islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5217
EURO
34,9766
ALTIN
2.439,42
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Başbakan Johnson: Yemen’e İngiliz askeri gönderilecek

Başbakan Johnson: Yemen’e İngiliz askeri gönderilecek

İngiltere başbakanı Boris Johnson, dışişleri komitesi toplantısında yaptığı konuşmada, koşulların uygun olması durumunda Yemen’e asker gönderebileceklerini ifade etti.

Mirat Haber Ajansı

İngiltere başbakanı, hükümetin şartlar uygun olduğu takdirde Yemen’e asker göndereceğini açıkladı. Boris Johnson, İngiliz askeri müdahalesi dikkate alınmadan önce durumun çok farklı olması gerektiğini belirtti. Johnson, dışişleri komitesi önünde yaptığı bir toplantıda, Birleşik Krallık ile angajman için belirli bir talep veya öneri bulunmadığını, ancak koşulların doğru olması durumunda kesinlikle bakmaya hazır olacakları bir şey olduğunu vurguladı.

Barış görüşmelerine koz hazırlığı

Yemen çatışması, İran tarafından desteklenen Husi milislerinin 2014 yılında başkent Sana’da hükümeti iktidardan düşürmesi ardından Suudi işgaliyle başladı. İşgalci Suudi Arabistan, Yemenli grupların şu anda var olan bir çatışmaya barışçıl bir çözüme ulaşmalarına yardımcı olmak için geniş kapsamlı bir girişim başlattığını iddia etmekte. Ülke çapında ateşkes çağrısı yapan plan Batı’da geniş destek topladı. İşgali destekleyen Johnson ateşkesin cesaret verici olduğunu ve bunun ciddi siyasi ilerlemeye yol açacağını umduğunu ve artık daha ileri gitmek için bir fırsat olduğunu ifade etti. BM, ayrıca Yemen hükümetine dört yakıt gemisinin Hudeyde limanına girmesine izin verdiği için övgüde bulundu. Son haftalarda başkent ve ülkenin çoğunu elde tutan başta Husiler olmak üzere yerel kuvvetler, Suud Krallığa yönelik füze ve drone saldırılarını yoğunlaştırarak bölgesel ve uluslararası müttefiklerin kınamalarına yol açtı.

Yemen’in merkezi Marib vilayetindeki maliyetli bir askeri bataklıkta, başkent güçleri bir aydır süren saldırıda duraklamalara tanık oldular. Eyaletin başkentini ve onunla birlikte petrol ve gaz yataklarını geri alamadılar. Yemenli uzmanlar, askeri çıkmazın isyancıları hedeflerini Marib şehrini almaktan, saldırıyı gelecekteki barış görüşmelerinde bir pazarlık aracı olarak kullanmaya ittiğini ifade ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.