islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Cezayir: sıkışan askeri rejime terör nefesi

Cezayir: sıkışan askeri rejime terör nefesi
Mirat Haber Ajansı

Cezayir’in Savunma bakanlığı, ülkenin doğusunda yol kenarına düzenlenen bombalı saldırıda beş sivilin öldüğünü ve üç sivilin yaralandığını açıkladı. Son yıllarda sivilleri hedef alan en ölümcül saldırı oldu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bombanın Tebessa bölgesinde bir arabanın geçmesi sırasında patlatıldığı bildirildi. Tebessa vilayetinin Telicane ilçesi yakınlarındaki Oueid Khenig-Roum’da arabalar yolda giderken el yapımı bomba patladığında beş vatandaş öldü ve üç kişi yaralandı. Aynı açıklamada, bir silahlı grup savaşçısının komşu Khenchela bölgesinde askerler tarafından öldürüldüğü de eklendi, ancak iki olayın bağlantılı olup olmadığı hemen belli olmadı. Savunma bakanlığı, operasyon sırasında bir makineli tüfek, mühimmat, cep telefonları ve bir radyo vericisinin ele geçirildiğini söyledi. Uzmanlar giderek halk desteğini tamamen yitiren Cezayir’deki demokratik görünümlü askeri vesayet rejiminin kontrolü yeniden eline tam olarak almak için bu tür terör eylemlerinden yarar bekleyebileceğini belirtmekte. Benzer bir durum da 30 yıl önce serbest seçimleri kazanan Muhafazakarlara karşı katı laik darbe yapıldıktan sonra, sert yönetimi meşru kılabilmek için ardı ardına terör eylemlerinin başlatılmasıyla gerçekleşmişti.

Five civilians killed in Algeria bomb blast: ministry|Arab News Japan

1990’larda çeyrek milyona yakın insan katledildi

Cezayirli yetkililer, 1990’ların başından beri ülkede aktif olan muhalif grupları tanımlamak için “terörist” terimini kullandığından bu kullanım anlam kaybına uğradı. 1992 ve 2002 yılları arasında, seçimleri kazanan Müslüman partilere karşı ordu darbesi ardından yapılan devlet destekli katliamlar 200.000 kişinin ölümüne neden oldu. Cezayir ordusuna karşı siviller önce savunma amacıyla ardından Silahlı İslami Grup adlı şemsiye örgütün altında hücrelerde savaştılar. 2005 tarihli bir Barış ve Ulusal Uzlaşma Şartı’nın çatışmanın sayfasını değiştirmesi gerekiyordu, ancak gruplar ara sıra operasyonlar düzenlemeye devam ediyor. Bu ayın başlarında hükümet, ülkenin batısında iki gün içinde ayrı çatışmalarda altı savaşçı ve üç Cezayirli askerin öldürüldüğünü açıkladı. Aralık ayında, Cezayir’in doğusundaki Jijel bölgesinde çıkan çatışmada bir ordu kurmay çavuşu ve üç şüpheli savaşçıyı öldürdü. Ordu daha sonra tehlikeli bir teröristi yakaladığını açıkladı. Ordu, geçen yıl Cezayir ordusu operasyonları sırasında 21 savaşçının öldürüldüğünü, 9’unun yakalandığını ve 7 kişinin teslim olduğunu bildirdi.

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Kuzey Afrika’nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi. Başkenti Cezayir. Nüfus Müslüman Araplardan oluşmakta ve yaklaşık 44 milyon. Yüz ölçümü içerisinde Sahra Çölü büyük bir yer kaplıyor. Cezayir, tarih öncesi dönemden itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Osmanlı hâkimiyeti sona erdikten sonra 1830’lu yıllarda Fransa işgali başladı ve Fransızlar 19. Ve 20. Yüzyıldaki soykırımlarda iki milynodan fazla insanı öldürdüler. Cezayir 1962 yılında bağımsızlığını ilan etmiş ama Türkiye’deki darbe sonrası vesayet hükümeti Fransa’dan yana oy kullanıp bu bağımsızlığı Birleşmiş Milletler’de reddetmişti. Ülkede kişi başına düşen gelir Türkiye’nin yarısı. Cezayir, dünya petrol ve doğalgaz üretiminde önemli paya sahip. Bölgesel rakibi olan ülke yine bir Müslüman Arap ülkesi olan Fas.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.