islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

QAnon Komplo Teorisi Dünyaya Koronayla Yayılıyor

QAnon Komplo Teorisi Dünyaya Koronayla Yayılıyor

Mirat Haber Ajansı

Bir komplo teorisine dayalı sosyal hareket QAnon tüm dünyaya yayılıyor. Bu ABD başkanı Trump etrafında dönen bir komplo teorisi olarak ABD’nin en tehlikeli ihracatlarından birine dönüştü. WWG1WGA (“birimiz nereye giderse, hepimiz gidelim) sloganları ile açılan bayraklar ve pankartlar, geçen ay Almanya’da tecritlere karşı düzenlenen bir mitingde kalabalıkta görüldü. Trump 2019’da Japonya’yı ziyaret ettiğinde, Q harfinden pankartlarla karşılandı. Bunlar sadece münferit örnekler değil çünkü araştırmacılar 70’den fazla ülkede büyük QAnon toplulukları saptadılar. Genelde ülkelerdeki sosyal medyada çok takip edilen yerel temsilcilerce yayılan inanışlardan oluşmakta.

Orijinal QAnon komplo teorisi, derin devlet figürleri ve Hollywood seçkinlerinden oluşan bir grup üzerine odaklanmıştı. Onları çocuk tecavüzü ve cinayetleri işleyen pedofil bir şebekenin parçası olmakla suçladılar. Öte yandan, Trump’ı ve bir avuç diğer devlet adamını, onları ifşa etmek için ordu mensuplarıyla birlikte çalıştıkları için seviyorlardı. İddiada, sapık elitlerin amaçlarının kendilerini genç tutmak için çocukların kanından “adrenokrom” maddesi elde etmek olduğu, bir tür çağdaş vampirlik olduğu belirtiliyor. Ancak o günlerden sonra, sistem karşıtı ve Yahudi karşıtı söylemleri giderek daha açık bir şekilde kullanan bir yan-komplo teorisine dönüştü. Korona virüsü salgını, insanların yer yer zorla tecrit edilmesi, İnternet’in en derin ve karanlık köşelerini kullanan QAnon’un uluslararası yayılmasına katkıda bulundu. QAnon takipçileri, aşı karşıtı gruplar ve maske karşıtı gruplar gibi hükümete güvenmeyen diğer topluluklarla birleşti. Bazı sosyal medya platformları bu yayılmayı yavaşlatmak için adımlar attı. Ancak QAnon taraftarları, ilgiyi hak eden meşru bir endişe olan çocuk ticaretiyle ilgili paylaşımları kullanarak sosyal medya algoritmalarını atlatabildiler. Tüm komplo teorileri gibi, QAnon da insanları komploya çekmek için yer yer gizlenen gerçekleri, gerçek problemlerden yararlanıyor. Ancak, gerçekte çocuk tecavüzü ve kaçakçılığı konusunda fazla bir şey yapmıyor, çoğu zaman gerçek çözüm isteyenleri dışlıyor. ABD’de QAnon, suç örgütleri ve şiddet vakalarıyla örtüşmeye başladı. Gözlemciler bunun küresel olarak yayılmasından endişe duyduklarını söylüyor çünkü QAnon’un savunucuları kamuya açık bir şekilde kendilerini kabul etmeyenlerin öldürülmesini istiyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.