islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5192
EURO
34,9079
ALTIN
2.423,37
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Bir milyon Mozambikli açlıkla karşı karşıya

Birleşmiş Milletler ajansı, yüz binlerce insanı evlerinden uzaklaştıran kötüleşen bir çatışmanın olduğu kuzey Mozambik’te neredeyse bir milyon insanın şiddetli açlıkla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Bir milyon Mozambikli açlıkla karşı karşıya

Birleşmiş Milletler ajansı, yüz binlerce insanı evlerinden uzaklaştıran kötüleşen bir çatışmanın olduğu kuzey Mozambik’te neredeyse bir milyon insanın şiddetli açlıkla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler ajansı, yüz binlerce insanı evlerinden uzaklaştıran kötüleşen bir çatışmanın olduğu kuzey Mozambik’te neredeyse bir milyon insanın şiddetli açlıkla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. DEAŞ bağlantılı savaşçılar geçtiğimiz ay doğalgaz zengini Cabo Delgado eyaletinin bir kasabası olan Palma’ya saldırdı. Yetkililer, polis ve ordu yetkililerinin yabancı olduğuna inanılan saldırıdan sonra Palma’da bulunan 12 kafası kesilmiş cesedi belirlemek için hala çalışıyorlar. Savaşçılar kasabaları aradılar ve önemli yolların kontrolünü ele geçirdiler. Genç kadınları ve çocukları kaçırdılar ve sivillerin kafalarını kestiler. Altyapıyı yok ettiler ve hatta kuzeydeki operasyon alanlarını komşu Tanzanya’ya kadar genişlettiler. Bütün bunlar, sakinleri güvenli bir yere ulaşmak için umutsuz bir girişimle her yöne kaçtı. 2017’den beri kasaba ve köyleri yağmalayan yerel olarak El Şebab olarak bilinen silahlı bir grubun son saldırısıydı. Dün, Dünya Gıda Programı (WFP) Cenevre’deki bir brifingde Mozambik’te 950.000 kişinin aç olduğunu belirtti.

Oradaki insanların yiyeceğe çok az erişimi var, korumaları yok ve tahliye için çaresizce her gün Total’in sitesinde yüzlerce toplanıyor. Total, 2 Nisan’da yakınlardaki faaliyetler nedeniyle personelini sahadan çekerken, WFP de yürütmekte olduğu tahliye uçuşlarını durdurdu. Şirket ayrıca Pemba’daki ilgili operasyonlarını da askıya aldı. WFP, Mozambik Ulusal Afet Riski Yönetimi ve Azaltma Enstitüsü’nün Cabo Delgado’daki şiddetten kaçanlara yardım etmek için 126 milyon dolara ihtiyacı olduğunu söylemesinden bir gün sonra, krizle yüzleşmek için bağışçılara 82 milyon dolarlık çağrıda bulundu. BM Uluslararası Çocuk Acil Durum Fonu (UNICEF), şu anda ebeveynleri bulunamayan 200’den fazla yerinden edilmiş çocuğa baktığını söyledi. Şubat ayına kadar 690.000 kişi ülke çapında yerinden edilmişti. Uluslararası Göç Örgütü’ne göre, 16 bin 500 kişi Palma’daki saldırıdan kaçtıktan sonra Cabo Delgado’nun diğer bölgelerinde kayıtlı. BM’nin insani yardım koordinasyon kurumu OCHA Pazartesi günü yaptığı açıklamada, on binlerce kişinin hala Palma bölgesinde yerinden edildiğini veya hareket halinde olduğunu belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.