islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3423
EURO
35,1164
ALTIN
2.307,30
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Biz Olmayı Öğrenmek…

Biz Olmayı Öğrenmek…

İnsan iki şey yapmalıdır: Bir yarar olduğunda başkasını düşünmek, suç olduğunda ise kendisini sorumlu tutmak. Çok zor bir durum modern insan için. Çünkü o hep kendisini düşünmekten başka bir şey öğrenemedi… (Abdulaziz Tantik)

“Biz” olmayı öğrendiğimiz gün dünya ve ahiretimiz için çok daha güzel bir yer olacak. Gerçek o ki biz nefsimize zulmettik. İyi olan kişiye maruz kaldığı haksızlıklara karşı sabrı tavsiye eder, hatta dayatır iken kötü olan kişiye caydırıcı tepkileri ve ket vurduracak tenkitleri yapmakta neden ısrarcı olamadık ki?

Ve bu böyle giderse; MASUM ve HALİS KADINLAR sözde Müslüman erkeklerin elinin altında hayat boyu çile çekmeye mahkûm kalırken MASUM ve HALİS ERKEKLER sözde Müslüman kadınların feminist bakış açıları ile garip ve kederli bir hayata mecbur kalmaya devam edecek.

Hangi millet ya da coğrafyadan olursa olsun, İslam’ın kriterlerine uyarak marufa göre yaşayabilirsek gayet mutlu ve huzurlu ömürler sürebiliriz. Bizler harika bir dinin mensubuyuz. Kuran-i ölçütleri ve Nebevi hareketin kişileri, milletleri, çağları aşan capcanlı ruhu ile hayata bakan ve selamete çıkaracak yöntem ve ilkeleri taşıyan engin ve eşsiz bir ufku var. İslamiyet’e ve o hak dini bize öğreten Rahmet Elçisi’ne canımız, anamız, babamız feda olsun. Bu dine mensup olma izzetini bize ulaştıran Allah’a binlerce kez hamd olsun.

Fakat Müslümanlarda yetiştiği sosyal ortam itibarıyla kimlik, kişilik, zafiyetlerine uyumlu olarak aşağılık ya da üstünlük komplekslerinin izdüşümü ve bu halin topluma yaşattığı davranış bozuklukları var. Doğduğu coğrafyaya, millete, o milletin kültür birikimine İslami değerlerin engin ufku ile bakabilen, her türlü enaniyet duygusundan beri kalarak, insanların ve toplumların ihtiyaçları ile empati kurabilen, kendini, toplumunu, milletini, dünyayı ıslah etmeye sorumluluk bilinci taşıyan ve kendi vicdanının polisi olarak önce kendini vazifeli bilen muttaki Müslümanlar lazım bize. Kanaatimce o vakit erkek erkek olarak, kadın kadın olarak yaşayıp mutlu evlilikler sürdürebilir. Hatta bu başarı Müslümanca boşanmayı dahi güzel bir örnek teşkil eden görgüye taşınarak, medeni ölçütlerde hayata geçirebilir. (Resulullah as emsalinde bu da mevcut) .
Ne yazık ki günümüzde İslam’ın rahmeti bol çatısı altında marufa göre hareket edebilmenin görgüsünü kendine ilke edinen halis muhlis kulların sayısı oldukça az.

Irkların, dillerin, milletlerin, coğrafyaların kültürel birikimini İslam’ın evrensel mesajı altında tevhidi ve nebevi kaidelere uyumlu olarak güncellemeyi esas edinmek ne güzel. Tevhit mücadelesini değil, İslam’ı ırkların, milletlerin, coğrafyaların kültürel birikimine göre işine geldiği ölçekte düzenleyen zihniyet nasıl selamı yayabilir ki? Bu hazin durum, sonuçta asabiyetin, taassubun hakim olduğu cahili bir tercihin sonuçlarının yaşanmasına sebebiyet verir ve sonu elbette zulümdür, hüsrandır.

Daha hazini bu durum hakiki İslam’ı miras bırakır gibi babadan oğula, anneden kıza, bizden sonraki nesillere güven içinde miras bırakılır. Kötülük yapmış olmanın suçluluğunu yahut vicdan azabını taşıyarak değil adetlere, örflere, atalara vefanın iç huzurunu yaşayıp yaşatan garip bir psikolojik hastalık içinde yapılır. Bu hastalığı yaymanın vebalinin ne denli büyük olduğu anlaşılmadan gururla topluma taşınır.
Çocukların masum dünyasına ait olan bir özellik ölene dek içimizde kalmalı. Sevgi ve paylaşma güzelliği. Enaniyet duygusu nefsinin arzu ve isteklerinin emrine girerek azgın duygular yaşatmayan o masum melekler belki de insanlığın devamı için örnek ve ibret olarak bize gönderildiler.

