. Haberleşme uydu filosuna katılacak yeni uydularla genişleyen Ka Bant kapasitesi için milli terminallerin geliştirilmesini amaçlıyoruz. Bu amaçla bugün, katma değerli uydu hizmetleri konusunda millileşme ve yerlileşme konusunda güzel bir iş birliğinin imzasını atıyoruz, ifadelerini kullandı.

Aselsan Türksat anlaşması imzalandı

Türksat ile ASELSAN arasında Ka Bant Milli Haberleşme HUB Sistemi ve Modem Geliştirilmesi Projesi imza programına tanıklık edildiğini belirterek, tarihi imzalarla, katma değerli uydu hizmetlerinden VSAT sistemlerinde kullanılan Ka Bant hizmetlerinde noktadan noktaya haberleşebilen HUB sistemi ve modemlerini yerli ve milli imkanlarla 150 modem ve 2 HUB sistemi üretileceğini, bu sistemle kurumsal müşteriler, ev kullanıcıları, askeri ve özel taktiksel uygulamalar için ürün satışı olacağını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de söz konusu anlaşmanın yapılmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti. Türkiye’nin uzay ve uydu konusunda millileşme hamlelerinin devam ettiğine dikkati çeken Demir, projenin sadece askeri değil, sivil alanda da önemli ölçüde uygulama alanında olacağını, Türkiye’nin uzay kapasitesini yerli imkanlarla sağlamaya yönelik önemli adımlar teşkil edeceğini, devamının gelmesini beklediklerini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.