Biden’dan Trump kararlarını iptal, Türkiye politikasında gergin bekleyiş

Mirat Haber Ajansı

Dün ABD başkanlığına yemin ederek başlayan eski Başkan Yardımcısı ve Senatör Joseph Biden, Beyaz Saray’daki ilk gününde selefi Donald Trimp’ın tartışmalı bir dizi kararını iptal eden bir kararname imzalayarak yürürlüğe koydu. Bu hareketiyle kendisine destek veren Trump karşıtı kesimin ağzına bir parmak bal çaldığı ifade edilmekte. Kararnamede Trump’ın en çok tepki gördüğü alanlar yer alıyor.

Bunlardan biri Müslüman karşıtı olarak nitelenen, belirli ülkelerin vatandaşlarına normal turist ve ticari vizelerin iptali. İran, Libya, Suriye, Yemen, Çad ve Somali gibi toplan nüfusu 200 myonun üzerinde Müslüman halkın yaşadığı 6 ülke vatandaşlarına özel durumlar dışında vize verilmemesi. Kısa bir süre Türkiye’ye de vize yasağı konmuştu. Yasak aynı zamanda Kuzey Kore ve   Venezuela’ya da uygulanmaktaydı. Biden bu Müslüman yasağını kaldırdı.

Yeni ABD Başkanı’nın bir diğer dikkat çeken iptali de Meksika Amerikan sınırına dikilen duvar konusunda. 450 millik bölümü tamamlanan ve 350 millik bölümünün inşaatı başlayan duvarın durdurulması kararnanesi, Trump destekçilerini ilk günden öfkeye boğdu. Sağ seçmen Demokratların Meksikalı göçmenlerin oyunu aldığı ve bunların geçişine izin verilmesiyle demografisi değişen ülkede bundan sonra bütün seçimleri alacağını iddia ediyor. 

Türkiye gerek 15 Temmuz darbesindeki rolü, gerek Türkiye’ye olumsuz bakışı, PKK/YPG desteği, S-400 müeyyide yönelimi bakımından Jo Biden döneminde ABD ilişkilerinin bozulması endişesini taşıyor. Eski yönetimde FETÖ karşıtı Flynn ve Guilliani gibi kişilere karşın yeni yönetimde FETÖ’ye yakın hatta destek almış kişiler olduğu da belirtilmekte. 

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

13 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

13 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

14 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago