islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3740
EURO
34,9623
ALTIN
2.325,52
BIST
9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Nuh Tufanı, Nuhun Gemisi ve Reçetemiz!

Nuh Tufanı, Nuhun Gemisi ve Reçetemiz!

İster inanın-ister inanmayın, dünyayı sarsan ve sallayan Korona Virüsü, bir çeşit Nuh tufanıdır. Yanımdaki ve yakınımdakilere diyorum: Tufandan korkmayın, Nuh’un (as) davetini kabul etmemekten ve Nuh’un (as) gemisine binmemekten korkun. Asrımızın Nuh’unun kim olduğunu ve gemisinin ne olduğunu biraz sonra söyleyeceğim.

Şimdi gelin, önce Nuh Tufanını kısaca bir hatırlayalım, sonra günümüze dönelim. Nuh (as) Allah’ın Peygamberiydi. Hud ve Nuh surelerinde anlatıldığına göre Hz. Nuh, gece-gündüz kavmini Allah’a ibadet etmeye çağırdı, dürüst ve namuslu yaşamaya davet etti. Kavmi onu dinlemedi. Allah Teala da Nuh’a gemi yapmasını, inananları gemiye almasını emretti; Allah tanımazları, Peygamber tanımazları, azgınları, çapkınları, zalimleri sularla, sellerle boğacağının haberini gönderdi.[1][1]

Nuh (as) denileni yaptı, inananları gemiye aldı. Nihayet Tufan koptu. Hz. Nuh’un ne enteresandır ki karısı da oğlu da inanmayanların safında idi. Nuh’un (as) davetini kabul etmediklerinden onlar da inanmayanlarla beraber sularda, sellerde boğulup gittiler.[2][2] Böylece iki dünyanın saadetinden ve cennetinden mahrum kaldılar.

Her devirde bu tufana benzer tufanlar olmuştur ve olacaktır. Günümüzün tufanı da yukarda da ifade ettiğim gibi Korona Virüsüdür. Yarın bir başka adla, başka bir tufan yine insanlığın karşısına çıkabilir. Azan ve sapan dünyayı Allah, tarih boyu bu ve benzeri tufanlarla, hizaya sokmuştur. Bugünde bunu yapıyor. Koca dünya adeta açık hava hapishanesi oldu. Tam randımanlı çalışan iki kurum kaldı yeryüzünde: Hastaneler ve kabristanlar. Nasihatle yola gelmeyen dünyayı Allah, musibetle dize getiriyor. Eli ayağı, topu-tüfeyi, tankı-tayyaresi olmayan bir askeriyle dünyaya haddini bildiriyor. Ne güzel demiş diyen:

“Yaradan var, yaradan var, yeri-göğü yaradan var,

Mağrurlanma padişahım, seni de bir yaradan var.”

İşte bu gerçeği dünya unutmuştu. Korona Virüsü dünyaya bunu hatırlatıyor. Şimdi herkes kara kara düşünüyor: Acaba biz bu ilahî azaptan ve gazaptan nasıl kurtulacağız?

Herkes bir reçete yazıyor. Reçetelere bakıyorum. Ne hazindir ki bunca musibete rağmen yine ders alınmadığını görüyorum. Reçetelerde maddî ilaçlar ve önlemler var, menevî ilaçlar ve önlemler yok. Şimdi ben bir reçete arz edeceğim. Bu reçete hem bilim kurullarının ilaçlarını ve hem de dinin ilaçlarını içermektedir.

Değerli kardeşim, kıymetli vatandaşım! Kendim için yazdığım bu reçeteyi, sen de kendin için yazılmış kabul ettiğinden şimdiden sana şükranlarımı arz ederim.

İşte o reçete ve maddeleri:

1- Virüs Tufanından kurtulabilmen için bilim kurullarının yayınladığı ve İslamiyet’in onayladığı kurallara ve 14 gün kuralına sıkı sıkıya uy.

