islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

BİLİMSEL GELİŞMELERDE “TEVHİDİ DÜŞÜNCE YÖNTEMİNİ” DESTEKLEYEN İLMAR…

BİLİMSEL GELİŞMELERDE “TEVHİDİ DÜŞÜNCE YÖNTEMİNİ” DESTEKLEYEN İLMAR…
21 Temmuz 2023 11:03
A+
A-

Tevhidi Düşünce ışığında ilim dallarının yeniden inşası

2014 yılında İlim ve Metodolojik Araştırma Merkezi adıyla kurulan İLMAR, yönetimlerine gönderdiği bir yazıyla “Tevhidi Düşünce Işığında İlim Dallarının Yeniden İnşası” konu başlığında İkinci Uluslararası Şurası’nın düzenleneceğini duyurdu.

İLMAR Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Osman Şimşek imzasıyla gönderilen yazıda şöyle denildi:

“İslam/Türk-İslam Medeniyetinin özgün “Düşünce Yöntemi olan Tevhidi Düşünce Yöntemi anlayışı üzerinden İslam/Türk-İslam Medeniyetinin ”Milli Sosyal ve Beşeri İlimler Sisteminin İnşa imkânının  akademik ölçü ve yöntemler çerçevesinde bilgi oluşumunun sağlanması konusu Şura’da tematik başlıklar altında işlenecektir.”

İLMAR Üniversitelere gönderdiği yazıda, Milli ve Manevi bütüncüllüğe de dikkat çekerek, şura da  kültürel “öz”den hareketle bir “Düşünce Yöntemi” arayışının gerçekleşeceğini duyurdu.

HABER YORUM

Öncelikle İLMAR’ı, Milli ve manevi duygulardan hareketle “Tevhidi Düşünce Yöntemi arayışını” tebrik ediyor, çalışmalarında başarılı olmalarını yüce rabbimizden niyaz ediyoruz.

Bu haberi duyan başta ODA TV olmak üzere birçok Kamalist, veryansın ederek eleştirdi. Hakaret edilmediği müddetçe düşüncelere saygımız vardır da birçok zaman bu eleştirilerin  hakaret boyutuna ulaştığı da bir gerçek.

Ama bu konuda yapılan bütün eleştiriler, özgüven eksikliği içinde yapılan eleştirilerdir. Müslümanların araştırdığı ve başarıya ulaştığı bütün Bilimsel gelişmeleri, süreç içinde Batı’nın çaldığını ve kendi buluşlarıymış gibi dünyaya lanse ettiğini bilmeden yapılan eleştirilerdir.

El-Harazmi’nin “El-Cebir Velmukabele” eserini bilmeyenler, El-İdrisi’nin meridyen ve paralel hesaplamalarından haberi bile olmayanlar, Piri Reis’in haritasını hiç duymayanlar, Câbir bin Hayyân’ın kimya biliminin temelini oluşturan buluşlarını göz ardı edenler, özgüven eksikliği içine İLMAR’ı eleştiriyorlar.

Evet, her şeyde özümüze dönmemiz gerekiyor. Buna Bilimsel alanda  “Tevhidi Düşünce Yöntemi anlayışı”da dahildir. Bilimsel buluşlarda “İlahi kudreti ve gücü göremeyen ya da görmek istemeyen” beyinler, düşünemeyen ve akledemeyen beyinlerdir.

Bizler bu girişime karşı çıkanlara, Kur’an kelimesinin bir anlamının da “Okumak” olduğunu, yine Kur’an’ın ilk emrinin “Oku” olduğunu ve “Hiç bilenler ile bilmeyenler bir olur mu” ayetini hatırlatmak istiyoruz.

Haydi, yüce rabbimizin bir emrine daha kulak verelim:

“Gerçekten de yerlerin ve göklerin yaradılışında, gün ve gecenin uzayıp kısalmasında akıl sahipleri için muhakkak birçok işaretler vardır. Bu gibi kimseler ayakta iken, otururken ve yatıp uzandıkları yerde Allah’ı tefekkür ederler, gökyüzü ve yeryüzünün yaradılışını inceden inceye düşünürler (ve şöyle derler): -Ya Rabbi! Sen bunları boş yere yaratmadın. Seni yüceltir, ululuğunu kabul e¬ deriz. Sen bizi cehennem azabından koru…” (Ali İmran 190-191)

MİRATHABER.COM

İLMAR    El-Harazmi     El-İdrisi     Piri Reis  Câbir bin Hayyân