islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

BM’DEN HAMAS İLE İSRAİL ARASINDA “GÖRÜŞLERİ YAKINLAŞTIRMA” ÖNERİSİ!

BM’DEN HAMAS İLE İSRAİL ARASINDA “GÖRÜŞLERİ YAKINLAŞTIRMA” ÖNERİSİ!
28 Mart 2024 09:00
A+
A-

Katar’ın başkenti Doha’da müzakereler devam ediyor. Müzakerede bulunan bir İsrailli yetkili ABD’nin yeni ateşkes önerisini açıkladı. Gazze’de herhangi bir yeni ateşkeste Hamas tarafından serbest bırakılan her rehine karşılığında İsrail’in serbest bırakacağı Filistinli tutuklu sayısı konusunda iki tarafın ifade ettiği “görüşleri açısından birbirine yaklaşmaları” önerisinde bulunduğunu söyledi.

Mossad şefi David Barnea başkanlığındaki İsrail heyeti, CIA Direktörü William Burns’la birlikte Doha’yı ziyaret edecek. Amaç, Katarlı ve Mısırlı yetkililerin arabuluculuğuna yardımcı olduğu Hamas’la, dolaylı müzakereler yürütmek.

Hamas, herhangi bir anlaşma yoluyla çatışmalara kalıcı bir son vermek istiyor. İsrail, Hamas’ın askeri yetenekleri ve Gazze’yi yönetme gücü ortadan kalkana kadar savaşı sürdürmeyi planlıyor.

Üst düzey Hamas yetkilisi olan Sami Ebu Zuhri, rehinelerin mahkumlara oranı hakkındaki soruya yanıt verdi. Reuters’e verdiği röportajda “Hareket tarafından bu ay sunulan ve İsrail’in kadınlar, çocuklar, yaşlı ve hasta olan mahkum esirler karşılığında 700 ila 1000 arasında Filistinli esiri serbest bırakmasını öngören bir teklife” işaret etti. İsrail ise bunu “gerçekçi olmayan” bir teklif olarak nitelendirdi.

Ebu Zuhri ise buna karşılık, İsrail’in saldırıyı durdurmayı ve güçlerini geri çekmeyi reddettiğini söyledi. Yerinden edilen Filistinlilerin kuzey Gazze Şeridi’ndeki evlerine dönmelerine izin vermesi konusunu reddettiğine dikkat çekti. Öte yandan Hamas hareketinin askeri kanadı olan El Kassam Tugayları da cumartesi günü açıklama yaptı. Hareketin elinde bulunan 34 yaşındaki İsrailli rehinelerden birinin “ilaçla yiyecek eksikliği” nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bu sırada Birleşmiş Milletker Genel Sekreteri António Guterres, Gazze’de derhal yapılması gereken ateşkes çağrısını yineledi.

Refah kapısının Mısır tarafından konuşan Guterres, “Silahları susturmanın zamanı geldi” dedi. Ve İsrail’e Gazze genelinde insani yardım malzemelerine sınırsız erişim sağlanması çağrısı yaptı. Guterres bu hafta “Gazze’de 1,1 milyon insanın korkunç seviyedeki açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti. Ayrıca “Gazze Şeridi sınırının Mısır tarafında gözaltına alınan yardım kamyonlarının uzun bir kuyrukta durdurulması çileden çıkarıcı bir eylemdir” dedi.

Cumartesi günü Gazze Şeridi’ndeki El Şifa Hastanesi civarında karada çatışmalar şiddetlendi. Burada İsrail ordusunun devam eden baskınları sırasında 170’den fazla askeri şehit oldu. Filistin Haber Ajansı’nın (Wafa) haberine göre, Cumartesi akşamı İsrail uçaklarının Gazze Şeridi’nin merkezindeki Deir el-Balah’ta bir evi bombalaması sonucu sekiz Filistinli öldü, orada bulunan diğerleri kişiler de yaralandı. İsrail topçusu ayrıca Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus vilayetinin güneydoğusunu da bombaladı. Ayrıca ajans, İsrail’in geçtiğimiz ekim ayının yedisinden beri Gazze’ye yönelik savaşının başlamasından bu yana Gazze Şeridi’nde çoğu çocuk ve kadın olmak üzere ölü sayısının 32 bin 142’ye, yaralıların ise 74 bin 412’ye yükseldiğini, binlerce kurbanın ise hâlâ enkaz altında olduğunu belirtti.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU

MİRATHABER.COM  -YOUTUBE-

https://www.bbc.com/arabic/articles/c84jqkpln42o

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.