islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3652
EURO
34,9611
ALTIN
2.325,56
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Üretici İle Market Fiyatı Arasındaki Fark Giderek Artıyor!

Üretici İle Market Fiyatı Arasındaki Fark Giderek Artıyor!
2 Şubat 2022 15:42
A+
A-

Üretici ile market arasındaki fiyat farkı kapanmak bir yana giderek açılıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden gelen son dakika verilerine göre; sebze ve meyvede üretici fiyatları ile market fiyatları arasındaki fark 4.5 kata ulaştı. Meyve ve sebze fiyatlarındaki bu rakamlar görenleri çok şaşırtıyor. Dalında 2 lira olan elma markette 9 liraya dayanıyor, tarlada 63 kuruşluk kuru soğan 2.5 liraya ulaşıyor, üreticide litresi 4.46 lira olan süt 12 lirayı aşıyor. Üretici ile market arasındaki fiyat farkı bir türlü kapanmıyor. Özellikle havaların soğuduğu ocak ayında bu makas iyice açıldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre; sebzeve meyve üretici fiyatları ile market fiyatları arasında 4.5 kata varan değişimler görüldü. Ocakta elma 4.4 kat, kuru soğan ve portakal 3.9, yeşil mercimek 3.4 kat, marul ve nohut 3.2 kat, limon 3.1 kat, süt 2.8 kat fazlaya tüketiciye satıldı. Dalında 2 lira olan elma markette 8.79 liraya çıkarken, üreticide 1 litresi 4.46 lira olan süt markette 12.48 liraya yükseldi.

ÇİFTÇİ TARLAYA GİDEMEDİ
Ortaya çıkan sonuca göre, enflasyonun da bir numaralı faili olan gıda fiyatlarındaki bu artışta üreticilerin payı en az seviyede. En çok cefayı üretici çekerken, bu işin kaymağını aracılar ve son satış noktaları yiyor. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyat değişimlerinin sebeplerini ise şöyle açıkladı: “Ocaktaki soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle üretici tarlaya gidemedi, hasat zorlaştı. Seralarda ısınma maliyeti arttı. Soğuğa bağlı verim düştü, ürünler geç yetişiyor yani arz kısıtlandı. Narenciye donlardan etkilendi. Lojistik maliyeti arttı.”

SOĞUK VE KARLI HAVADA SEBZELER YAVAŞ YETİŞİYOR

Ürünlerin kar altında kalması nedeniyle hasat yapılamadığına dikkat çeken Şemsi Bayraktar, soğukta hasat sürelerinin uzadığını söyledi. Bayraktar şu noktaların altını çizdi: Salatalık, kabak, yeşil fasulye, biber, domates, patlıcanda içinde bulunduğumuz dönemde arz örtü altından sağlanmakta olup, hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte bitki gelişiminin yavaşlamasına bağlı olarak hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyat artışına yol açtı. Kışlık sebzelerden ıspanak, pırasa, lahana, karnabahar gibi ürünlerde de düşük hava sıcaklıkları nedeniyle ürünlerin yavaş gelişmesinin yanı sıra tüm ülkemizi etkisi altına alan düşük hava sıcaklıklarının kışlık sebzeleri olumsuz etkilemesi de fiyatlarda artışa yol açtı. Kuru soğanda rekolte fazlası var. Üretici ihracatta yeni pazarlar bulunmasını talep ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin müdahale etmesini istiyor.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.