islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4746
EURO
34,7479
ALTIN
2.489,59
BIST
9.510,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Ölümcül deprem Endonezya Sulavesi adasını vurdu

Ölümcül deprem Endonezya Sulavesi adasını vurdu
Mirat Haber Ajansı

Endonezya’nın Sulawesi adasındaki 6,2 şiddetindeki depremde en az yedi kişi öldü ve yüzlerce kişi yaralandı. Ülkenin afet zararlarını azaltma ajansı, depremin dün erken saatlerde meydana geldiğini söyledi. Depremin merkez üssü Majene şehrinin 6 kilometre kuzeydoğusunda, 10 kilometre derinlikte idi. Majene’nin kuzeyinde bir düzineden fazla hasta ve personel depremle beraber dümdüz olan hastanenin enkazının altında kaldı. Mamuju şehrindeki kurtarma ajansı da enkaz altında kalan hastaları ve hastane çalışanlarını kurtarmaya çalışıyor, ancak başarılı olduğu hakkında henüz bir bilgi yok.

People look at the damaged provincial office of governor of West Sulawesi following an earthquake early on Friday [Akbar Tado/Antara Foto via Reuters]

Tsunami korkusu

İnternette yayınlanan görüntüler ve videolar, hasarlı binaları ve yıkılmış yapılarda mahsur kalan insanları gösteriyor. Afet azaltma dairesi, bir otel ve Batı Sulawesi valisinin ofisinin de ciddi şekilde hasar gördüğünü ve elektrik arzının da kesildiğini söyledi. Kurtarma operasyonunu yavaşlatan bazı yollar da hasar gördü. Depremden sonra paniğe kapılan binlerce kişi evlerinden kaçtı. Açıklamada, depremin bir tsunami uyarısını tetiklemediğini, ancak yaklaşık yedi saniye boyunca güçlü bir şekilde hissedildiğini söyledi. Ancak ülkenin Meteoroloji, Klimatoloji ve Jeofizik Ajansı BMKG’den uzmanlar artçı sarsıntıların olası bir tsunamiyi tetikleyebileceği konusunda uyardı. Çevrimiçi bir basın toplantısında, BMKG Prof Dwikorita Karnawati, bölge sakinlerine önlem almalarını ve daha yüksek bir yere taşınmalarını tavsiye etti. Sadece birkaç saat önce aynı bölgede 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve birkaç eve hasar verildi. Pasifik ‘ateş çemberi’ adı verilen bölgede bulunan Endonezya, düzenli olarak depremlerden etkileniyor. Ülke, yüksek tektonik aktiviteye sahip bir takımadada yer alıyor. 2018’de 6,2 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem ve tsunami, Sulawesi’nin daha kuzeyindeki Palu şehrini vurdu ve binlerce insanı öldürdü.

Endonezya, Güneydoğu Asya ve Okyanusta yer alan çoğu volkanik özelliği olan 17.508 adadan oluşan, Cakarta merkezli 256 milyon nüfuslu bir ülke. Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi. Ülkede 300’den fazla etnik grup bulunuyor. Ülke toplamda Türkiye’yle hemen hemen aynı zenginliğe sahip ama kişi başına gelir çok daha düşük. Buna karşın sanayi ve teknolojide hızla gelişmekte. Ülkede doğal afetler giderek sıklıkla görülmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.