islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Cennet’e girecekler

Cennet’e girecekler

Bütün varlıkların ve Cennet’in yaratıcısı olan Rabbimiz, Kur’ân’da madd’i ve manevî nimetleriyle tanıttığı Cennet’e kimlerin gireceğini de açıklamaktadır. Cennet’e gireceklerin, bütün Peygamberlerin ortak tebliği olan İslâm Dini’nin iman esaslarına inanan ve bu dinin koyduğu kurallara göre yaşayan insanlar olacağı bildirilmektedir. Örneğin Lukman sûresinin 8-9.âyetlerinde şöyle buyrulmaktadır:

İslâmî çizgide îman edenler ve (İslâm’ın gerektirdiği)salih amelleri yapanlar nimetlerle dolu;Neîm Cennetlerine gireceklerdir. Orada ebedî olarak kalacaklardır. Bu, Allah’ın değişmez nitelikli vaadidir. O, karşı konulamayacak güç sahibidir. Her işini yerli yerinde yapandır.”

Kur’ân’da bu genel anlatımla yetinilmemekte, pek çok sûrede Cennet’e götürücü salih ameller ve onları yapanların kimler olduğu da ayrıntılı bir şekilde açıklanmaktadır. Aşağıda Kur’ân âyetlerinden yaptığımız özeti sunacağız.

Kur’ân’da Cennet’e Gireceklerin Yapacakları İşler

“Gerektiği şekilde îman etmek, iç huzuru ile devamlı olarak namaz kılmak, faydasız sözler ve işlerden kaçınmak, zekât verici olabilmek için çalışmak, zekât vermek, zina ve eşcinsellikten korunmak, sözlere ve sözleşmelere bağlı kalmak, Allah’a ve Peygamberi Muhammed’e karşı çıkanlarla sevişip kaynaşmamak, öfkeye hakim olmak, affetmek, bilerek günahlarda ısrar etmemek, tövbe edip bağışlanma dilemek, sabır göstermek, büyük günahlar ve açık çirkinliklerden kaçınmak, her alanda danışmak/seçimi önemsemek, zulme/zalime karşı birlikte savunma yapmak, Kur’ân âyetlerini okumak, Allah anıldığı zaman kalpleri ürpermek, Kur’ân âyetleri okunduğu zaman îmanları artmak ve Rablerine dayanıp güvenmek, âdil olmak…. ve inancımızı, yurdumuzu ve zulme/işgale uğrayan mazlumları korumak için cihad etmektir.”

Bütün bunlara Cennet’e götürücü amellerdir. Özetlediğimiz amellerin bir bölümünü Müminûn sûresinin ilk âyetleri ile örneklendirelim:

“Namazlarında huzur içinde bulunan, boş söz ve işlerden uzak duran, zekât verici güce ulaşmak için çalışan, kendilerine verilen görevleri ve verdikleri sözleri yerine getiren, namazlarını devamlı olarak kılan ve cinsel organlarını koruyup zinadan korunan, yalnızca hür eşleri veya nikâhlı esir eşleriile ilişkiye giren… mü’minler kurtuluşa ermişlerdir. İşte onlar Firdevs Cenneti’ne varis olacak ve orada sürekli kalacak olanlardır.”

Peygamberimizin Dilinde Cennet’e Girecekler

Sözleri, davranışları ve işleriyle Kur’ân’ın açıklayıcısı olan Peygamberimiz de Cennet’te götürücü amelleri örneklendirmiştir. Bunları şöylece özetleyebiliriz.

Îman, namaz, zekât, oruç, hac, Allah için sevmek, cihad, helâlleri helâl- haramları haram bilmek, tatlı sözlü olmak, yemek yedirmek, yetimin geçimini üstlenmek, kız çocuklarını güzelce terbiye etmek, vermeyene vermek, gelmeyene gitmek, zulmedeni bağışlamak, akrabayla ilişkileri sürdürmek, güzel ahlâklı olmak, helâl yiyip içmek, insanlara güven vermek, hayırla yad edilmek, İslâmî ölçülere göre yöneten meşru idarecilere itâat etmek, ağzı-dili ve cinsel organı korumak, uzlaşmacı olmak ve ana-babaya ihsanda bulunmaktır.

Bir de Allah’a ortak koşmak, haksız yere cana kıymak, zina, faiz, zina iftirası, sihir, meşrû savaşta cepheden kaçmak gibi haramlardan sakınmaktır.”

Cennet’e Götürücü Ameller İnsanlığın Ortak Erdemleridir

Kur’ân ve Sünnet’te Cennet’e girecekleri açıklanan insanların özetlenen bu vasıflarının büyük çoğunluğu erdemli bir insan olmak için gereklidir ve dünyamızın bütün kültürlerinde saygı değerdir. Toplumları da yücelticidir. Çünkü Yüce Allah ve Onun Peygamberi, bize yalnızca güzelliklerini kavrayabileceklerimiz faydalıları emretmiştir. Bize ancak, kötülüklerini ve çirkinliklerini idrak edebileceklerimizi yasaklamıştır.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.