islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4734
EURO
34,9533
ALTIN
2.437,28
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Cezayir Muhalefet üyesi Karim Tabbou şartlı tahliye edildi

Bir mahkum destek grubu, Cezayirli yetkililerin ülkede yapılacak seçimlere karşı çıkan önde gelen bir muhalefet aktivistini şartlı tahliye ettiğini belirtti.

Cezayir Muhalefet üyesi Karim Tabbou şartlı tahliye edildi

Bir mahkum destek grubu, Cezayirli yetkililerin ülkede yapılacak seçimlere karşı çıkan önde gelen bir muhalefet aktivistini şartlı tahliye ettiğini belirtti. 

Mirat Haber Ajansı

Bir mahkum destek grubu, Cezayirli yetkililerin ülkede yapılacak seçimlere karşı çıkan önde gelen bir muhalefet aktivistini şartlı tahliye ettiğini belirtti. Uzun zamandır Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’yı 2019’da istifaya zorlayan gösterilerin kilit isimlerinden Karim Tabbou, geçen yıl devlet güvenliğini baltaladığı gerekçesiyle bir yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırılmıştı. Çarşamba gecesi tutuklanan Tabbou, resmi bir kurum olan Ulusal İnsan Hakları Konseyi başkanı Bouzid Lazhari tarafından kendisine yöneltilen şikayete yanıt vermek üzere bir polis karakoluna çağrıldı. Bir cenaze töreni sırasında Lazhari’yi halkın önünde kandırdığı iddiasıyla iftira da dahil olmak üzere sekiz adet suçtan suçlandı.

CNLD ve destekçileri, Cezayir’deki bir savcının karşısına çıktığını ve kendisini yargı denetimine tabi tutmaya karar verdiğini belirtti. Hirak olarak bilinen demokrasi yanlısı protesto hareketi, COVID-19 salgını nedeniyle bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce sokak mitinglerini askıya aldığında kaybettiği ivmenin bir kısmını yeniden kazanmaya çalışırken Tabbou’nun tutuklanması ve ardından şartlı salıverilmesi geldi. 

Tabbou was summoned to the police station on Wednesday evening to respond to a complaint [File: AFP]

Cezayir gençliğinin onurlu bir yaşam hakkı için savaşmaya kararlı olduğunu belirten Tabbou, tutuklanması öncesinde basına verdiği demeçte. Hirak protesto hareketi Buteflika’nın beşinci dönem görevde kalma teklifiyle ateşlendi. Hasta lider haftalar sonra istifa etmek zorunda kaldı, ancak Hirak, Cezayir’in 1962’de Fransa’dan bağımsızlığına kavuşmasından bu yana mevcut bir iktidar sisteminin kapsamlı bir şekilde elden geçirilmesini talep ederek gösterilerine devam etti. Grubun Şubat ayındaki ikinci yıldönümünden bu yana, binlerce kişi geri döndü. 

Tabbou, kendi partisi Demokratik Sosyal Birliğin, yetkililer tarafından kayıtsız kalmasına rağmen artık Kuzey Afrika ülkesindeki en büyük siyasi parti olduğunu ifade etti. Tutuklanması, aktivistlerin, 12 Haziran’daki milletvekili seçimleri öncesinde siyasi muhalifler ve gazetecileri hedef alan bir baskı ortamına karşı uyarıda bulunmasıyla geldi. Bu ayın başlarında, güvenlik güçleri de Hirak hareketiyle bağlantılı olduğunu söyledikleri sekiz kişiyi tutukladı. Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune bu ay Hirak aktivistlerini demokratik süreci engellemeye çalışan masum olmayan faaliyetlere karşı uyardı. Cumhurbaşkanı Tebboune, Buteflika döneminde başbakan olarak görev yaptı ve protesto hareketi tarafından boykot edilen bir ankette Aralık 2019’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı. Resmi veriler katılımı yüzde 40’ın altında gösteriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.