islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5548
EURO
34,8355
ALTIN
2.431,60
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Cehennem ve azabı

Cehennem ve azabı

Cennetlikler, ebedî olan Cennet hayatını yaşayabilecek şekilde yaratılacakları gibi Cehennemlikler de sonsuz olan Cehennem azabını çekebilecek şekilde yeniden yaratılacaklardır.

Cehennem ve Azabı

Rabbimiz yarattığı kullarına pek merhametlidir. Ancak O, kendi egemenliğini ve yasalarını tanımayan kullara karşı da adaletlidir. Adaleti gereği de azablandırıcıdır. Kur’ânımızda Rabbimiz kendisini bu iki ana özelliği ile şöylece tanıtır:

“(Ey Peygamberim!)Kullarıma bildir: Ben, gerçekten ben çok bağışlayıcıyım, pek de merhametliyim. Azabım da elem verici bir azaptır.” (Hicr 46-50)[1]

Cehennem Allah’ın Azabıdır

Cennet, rahmeti bütün varlıkları kuşatan Allah’ın lütfu, Cehennem de O’nun azabıdır. Allah, onunla başta kendi varlığına inanmayan veya inandığı halde kişileri, kurumları ve rejimleri kendisine ortak koşarak yasalarını dışlayan kâfirleri cezalandıracaktır. Ayrıca emirleri ve yasaklarına itâat etmeyen ve tövbe de etmediği için imanını koruyamayan azgın günahkârları azaplandıracaktır.

Cehennem, kendine özgü yapısı, azap dereceleri, yakıtları, özel görevlileri, işkenceleri ve her biri bir azap türünü yansıtan giyecekleri, yiyecekleri ve içecekleri olan bir ceza yurdudur.

Zaman ve mekân dışı bir âlemde yaratılmıştır. Ana azabı, derileri yakıcı, eritici ve iç organlarını parçalayıcı ateştir; ateş kaynaklıdır. Cehennem’de feryatlar kopartan, yürekler sızlatan ve yok olmayı isteten, fakat öldürmeyen bin bir çeşit azap çeşitleri vardır.

Cehennem’de, Allah’ın konuşmalarına muhatap olamamak, O’nun güzelliklerini izleyememek, Cennet nimetlerinden yoksun kalmak, pişmanlık sancıları içinde kıvranmak, azap içinde unutulmak, duâları kabul edilmemek ve ümitsizliğe düşmek ve yok olmayı istemek gibi manevî olarak nitelenebilecek aşağılatıcı,elemlere boğucu daha nice büyük mü büyük azap çeşitleri yer almaktadır.

Cehennem’in ateşi ve azap türlerinin dünyanın ateşi ve işkenceleri ile mahiyet benzerliği değil, yalnızca isim benzerliği vardır.

Cennetlikler, ebedî olan Cennet hayatını yaşayabilecek şekilde yaratılacakları gibi Cehennemlikler de sonsuz olan Cehennem azabını çekebilecek şekilde yeniden yaratılacaklardır.

Kâfirlerin ve günahkârların kâfirlik ve günahkârlık durumlarına göre cezalanmaları için Cehennem yedi büyük girişi olan yedi ayrı bölüme ayrılmıştır. Azabının şiddetine göre bu bölümler sırasıyla Cehennem, Leza, Hutama, Saîr, Sakar, Cehîm ve Hâviye’dir.

Cehennemi ve Azabını Tasvir Eden ve Pek Çok Olan Kur’ân Âyetlerinden Örnekler

Cehennem’e Girecekler

Ben sizi köpürek yanan (Cehennem) ateşine karşı uyardım/uyarıyorum. O ateşe ancak ve ancak İslâm’ı yalanlayan ve ona arka dönen azgın girecektir.”(Leyl 14-16)

(Emirlerimizi ve yasaklarımızı oluşturan)âyetlerimizi tanımayan ve yalanlayanlar da Cehîm’e/pek yakıcı ve alevli olan ateşe gireceklerdir.”(Maide 10)

Cehennem’in Dehşeti

“Rablerinin, (koyduğu emirler ve yasaklarla insanların yönetimini üzerine aldığını)kabul etmeyenler için Cehennem azabı vardır. O ne kötü bir dönüş yeridir. Onlar Cehennem’e atıldığı zaman kaynayıp duran ve öfkeden neredeyse çatlayacak duruma gelen Cehennem’in uğultusunu işitirler. Her bir bölük Cehennem’e atıldıkça Cehennem bekçileri o kâfirlere sorarlar: Size, azap ile korkutan bir peygamber gelmedi mi? Onlar da şöyle cevap verirler:

– Evet, bize azap ile korkutan bir peygamber geldi ama biz yalanladık ve şöyle dedik: Allah (uymamız gereken) emirler ve yasaklar indirmedi. Siz gerçekten büyük bir sapıklık içindesiniz.” (Mülk 6-8)

Mal biriktiren ve onu sayıp duran ve insanları sözle ve işaretlerle ayıplayanın vay haline! Malının kendisini ebedi yaşatacağını sanır. Hayır o, mutlaka Hutama’ya/yakıp yok edene” atılacaktır!” O, “yakıp yok edenin” ne olduğunu sana kim/ne bildirebilir? O, Allah’ın, yüreklere kadar dayanan, tutuşturulmuş bir ateşidir. Dikilmiş direklere bağlı oldukları halde, o ateşin kapıları Cehennemlikler üzerine kapatılacaktır.” Hümeze Sûresi)

Cehennem’den Kurtuluş Yok

“O gün dost, dostun halini sormaz. O gün onlar birbirlerine gösterilirler. Suçlu/günahkar oğullarını, karısını, kardeşini, kendisini korumuş olan sülâlesini ve yeryüzündeki her şeyi feda edip o günün azabından kurtulmak ister. Fakat bu asla olmaz. Muhakkak ki Cehennem Leza’dır/ derileri kavurup soyan alevli bir ateştir. O, sırtını dönüp( İslâmî imandan ve salih amellerden) yüz çevireni, servet toplayıp yığanı kendisine çağırır.” (Mearic 10-18)

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.