islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3670
EURO
34,9587
ALTIN
2.325,36
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Endonezya: deprem kurbanlarının sayısı artıyor

Endonezya: deprem kurbanlarının sayısı artıyor
Mirat Haber Ajansı

Endonezya kurtarma ekipleri, geçen hafta 6.2 büyüklüğünde bir depremle yıkılan evlerin ve binaların enkazından daha fazla ceset çıkardı. Pazar günü ölü sayısı 56’ya çıkarken, askeri mühendisler yardım malzemelerine erişimi temizlemek için parçalanmış yolları yeniden açmayı başardılar. En çok etkilenen Mamuju şehrine ve Cuma gecesi depremin merkezi olan Sulawesi adasındaki komşu Majene bölgesine daha fazla ağır iş makinesi ulaştı. Ulusal afet mücadele ajansının sözcüsü Raditya Jati, güç kaynağı ve telefon iletişiminin de iyileşmeye başladığını ancak, halkın binlercesinin evsiz kaldığını ve 800’den fazlasının yaralandığını, yarısından fazlasının hala ciddi yaralanmalar nedeniyle tedavi gördüğünü söyledi. Mamuju’da toplam 47, Majene’de dokuz kişi öldü ancak kayıplar artmakta.

Altyapı harap durumda

Cakarta’dan gelen yiyecek, çadır, battaniye ve diğer malzemeleri taşıyan kargo uçakları, geçici barınaklarda dağıtılmak üzere Cuma günü geç saatlere kadar yardım getirdi. Binlerce insan artçı sarsıntılardan ve olası bir tsunamiden korkarak geceyi açıkta geçirdi. Jati, Majene’deki en az 415 evin hasar gördüğünü ve yaklaşık 15.000 kişinin barınaklara taşındığını söyledi. Batı Sulawesi polis sözcüsü Syamsu Ridwan, kurtarıcılar tarafından alınan cesetlerin akrabaları tarafından kimlik tespiti için bir polis hastanesine gönderildiğini söyledi. Bhayangkara polis hastanesinde 200’den fazla kişinin ve sadece Mamuju’da birkaç kişinin tedavi gördüğünü söyledi. Majene’de 630 kişi yaralandı.

Canlı olarak ulaşılanlar arasında, ablasıyla birlikte bir evin enkazına sıkışmış genç bir kız da vardı. Kızın Cuma günü afet ajansı tarafından yayınlanan videoda hastanede tedavi edilirken, yardım için ağladığı görüldü. Kendini Angel olarak tanıttı ve videoda görünmeyen kız kardeşi Catherine’in yanında moloz altında olduğunu ve hala nefes aldığını söyledi. Daha sonraki bir haber, Catherine’in de kurtarıldığını öne sürdü. Hayatta kalanların çoğu yıkılan evlerine dönemiyor ya da şiddetli depremlerden sonra yaygın olan artçı sarsıntıların neden olduğu bir tsunamiden dolayı geri dönmekten çok korkuyorlar.

Federal hükümet seferberliği

Batı Sulawesi eyaletinin yaklaşık 75.000 kişilik başkenti Mamuju, çökmüş binaların enkazıyla doluydu. Valinin kullandığı bir ofis binası depremle neredeyse düzleşti ve bir alışveriş merkezi harabe haline geldi. Büyük bir köprü çöktü ve şehirdeki iki hastane hasar gördü. Hayatta kalanların çoğu, hasarlı yollar ve bozulan iletişim nedeniyle yardımın kendilerine henüz ulaşmadığını söyledi. İki gemi, kurtarma ekipleri ve ekskavatörler de dahil olmak üzere ekipmanlarla yakınlardaki Makassar ve Balikpapan şehirlerinden harap olmuş bölgelere gidiyor. Uçak navigasyonunu denetleyen devlete ait AirNav Endonezya firması, depremin Mamuju havaalanı pistinde veya kontrol kulesinde ciddi bir hasara neden olmadığını söyledi. Endonezya cumhurbaşkanı Joko Widodo Cuma günü kabine bakanlarına, afet ve askeri yetkililere müdahaleyi koordine etmeleri için talimat verdiğini söyledi.

Endonezya, Güneydoğu Asya ve Okyanusta yer alan adalar ülkesi. Endonezya 17.508 adadan oluştuğu biliniyor. Başkenti Cakarta olan ve çeyrek milyardan fazla nüfusu olan Endonezya, dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip dördüncü ülkeyken aynı zamanda dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusu olan ülkesi. Hollanda sömürgesinden 1945 yılında kurtularak bağımsızlıklarını ilan eden ülkede 300’den fazla etnik grup bulunuyor. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası Türkiye’ye yakın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.