islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Cezayir, İspanya’ya gaz tedariki konusunda güvence verdi

Cezayir, İspanya’ya gaz tedariki konusunda güvence verdi

 Cezayir’in, Fas üzerinden Avrupa’ya uzanan Mağrib doğal gaz boru hattı anlaşmasının süresinin dolmasına az bir zaman kala, alternatif hat (Medgaz) üzerinden İspanya’ya tedarik konusunda güvence verdiği bildirildi.

Cezayir Enerji Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Muhammed Arkab, halihazırda ülkeyi ziyaret eden İspanya Çevresel Dönüşüm Bakanı Teresa Ribera ile bir araya geldi.

Görüşmede, ticari ilişkileri güçlendirmek için elektik ara bağlantı ve gaz projeleri ile gaz pazarlaması alanında ortaklıkların ele alındığı ifade edildi.

Ülkesinin İspanya pazarına gaz arzının güvenliğini sağlamak için sarf ettiği çabalara vurgu yapan Arkab, Cezayir’i İspanya’ya doğrudan bağlayan Medgaz boru hattı kapasitesinin genişletilmesi projesi üzerinde durdu.

İspanyol Bakan da “ülkesinin, Cezayir için başta ekonomi ve enerji olmak üzere çeşitli alanlarda önemli bir ortak olmaya devam edeceğini” ve Cezayir’in İspanya’nın ana gaz tedarikçisi olduğunu ifade etti.

Cezayir devlet televizyonunun haberine göre de, Arkab, devlete ait Sonatrach şirketi aracılığıyla İspanyol tarafına iki tarafın üzerinde anlaştığı miktarların gönderileceğine dair güvence verdi.

Cezayir, ilişkilerinin on yıllardır gergin seyrettiği Fas ile 24 Ağustos’ta diplomatik temasını kesme kararı aldığını duyurmuştu. Cezayir’in Fas ile yaşadığı bu gerilim bölgedeki enerji hatlarına da yansımıştı.

Sonatrach, eylül başında yaptığı yazılı açıklamada, Cezayir’den İspanya’ya uzanan boru hattının kapasitesini kasım ayından itibaren yılda 8 milyar metreküpten 10 milyar metreküpe çıkaracağını açıklamıştı.

Cezayir-Fas üzerinden Avrupa’ya uzanan Mağrib doğal gaz boru hattı anlaşmasının 31 Ekim’de sona ereceği belirtiliyor. Fas, Cezayir gazını Avrupa’ya taşımak için kullanılan 12 milyar metreküp kapasiteli Mağrib doğal gaz boru hattı üzerinden hem geçiş ücreti alıyor hem de gaz tedariki sağlıyor.

AA

ETİKETLER: İspanya
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.