Bunu kısa bir yaşanmışlık ile açıklamaya çalışalım:

“BM askerleri Afrika’da görev yaparken bir köyde mola verirler. Köyün çocukları çok şirin ve meraklıdır. BM kamyonuna binmek isterler. Asker çocuklara bir ağaç gösterir ve o ağacın etrafından dolanıp ilk geleni kamyona bindireceğini söyler. Bunun üzerine çocukların hepsi el ele tutuşur ve ağacın etrafını beraber dolanıp el ele askerin yanına gelirler. Asker çocukların hepsini alır kamyona.” Afrika’da bu geleneğe UBUNTU adı verilir. Afrikalı çocuklar çıkarcı, emperyalist kafalı, mutant insanlar gibi düşünmez; birini geride bırakmayı başarı saymaz.
Rahip Desmond Tutu Ubuntu felsefesini şöyle açıklar: “Ubuntu’ya inanan bir insan diğerlerine açıktır, diğerlerine olumludur, diğerleri iyi ve yetenekli olduğunda tehdit altında hissetmez, onun daha büyük bir bütünün parçası olduğunu bilmekten gelen bir özgüveni vardır. Diğerleri aşağılandığında, küçük düştüğünde, zulme uğradığında ya da ezildiğinde o, kendini de aşağılanmış hisseder.”

İşte böyle bir duygu bizlerde de kendimizi, evliliğimizi, aileyi, toplumu, milleti ve Muhammet Ümmetini kurtarabilecek olan duygudur. Efendimiz rahmet peygamberi Hz.Muhammet as buyurduğu gibi:
“Sizden biriniz, kendisi için arzu edip istediği şeyi, din kardeşi için de arzu edip istemedikçe, gerçek anlamda iman etmiş olmaz.” (Buhârî, Îmân 7; Müslim)

Sen, ben, o olanın kişisel haklarını gözetirken, biz olmanın tevhidi şuurunu toplumsal tevhidin şaşmaz unsuru olarak bilmek elzemdir. İmanın en güzel belirtisi, mis kokan esintisidir. Durum bu iken nefislerimizi adeta ilah edinmek, başkalarını köle gibi görerek muamele etmek neyin gamsızlığıdır ?

Hz. Meryem annemiz misali iffetine ve ahlakına düşkün olurken aldatılan, eziyet gören, toplumsal hakları gözetilmeyen kadınlar ile
gayrı meşru ilişkiden Hz Yusuf gibi sakınan ve evlatları perişan olmasın diye karısının türlü entrikalarına, vefasız ve cefasız hallerine sabreden beyefendilere şahit olduk yıllarca…

Toplumumuz iyi olana sabrı tavsiye eder, hatta dayatır iken kötü olana caydırıcı tepkileri ve ket vurduracak tenkitleri yapmakta neden ısrarcı olmaz ki ?

Sonuç olarak :
MASUM ve HALİS KADINLAR sözde Müslüman erkeklerin elinin altında hayat boyu çile çekmeye mahkûm olmadan, MASUM ve HALİS ERKEKLER sözde Müslüman kadınların feminist bakış açıları ile garip ve kederli bir hayata mecbur olmadan yaşarsa huzur ve mutluluğu bulurlar. Umulur ki kurtuluşa ererler.

Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Nefsine öğretmen vicdanına talebe olmak konusunda nasibimiz bol olsun. Cennetlik işler ile ruhlarımızı ve hayatlarımızı Aziz eylesin Mevlam. “Biz” olmayı öğrendiğimiz gün dünya ve ahiretimiz hepimiz için çok daha güzel bir yer olacak.
Rabbim hepimize rahmet eylesin.

Selam ve dua ile kalınız.

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar
  1. Filiz Bozan dedi ki:

    Verdiğiniz örneklerle yazınız muhteşem olmuş , içimizdeki bu benliği silmedikce gerçek anlamda huzurlu yaşayamayız , Rabb’im kendisine teslim bir şekilde yaşamayı nasıp etsin inşallah

  2. Hiç dedi ki:

    Nefsine öğretmen vicdanına talebe olmak…. Ne güzel ifade çok sevgili ve kıymetli kardeşim. İmam Gazali der ki , insan ömründe hiç değilse tek bir defa başka bir kardeşinin menfaatini kendi menfaatine tercih etmeli. Biz ise nelerden bahsediyoruz… Rabbim yazınızdan faydalanmaya mazhar olanlardan eylesin bizleri. Allah razı olsun

