islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5289
EURO
34,9614
ALTIN
2.425,71
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

BAMYAN KÜLTÜR MERKEZİ

BAMYAN KÜLTÜR MERKEZİ
30 Mayıs 2022 09:22
A+
A-

 

Eski ipek yolu üzerinde bulunan Bamyan, Afganistan’ın orta bölgesinde yer alan küçük bir kasabadır. Aynı adı taşıyan eyaletin başkenti ve Hazára etnik grubunun kültürel ve politik merkezidir.

Mart 2001’de, Taliban Afganistan’ın Bamyan Vadisi üzerinde yükselen iki devasa Buda heykelini yok etti. Yaklaşık 1500 yıl önce oyulmuş heykeller, dünyadaki ayakta duran en büyük Buda heykelleri olarak kabul edilmekteydi ve hem Budizm’in hem de yerel kültürün ayrılmaz bir parçasıydı.

Bamyan Kültür Merkezi, yok olan kültürel tarihin anısına, fikirlerin iletilmesi ve paylaşılması için yeni bir yaşam merkezi yaratabilme amacıyla tasarlanmıştır. Bu nedenle, bir nesne inşa edilmesinden ziyade bir buluşma noktası tasarlanmıştır.

Bamyan Kültür Merkezi yerel mimari geleneği kullanarak inşa edilmiştir. Bu sayede peyzaj ve yer ile tam olarak bütünleşen, termal ataletten ve zeminin yalıtımından yararlanan ve yerel bina geleneklerini kabul eden minimum olumsuz etki yaratan bir binadır.

Ziyaretçiler, yeni kültür merkezi alanına geldiğinde, peyzaj üzerinde bir bina bulmak yerine, ilk önce bir bahçe ile karşılaşırlar. Bu bahçe tüm Bamiyan şehir halkının kullanımına açık bir park ile bütünleşiktir.

Merkezin çatıları, ziyaretçilerin ve yerel sakinlerin buluşabilecekleri, manzarayı izleyebilecekleri ve Kültür Merkezi’nin etkinliklerine göz atabilecekleri bir dizi izleme platformu oluşturmuştur.

Merkez, ayrıntı ve süsleme olmadan, tamamen yalın iç mekanlara sahiptir. Kültür merkezinin çatı pencereleri sayesinde, güneşin gökyüzünde izlediği yolu izlemek mümkündür. Güneş ile birlikte zamanın geçişinin deneyimlenmesi amaçlanmıştır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.