2-Çabuk ol, Nuh’un davetine koş ve gemisine bin. Bu zamanın Nuh’u, Hz. Muhammed’dir (sav), gemisi de İslamiyet’tir.

2-Kendi istediğin gibi değil, Allah’ın istediği gibi yaşa. Çünkü seni ve kâinatını yaratan, yürüten, yöneten, dünyanı sayısız nimetlerle donatan O. Sen, Onun kulusun. Başıboş değilsin.

4-İçki, sigara ve benzeri kötü alışkanlıkların Korona Virüsünün davetçisi ve tetikleyicisi olduğunu unutma ve kesinlikle bunlardan uzak dur.

5-İlahî ve Nebevî bir yönetmelik olan Kur’an ve Sünnete uy. Orada emredilen farzları yerine getir, yasaklanan haram ve günahlara yaklaşma.

6-Görünen ve görünmeyen virüslerin bulaşabileceği ortamlardan, eğlence atmosferlerinden, nikâhsız birlikteliklerden, ahlaksızlığı telkin eden dizilerden, tahrik edici müstehcen kılık ve kıyafetlerden kaç. Hem de yılandan, akrepten ve şeytandan kaçar gibi kaç.

7-Namazdan daha büyük dua yoktur. Beş vakit namazı kurallarına uygun (huşu ve tadil-i erkânla) kıl. Maddî anlamda temizlik, eldiven, maske, dezenfektan ne kadar önemli ise; manevî anlamda namaz da, dua da çok çok önemlidir. Her ikisi de dinimzin emridir. Namaz aynı zamanda bir antivirüsdür, dezenfektandır, bütün belalardan kurtulmak için Allah’a sunulan bir korunma dilekçesidir; sakın o dilekçeyi sunmakta geç kalma. Bazen de teheccüd ve hacet namazlarıyla Mevla’ya yalvar. Bu tavrın Allah’ın gazabını senden uzaklaştıracak, rahmet ve merhametini üzerine çekecektir.

8-Besmelesiz ve duasız gezme.[3][3] Allah’ı hiç unutma. Her gün Kur’an’dan bir parça okumayı adet edin, anlayarak Kur’an’ı hatmetmeye çalış, yürüyüşlerini tesbihat ve salavatla tamamla. Bir taşla birçok kuş avlamış olursun.

9-Hijyen şartlarına titizlikle uy, yakınlarını da buna alıştır, elektriği, suyu, doğalgazı israf etme, ifrat ve tefritten sakın. “Şüphesiz israf edenler, saçıp savuranlar şeytanların kardeşleridir.”[4][4] Diyor Kur’an.

10-Tedbir aldıktan sonra yardıma muhtaçların, garip-gurebanın, fakir-fukaranın, erzaka ve zorunlu maddelere ihtiyaç duyanların yardımına koş. Sağlık teşkilatına, emniyet teşkilatına, marketçilere, pazarcılara ve bu hususta seferber olmuş herkese ve her kuruma yardım ve şükran borçlu olduğunu bil.

11-Mecbur kalmadıkça evinden çıkma. Sabret, Allah sabredenlerle beraberdir.

12-Bu reçeteye uyarsan ve bunları uygularsan Allah’ın dostu olursun. Allah’ın dostu olursan şu müjdeye layık olanlardan biri de sen olursun: Allah buyuruyor: “Allah’ın dostlarına korku yoktur, onlar mahzun da olmayacaklardır. ”[5][5]

İnananlar ve bu kurallara uyanlar için bundan daha büyük bir garanti olabilir mi? Olmaz. Bu garantide kendisini hissedenler hiç korkuya ve paniğe kapılır mı? Kapılmaz.

Hepinize selamlar, sevgiler ve saygılar.

Dr. Vehbi KARAKAŞ


[6][1] Bkz. Hud, 11/37

[7][2] Bkz. Hud, 11/27-49

[8][3] Dualarla ilgili bilgiler, bundan önce yayınladığımız Korona Virüsü ile ilgili üç makalede vardır.

[9][4] İsra, 17/27

[10][5] Yunus, 10/62


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.