  3. Melike dedi ki:

    EVET. HOCAM COK GUZEL DEYİME GELMİSSİNİZ. GENE BENİ BENDEN. ALAN YAZİLARİ. YAZDİNİZ HOCAM. BİR KADİN. OLARAK YUREGİNDE MERHAMET. VE VİCDAN VAR İSE EŞİNE ZULUM YAPAMAZ. BU ERKEKLER. İCİNDE GECERLİDİR BİR EVLİLİKTE. DURUSTLUK. VE DOGRULUK. COK ONEMLİDİR BU TEK. KARİ KOCA ARASİNDA. DEGİL SADECE. ARKADASLAR ARASİNDADA. VE KARDESLER ARASİNDADA VE AKRABALAR. ARASİNDADA GECERLİDİR SEN DURUST. VE DOGRU OLURSAN. HERKES SENİ SEVER CUNKU SENİ SEVENLER. SENİN GONLUNUN GUZELLİGİNİ SEVİYOR DEMEKTİR KALBİNDE. SİNSİLİK BENCİLLİK VE BENCİLLİK OLURSA USTUNLUK TASLİYANLARİ KİMSE SEVMEZ VE SEVEMEZLER HOCAM. EVET AFRİKALİ. COCUKLAR BANA BİR ADAMİ GETİRDİ AKLİMA. ADAMİN BİRİ ÖLMÜŞ VE CUKURUN İCİNDE İNSANLAR BEKLİYORKEN BİR İP ATİLMİS O ADAM İCİN SEN BU İP SENİN İCİN. DEMİSLER VE İPİ ATMİSLAR ADAM İPİ TUTMUS DİGER. TUTUSAN. KİSİLERİ. TEKMELEMİS HEPSİNİ. SİRKELEMİS İPTEN. TAM CUKURDAN. CİKMAYA. YAKİN İKEN. YUKARİDAN İPİ BİRAKİYORLAR. ADAM GENE CUKURUN İİCİNE DUSUYOR. VE DONUYOR DİYORKİ. İPİ ATİPTA. BİRAKAN. GİREVLİLERE ALLAH SENİ SİNADİ İMTİHAN ETTİ VE SEN BENCİLLİGİNLE. KAYNETTİN KİMKİ İPİ TUTUNUP. GELSEYDİ SENİN SAYENDE ONLARDA CENNETE. GERECEKLERDİ SENLE BERABER AMMA SEN KENDİNİ DUSUNDUGUN İCİİN. ONLARLA CEHENNEMİN CUKURUNDAN CİKMİYACAKSİN. DİYORLAR YANİ BİR İNSAN OLARAK. KENDİN İCİN NE İSTERSEN AMMA DUNYA DA AMMA AHİRETTE AMMA MAL MULK. SAGLİK HERSEY İCİN DİN KARDESİN İCİN DE. İSTEYECEKSİNKİ RABBİMİN HOŞUNA GİDER DUANİ VE İSTEKLERİNİ. VERSİN RABBİM VE İNANİNKİ. BASKA KARDESİN İCİN NE İDTERSEN RABBİM SANADA ONU VERİYOR RABBİM BENCİL KULLARİNİ SEVMEZ ALLAH RAZİ OLSUN HOCAM BİZLERİ BİLGİLENDİRİYOESUNUZ RABBİM İNSANİN ESİ VE EVLADI VE SEVDİKLERİNİN BENCİLLİKTEN. KORUSUN İNSAALLAH

  4. Serap dedi ki:

    Çok güzel bir yazı içimizdeki bizi keşfedip ona göre yaşamalıyız

  5. Hazal dedi ki:

    Ne kadar güzel ifade ediştir bu.Allah razı olsun sizden.Rabbim bu yazınızdan hakkıyla ders çıkarıp hayatımıza geçirmeyi nasip etsin,nefsimize aldanıp benliğimize,egomuza yenik düşmekten korusun inşallah.Sizin de belirttiğiniz gibi önemli olan “ben” değil, “biz”
    olabilmek o ruhu yakalayabilmektir🤲🏻

  6. Samet Karaduman dedi ki:

    Biz olmayı öğrenmekten ziyade insan olmayı öğrensek bütün sorunlar çözülecek. Bir insanın canı yansa onun yaşadığı acıyı içimizde hissetsek olayı çözeceğiz. İnsanlar artık birbirinden o kadar kopmuş ki herkes kendi öğrendiği pislikleri, yalanları, hırsızlıkları hayatına yansıtıyor. Yaşamı hayatı insanlar zorlaştırıyor. İnsan olmak biz olmak, biz olmak bir insanın canı yandığın da onun yardımına yetişmektir.

  7. Ayşe ATAŞER dedi ki:

    Selamaleykum katılıyorum. Biz kuantum fiziği ile anlatabilsek bilimsel olarak da karşımdaki insan benim başka anneden babadan olma halim olduğunu.Ben değil biz olduğunu.Hepimiz iyi olursak ancak gerçek mutluluk olacağını o zaman bu dünya yaşanıer bir yer olur.Selam ve dua ile.