islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Cezayir protesto hareketinin 2. yıldönümünde onbinlerin mitingi

Cezayir protesto hareketinin 2. yıldönümünde onbinlerin mitingi
Mirat Haber Ajansı

COVID-19 salgını sonucu etkisini yitirmesinden önce Cezayir’i sarsan kitlesel protesto hareketinin ikinci yıldönümünü kutlamak için bugün onbinlerce gösterici, Cezayir’de ağır polis baskısına karşı geldi. “Sivil bir devlet, askeri bir devlet değil!” Sloganları, “Yeter artık!” ve “Halk bağımsızlık istiyor!”, protestocular ulusal bayrakları sallayarak başkentin ortasından yürüdüler. Çok sayıda polis gücü varlığı kaydedildi. Protestoculardan bazıları, Şubat 2019’dan itibaren Cezayir şehirlerinde bir yıldan fazla bir süredir devam eden haftada iki kez düzenlenen protestoları, küresel salgın başlayana kadar düzenli olarak on binlerce insanı sokaklara götürmeyi umduklarını söyledi. Ancak diğerleri yürüyüşün düzenli gösterilere dönüşten ziyade sembolik olduğunu veya net bir muhalefet liderliği olmadan protestolara devam edip etmeyeceklerinden henüz emin olmadıklarını söyledi.

2019 protestoları ordunun emektar devlet başkanı Abdülaziz Buteflika’yı görevde kaldıktan sonra iktidardan uzaklaştırmasına ve birçok üst düzey ismi yolsuzluktan hapse atmasına yol açsa da, göstericilerin çoğu daha kapsamlı bir değişiklik istedi. Hirak (Hareket) olarak bilinen lidersiz, örgütsüz protesto kampanyasının temel talepleri, Cezayir’in eski yönetici elitinin devrilmesi, yolsuzluğun sona ermesi ve ordunun siyasetten çekilmesiydi. Buteflika’nın devrilmesinin ardından yetkililer, Hirak taraftarlarının sahte olarak gördüğü bir cumhurbaşkanlığı seçimi yaptı ve bu da Abdülmedjid Tebboune’nin Aralık 2019’da cumhurbaşkanlığını kazanmasıyla sonuçlandı. Reformları onaylamak için yapılan referanduma çok düşük katılım, çabalarının halktan çok az destek aldığını gösterdi. Tebboune, geçtiğimiz dört ayın çoğunu COVID-19’a yakalandıktan sonra tıbbi tedavi görerek Almanya’da geçirdikten sonra geçen hafta Cezayir’e döndü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.