islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

ÇALIŞTIRDIĞIMIZ İNSANLARA ZEKÂT VEREBİLİR MİYİZ?

ÇALIŞTIRDIĞIMIZ İNSANLARA ZEKÂT VEREBİLİR MİYİZ?
21 Şubat 2024 16:30
A+
A-

İşyerimde çalışanlara Ramazan dolayısıyla veya herhangi bir zamanda zekât niyetiyle belli bir miktarda karşılıksız ücret versem bu zekat sayılır mı?

Bismillah…

Müslümanlar birbirleriyle yardımlaşmakla yükümlüdür. Maide 2’de şöyle buyrulur:

“… İşte böylece, ahlâkî değerleri yeniden yücelterek iyilik yapma ve kötülüklerden sakınma konusunda birbirinizle yardımlaşın. Ama günah işleme ve düşmanlıkları körükleme konusunda birbirinize destek çıkmayın.
Ve bütün bunları yaparken, Allah’tan gelen ilkeler doğrultusunda hayata yön vererek kötülüğün her çeşidinden titizlikle sakının! Şunu hiç unutmayın ki, şüphesiz Allah’ın cezalandırması çok çetindir.”

MADDΠ ve MANEVÎ YARDIMLAŞMA

Yardımlaşma kültürel ve siyasî olabileceği gibi bedenî ve maddi /parasal da olabilir.

İslami ölçülere göre maddî yardımların bir kısmı farz niteliklidir yani mecburidir ve o da zekâttır.

Zekât, İslamî inanç esaslarına  iman ve namazla birlikte  en önemli görevimizdir. Zekât maddi ve manevi faydalı faydaları pek çok olan ve özelde sosyal adaleti sağlayan bir görevdir.

Müslümanın zekât verici güce ulaşması için çalışması da görevidir.

Zekat fakirlerden  zenginlere akış olan faizin zıddına zenginlerden fakirlere akar. Ve Zekat Cennet yoludur.

İman edip doğru ve yararlı işler yapan, namazını güzelce kılan ve zekâtını verenlere gelince, işte Rab’lerinin katında onlara muhteşem ödüller vardır. O gün onlar ne korkuya kapılacak, ne de üzüleceklerdir.” (Bakara 277) 

Bu özet girişten  sonra  soruyu cevaplandırabiliriz.

EK GELİRİ OLMAYA BÜTÜN ÇALIŞANLAR ZEKÂT ALABİLİR

Ülkemizde uygulanan “Borca dayalı para sistemi ve faize dayalı ekonomi” sebebiyle çalışanların çok büyük bir bölümü aldıkları ücretle   ihtiyaçlarını karşılayamamaktadırlar. Bir çoğu da kredi kartı borçlusudur.

Bu sebeple çalıştırdığımız insanlar dini ölçülerimize fakirdirler. Zekât alabilirler.

ÇALIŞANLARIMIZ KOMŞULARIMIZ VE ARKADAŞLARIMIZDIR

Çalıştırdığımız insanlar ayrıca bizim komşularımız ve hem de arkadaşlarımızdır. Allah bu iki zümreye ihsanı yani yardımcı olmamızı öğütleyip emretmektedir. Görelim:

Yalnızca Allah’a kulluk edin ve O’ndan başka hiçbir varlığa-sisteme ilahlık yakıştırmayın. Ana babaya, yakın akrabanıza, yetimlere, muhtaçlara, kendi çevrenizden olan komşulara, uzak komşulara, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa ve elinizin altındaki hizmetçi ve işçilere ihsanda bulunup  iyilik yapın, iyi davranın. Doğrusu Allah, kendini beğenen ve böbürleneni sevmez.”

Verilen bu ön bilgilerden sonra söyleyeceğimiz şudur:

Çalışanlarınıza zekât verdiğinizi söylemeksizin zekâta niyet ederek yardım edebilir ve verdiğiniz miktarı zekâtınızdan düşebilirsiniz.

Onlara zekât vermekle akrabanın fakirlerine zekât vermek gibi iki katı sevap  almış olursunuz. Ayrıca  onlara zekât vermekle İhsan’da bulunma görevinizi yapmış olursunuz.

ARD

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

                    

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.