islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5707
EURO
34,9946
ALTIN
2.460,16
BIST
9.897,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Böcekler Avrupalıların tabaklarına geliyor

Böcekler Avrupalıların tabaklarına geliyor
Mirat Haber Ajansı

Avrupa Birliği’nin gıda konusundaki gözlemci kuruluşu, kurutulmuş sarı un kurduna insan tüketimi için güvenlik onayı verdi. Bu nedenle Avrupa’da yemek yiyenlerin yemeklerine böceklerin girmesi yakın. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) kararı, yetkililerin böcek larvalarının 27 ulustan oluşan blokta tüketicilere satılıp satılmayacağına karar verebilmeleri için gereken adımı attı. Karar, ajans tarafından, sürdürülebilir bir protein kaynağı sağlayabilecek potansiyel bir atıştırma sektörünü onaylamak için yapılan böcek gıda ürünü uygulamasının ilk tamamlanmış risk değerlendirmesi.

Protein, yağ ve lif

EFSA’nın NUTRI birimindeki bilim subayı Ermolaos Ververis yaptığı açıklamada, bunun AB çapında ilk onayın yolunu açabileceğini söyledi. Risk değerlendirmesi, bilime dayalı kararlar alma ve tüketicilerin güvenliğini sağlama konusunda AB’deki politika yapıcıları destekleyerek yeni gıdaların düzenlenmesinde belirleyici ve gerekli bir adım. EFSA, Tenebrio molitor larvalarının, Fransız böcek yetiştirme firması Micronutris’in bir uygulamasından sonra, tamamen kurutulmuş böcek olarak veya toz halinde yenilmesinin güvenli olduğunu bulduğunu ifade etti. Açıklamada, ana bileşenleri protein, yağ ve liftir deniyor, ancak böceklere olası alerjik reaksiyonlar konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiği uyarısı yapılıyor.

Çeyrek milyon tonluk Pazar

Avrupa’da gelişmekte olan böcek yetiştiriciliği endüstrisi kararı memnuniyetle karşıladı ve yetkililerin bu yılın ortasına kadar sarı un kurtlarının halka pazarlanmasına izin vermesini umduklarını bildirdi. İtalya merkezli EFSA’nın plakasında daha fazla böcek araştırması var ve ayrıca cırcır böcekleri ve çekirgelerin tüketime uygun olup olmadığını incelemeye hazırlanıyor. Az sayıda AB ülkesinde halihazırda insan tüketimi için mevcut ve daha yaygın olarak hayvan yeminde kullanılmak için üretilmekte. Sektör, böcek bazlı gıda ürünleri için Avrupa pazarının önümüzdeki yıllarda hızla büyümesini ve 2030 yılına kadar üretimin 260.000 tona ulaşmasını beklediğini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.