islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Büyük Beyrut patlamasında Esed bağlantılı iş adamı iddiası

Büyük Beyrut patlamasında Esed bağlantılı iş adamı iddiası

Mirat Haber Ajansı

Geçen Ağustos ayında yıkıcı bir patlamaya neden olduğu Beyrut limanında amonyum nitrat depolayan şirketin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın üç işadamıyla bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Savaro Ltd, Salı günü Companies House’da kaydı silinen Londra’daki bir paravan şirket. Yapılan araştırmalar Beyrut’un baştan beri kargonun hedef noktası olduğunu ve kargonun Mozambik’e gitmediği yönündeki şüpheleri artırdı. Beyrut’ta 2.750 ton nitrat patlamasının, Suriyeli yetkililerin silahlarda kullanılmak üzere nitrat elde etme girişimlerinin bir yan ürünü olabileceği ihtimalini de ilk kez gündeme getiriyorlar.

Suriyeli kardeşler

Lübnanlı film yapımcısı Firas Hatoum’un yerel televizyonda yayınlanan belgeseli, Esad’ı desteklediği bilinen üç figür arasında bağlantılar kurdu. George Haswani, Mudalal Khuri ve kardeşi Imad, Suriye liderinin savaş çabalarını destekledikleri için ABD tarafından yaptırım uygulanan ortak Rus-Suriye vatandaşları. Haswani ve Imad Khuri’ye bağlı şirketler, 2013 yılında yaptıkları bildirimde şirketleri için bir Londra adresini paylaştı. Kargonun resmi varış yeri Mozambik’ti, ancak felaket patlamaya kadar güvenli olmayan bir şekilde depolandığı Beyrut’a boşaltıldı.

Mudalal Khuri, ABD Hazinesi tarafından, Rus yük gemisi Rhosus’un Gürcistan’dan Lübnan’ın başkentine yanaşmasından aylar önce amonyum nitrat tedarik etmeye çalışmakla suçlandı. Geminin rotasının değişmesi, şeffaf olmayan mülkiyeti ve kargo tedarikçilerinin gizemli menşei, Beyrut’un en başından beri karmaşık bir kaçakçılık operasyonunun hedeflenen varış noktası olduğu şüphesini arttırdı. Haswani, Esad’ın vazgeçilmez iş adamı olarak biliniyor. Ayrıca 2015 yılında ABD tarafından Suriye hükümeti adına DAEŞ terör örgütünden petrol satın aldığı iddiasıyla cezalandırıldı.

Lübnan’da devlet krizi

Lübnanlı yönetici sınıf da patlamayla ilgili yargıç liderliğindeki bir soruşturma ile karşı karşıya. Geçici başbakan Hassan Diab, üç eski bakan ve 30’dan fazla alt düzey yetkili felaketle ilgili olarak suçlandı. 200’den fazla kişi öldü ve patlama şehrin liman tarafındaki banliyölerini harap etti. Ancak soruşturmanın yerel güç üsleri tarafından engelleneceğine dair artan endişeler var. Hepsinin Beyrut limanının operasyonlarından pay aldığından ve gelirlerinde bir kesinti yaptığından şüpheleniliyor.

Lübnan, bir Arap ve Orta Doğu ülkesi. Başkenti Beyrut olan ülkenin Akdeniz’e kıyısı var ve İsrail ve Suriye ile de kara sınırı mevcut. Ülke nüfusu yaklaşık 7 milyon. Ülke farklı etnik gruplara sahip olsa da, nüfusunun %54 Müslüman, bunun dışında Katolik, Rum Ortodoks, Dürzü, Ermeni, Çerkez ve Levanten gruplar da var. Kişi başına düşen milli gelir Türkiye’ninkine yakınken son dönemde ekonomi çökerek bir anda değişti. Ülke parlamenter cumhuriyet rejimi ile yönetilmekte. Cumhurbaşkanının Katolik, başbakanın Sünni, Meclis Başkanı’nın Şii olması genel teamül.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.