islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Bir Ümmet Klasiği: Ramazan Ne Gün Başlar Kavgası

Bir Ümmet Klasiği: Ramazan Ne Gün Başlar Kavgası
24 Nisan 2020 19:25
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Korona virüsü, dünyanın sonu ya da başka bir kriz fark etmiyor; Müslüman dünya her zamanki gibi yeniden, Ramazan ayının ne gün başlaması gerektiği, Cuma mı yoksa Cumartesi mi başlayıp başlamayacağı konusunda bölünmüş durumda. Mısır, Türkiye, Lübnan, Katar ve Suudi Arabistan, Perşembe akşamı Ramazan’a başlarken bu kez İran ve bazı düğer ülkeler Cuma akşamı Ramazan’ı açacak. Her yıl değişen tek şey dünya Müslüman devletlerinin ve azınlıklarının nasıl ayrıştığı, kimin kiminle olduğu.

Hilal ayını aramak için devletin uzay uyduları kullanıldığı Türkiye’de oruç tutmanın ilk günü Cuma günü olarak açıklandı. İran’daysa, ay gözlem komitesinin sözcüsü, Cuma günü Şaban’ın son günü olacağını ve Cumartesi günü oruç ayının ilk gününü kutlayacaklarını açıkladı. Umman da İran’a katılarak, Perşembe akşamı yeni ayı göremediğini bu nedenle Cumartesi günü oruç tutulacağını duyurdu.

Dünyadaki birçok Müslüman ülke, her ay yeni ay aramak için ekipler göndermekte. Tespit edilirse, Ramazan’ın başlangıcını ilan ediyorlar. Değilse, ertesi akşam Ramazan oluyor. İslam ay takvimini takip ediyor ve bu nedenle ayın süresi değişebiliyor. Hilal tespit edildiğinde yeni ayın başlangıcı ilan ediliyor. Ancak Suudi Arabistan gibi ülkeler takvimlerini standartlaştırdılar ve sadece yılın dört ayı boyunca ay gözlemlerini kullanıyorlar. Bu da, takvimlerinin genellikle bir gün önde olmasına yol açabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.