islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6005
EURO
34,8189
ALTIN
2.493,24
BIST
9.473,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Bilgisizlik Meşru Yeniliğin de Düşmanıdır! PEYGAMBERİMİZ DEVESİ ÜZERİNDE TAVAF VE SA’Y YAPTI

Bilgisizlik Meşru Yeniliğin de Düşmanıdır! PEYGAMBERİMİZ DEVESİ ÜZERİNDE TAVAF VE SA’Y YAPTI
5 Aralık 2022 13:36
A+
A-

Önce Mirat Haber’de de yayınlanan haberin özetini verelim:

Elektrikli Araçla Say
Gündeme gelen son konu ise elektrikli araçlarla ibadet şekli. Kabe ziyareti sırasında yapılan ibadetlerden biri de Safa ve Merve arasındaki Say ibadeti. Ziyaretçiler bu ibadeti yürüyerek yapmaları gerekirken elektrikli araç kullanmaya başladı.

Bu eğilim ise oldukça kalabalık bir kesim tarafından kabul gördü. Binlerce elektrikli araç, iki nokta arasında gidip gelmeye başladı.

Görüntüler Tartışma Konusu Oldu
O anları kaydeden bir ziyaretçinin sosyal medya paylaşımı ise gündem oldu. İbadetini elektrikli araçlarla yapanlara sosyal medyadan tepki yükselirken görüntüler tartışmalara neden oldu.

https://www.mirathaber.com/kabedeki-goruntuler-alay-konusu-oldu-kutsal-mekanda-ibadet-sekli-sosyal-medyada-tartisma-konusu-oldu/

YORUMUMUZ

Beni mazur görsünler sosyal medyada görüş beyan edip tartışma açanların pek çoğu cahildir. Bilmedikleri konularda hatalı görüşlerini kırık dökük cümlelerle savunup dururlar.  İslam konusunda Müslümanların kahır çoğunluğu da bilmeden görüş beyan eder. Etmekle de yetinmez. Yerici eleştirilerde bulunur.

Cehaletimizi yansıtan bir konu da Hac’da ve Umre’de Sa’y ibadetinin muhtemelen yaşlı veya hasta bazı kişilerce elektrikli araçlara binilerek yapılmış olmasıdır.

“Hac Yüceliğe Çağrıdır” isimli eserimi kaleme alırken tesbit etiğim bir gerçek de şuydu:

Aziz Peygamberimiz 63 yaşlarında vefatından yaklaşık üç ay önce yaptığı Veda Haccı’nda Umresinin Tavaf’ını ve Sa’y’ini devesi üzerinde yaptı. Onun izniyle hasta olan eşi Ümm-ü Seleme de hac tavafını deve üzerinde yaptı. (Müslim Hac 42)

Peygamberimiz yaşlı sayılmazdı. Onun devesi üzerinde Tavaf ve Sa’y yapması ve hasta eşine onay vermesi, hiç şüphesiz buna ihtiyaç duyulacağı içtihadında bulunması sebebiyle idi.

Günümüzde giderek kalabalıklaşan hac ve umrelerde özellikle hastalar ve yaşlılar için bu araçlara ihtiyaç var. Bundan yaklaşık 20  yıl kadar önce Ramazan ayında yaptığım Umre’ de Sa’y sırasında  öylesine sıkışıklık oldu ki on binler bir anda  kilitlendik. Ölümle burun buruna geldim. Ezilmeyi göze alarak Sa’y görevimi bitirmeden safları yararak kendimi dışarı attım.

Gençliklerinde hac ve Umre yapmış yaşlılarımız hatırlayacaklardır; yaşlılar ve hastalar tavafları ve sa’ylerini, bu işi geçim kaynağı edinmiş  insanların başları üzerinde taşıdıkları sedyelerde taşınarak yaparlardı.

Hulasa bu gün elektrikli araçların kullanılması, deve üzerinde Tavaf ve Sa’y yapan Peygamberimizin uygulamasına dayanan geçerli/sahih bir uygulamadır.

Dileriz bu uygulama da bilmediğimiz konularda konuşmamamız gereğini bize öğretmiş olur.

Ali Rıza Demircan

ETİKETLER: ÜSTMANŞET
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.