islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5160
EURO
34,8257
ALTIN
2.426,37
BIST
9.689,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Bosna, Pakistan’la göçmenleri geri göndermek için anlaştı

Bosna, Pakistan’la göçmenleri geri göndermek için anlaştı

Mirat Haber Ajansı

Pakistan İçişleri Bakanı İcaz Ahmed Şah ve Bosna-Hersek Milli Güvenlik Bakanı Selmo Cikotiç, Çarşamba günü İslamabad’da göçmenlerin kendi ülkelerine dönmelerine izin verecek bir anlaşma ve buna eşlik eden bir protokol imzaladılar. Anlaşmayla Pakistan, şu anda Bosna’da yasadışı olarak yaşayan vatandaşlarının geri dönüşünü kabul etmeyi taahhüt etti. İki ülke vatandaşlarının geri kabulü ve transit geçişleri Saraybosna ve İslamabad’daki uluslararası havalimanlarından gerçekleştirilecek.

Bosna’daki Pakistanlı göçmenler meselesi, iki ülke arasındaki sorunların kaynağı olmaktaydı ve Bosna eski milli güvenlik bakanı Fahrudin Radonciç, bu yıl Nisan ayında İslamabad’ı Saraybosna ile yasadışı göç konusunda çalışmak istememekle suçlamıştı. Radonciç, Bosna Yabancılar Dairesi’ne, savaştan zarar gören Suriye’den gelen mülteciler hariç, sınır dışı edilecek tahmini 10.000 yasadışı göçmenin bir listesini hazırlamasını emretti. Aralarında Pakistan’dan yaklaşık 3.000 yasadışı göçmen olduğunu ve Pakistan büyükelçiliğinin kimliklerini tespit etmek için işbirliği yapmak istemediğini iddia etti. Ancak Radonciç, ne devlet başkanlığı konseyi üyesi Şefik Caferoviç’in ne de Bosna dışişleri bakanı Bisera Türkoviç’in desteğini alamadığı için Haziran ayı başlarında istifa etmişti. Uluslararası Göç Örgütü, Bosnalı yetkililer ve STK’ların tahminlerine göre, şu anda Bosna’da önemli bir kısmı Pakistan vatandaşı olan yaklaşık 10.000 yasadışı göçmen var. Göçmenlerin kimliklerinin tespiti yıllardır sorun olmuştu çünkü göçmenlerin geldiği ülkelerin büyükelçilikleri işbirliği yapmak istemiyorlar ve göçmenler de sınır dışı edilmekten kaçınmak için kasıtlı olarak kimliklerini gizliyorlardı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.