islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5459
EURO
35,0080
ALTIN
2.427,35
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Büyük Tayvan Ablukası Başladı

Büyük Tayvan Ablukası Başladı
4 Ağustos 2022 13:57
A+
A-

Çin’in tüm uyarılarına rağmen Tayvan’a giden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi bölgeden ayrıldı ancak gerilim hala devam ediyor. Pelosi’nin adaya olan ziyareti başlar başlamaz harekete geçen Çin hükümetinin büyük ablukayı bu sabah 7.00’da başlattığı bildirildi. Televizyonlar canlı yayına geçerken, ordu füzeleri peş peşe ateşledi. Tayvan semalarında ayrıca İHA gerginliği yaşandı. İşte tüm dünyanın endişeyle takip ettiği Çin-Tayvan geriliminde son dakika gelişmeleri.

Çin, dediğini yaptı ve büyük Tayvan ablukasını bu sabah saatlerinde başlattı. Tayvan’ın çevresindeki 6 bölgede ‘gerçek zamanlı’ tatbikat yapacağını duyuran Çin’in, bu sabah saat 7.00’da ada çevresinde geniş çaplı askeri deniz ve hava tatbikatlarına başladığı açıklandı. Televizyonlar tatbikatın başlamasıyla canlı yayına geçerken, bölgeden gelen fotoğraflar endişe yaratıyor.

Pekin devlet medyasının yayınladığı tatbikat haritasında, adanın tam anlamıyla çevrelendiği görüldü. Donanma gemileri ve askeri uçaklarının Perşembe sabahı harekete geçtiği söylenirken, yaklaşık 10 Çin donanması gemisinin Tayvan Boğazı üzerinden geçtiği ve Çarşamba gecesinden Perşembe günü öğlene kadar bölgede kaldığı açıklandı.

HAREKETE GEÇTİLER
Perşembe sabahı kısa bir süre boyunca bölgede çok sayıda Çin askeri uçağının geçtiği, hattın yakınında Çin hava kuvvetleri faaliyetlerini izlemek için füze sistemleri konuşlandırıldığı ve Tayvan donanma gemilerinin de, Çin donanması faaliyetlerini izlemek için medyan hatta yakın kaldığı iddia edildi.

GERİ ADIM ATMIYOR
Pekin yönetiminin, tatbikat boyunca herhangi bir yabancı uçak veya geminin sahaya girmesini istemediği bildirildi. Tayvan, yapılan tatbikatların Birleşmiş Milletler kurallarını ihlal ettiğini ve bunun resmen bir ‘abluka’ anlamına geldiğini söylemesine rağmen Pekin geri adım atmayacak gibi görünüyor.

TAYVAN SEMALARINDA GERGİNLİK! “DERHAL ATEŞLEDİK”
Öte yandan Reuters’a konuşan Tayvanlı Tümgeneral Chang Zone-sung, Çin’e ait İHA’ların dün gece yerel saatle 21:00 ve 22:00’de Kinmen bölgesine girdiğini söyledi.

Askerlerinin derhal uyarıda bulunmak ve İHA’ları uzaklaştırmak amacıyla işaret fişeği ateşlediğini söyleyen Zone-sung, “Biz ateşledikten sonra İHA’lar geri döndü. Yasak bölgemize girdiler ve bu yüzden onları uzaklaştırdık” diye konuştu ve şöyle ekledi:

“Standart bir çalışma prosedürümüz var. İçeri girerlerse karşılığını veririz.”

FÜZELER DÜŞTÜ
AA’da yer alan habere göre, Tayvan, “karasuları” olarak nitelediği bölgeye, Çin ordusunun adayı çevreleyen tatbikatları sırasında fırlattığı bazı füzelerin düştüğünü duyurdu.

ABD: GÖRDÜKLERİMİZ 1995 VE 1996’DAKİLERİ FAZLASIYLA AŞIYOR
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin eski ulusal güvenlik danışman yardımcısı Stephen Yates, ablukanın iç savaşın sona ermesinden ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana Pekin tarafından alınan en kışkırtıcı tedbirler olduğunu söyledi ve Üçüncü Tayvan Boğazı Krizi’ne atıfta bulunarak, “1995 ve 1996’da gördüklerimizi kesinlikle fazlasıyla aşıyor” dedi.

Yates, Pelosi’nin ziyaretine misilleme olarak Tayvan’ın Başkanlık Ofisi web sitesinde, 7-Eleven marketlerinde ve Tayvan Demiryolları İdaresi’nde Çinli hackerlar tarafından başlatılan şüpheli siber saldırılardan da bahsetti. Çin’in Tayvan üzerindeki artan baskısının bir süre daha devam edeceğini de ekledi.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.