islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5104
EURO
34,9876
ALTIN
2.436,44
BIST
9.804,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Bilim Adamları: Kafamızda Gizli Organ Var

Bilim Adamları: Kafamızda Gizli Organ Var

Mirat Haber Ajansı

Bilim insanları sürpriz bir anatomik keşif yaptılar. İnsan kafasının içinde, tükürük bezleri gibi görünen cisim, bilim insanları tarafından şimdiye kadar bir şekilde gözden kaçtı. Bu “bilinmeyen varlık”, prostat kanseri hastalarını PSMA PET / CT adı verilen gelişmiş bir taramayla inceleyen Hollanda’daki doktorlar tarafından tesadüfen tespit edildi. Radyoaktif glukoz enjeksiyonları ile eşleştirildiğinde, bu teşhis aracı vücuttaki tümörleri tespit eder. Ancak bu sefer, nazofarenksinin arkasına yerleştirilmiş, tamamen başka bir cisim tespit etti. Bezlerin daha önce nasıl tanımlanamadığına gelince, araştırmacılar yapıların kafa tabanının altında erişilemeyen anatomik bir konumda bulunduğunu ve bu da onları endoskopik olarak tanımayı zorlaştırdığını öne sürüyor.

Tükürük bezleri, sindirim sistemimizin çalışması için gerekli olan tükürüğü üreten enzimdir. sıvının büyük kısmı parotis, submandibular ve sublingual bezler olarak bilinen üç ana tükürük bezi tarafından üretilir. Ağız boşluğu ve hava-sindirim sistemi boyunca yer alan yaklaşık 1000 küçük tükürük bezi de vardır. Ancak bunlar genellikle mikroskop olmadan görülemeyecek kadar küçüktür. Vogel’in ekibi tarafından yapılan yeni keşif çok daha büyük ve daha önce gözden kaçan bir bez çifti gibi görünen şeyleri gösteriyor. Dördüncü büyük tükürük bezleri grubu, burnun arkasında ve damağın üstünde, insan kafasının merkezine yakın bir yerde bulunur. Bu tükürük bezlerinin, çalışmada incelenen 100 hastanın tamamının PSMA PET / BT taramalarında bulunduğu görülmüştür. Ayrıca bir erkek ve bir kadın olmak üzere iki kadavranın fiziksel incelemelerinde bulundu. Ancak ekip, bulgularını doğrulamak için daha büyük, daha çeşitli bir kohort üzerinde ek araştırmalara ihtiyaç duyulacağını kabul ediyor. Ancak keşif, kanserli hastalar için radyasyon tedavisi sırasında kaçınmamız gereken başka bir hedef sağladığından olağanüstü derecede önemlidir. Tükürük bezleri, tedaviden kaynaklanan hasara karşı oldukça hassastır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.