islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4753
EURO
34,9656
ALTIN
2.436,39
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

CIA’den İlk Kapsamlı Değerlendirme Geldi: Putin Nükleer Silah Kullanabilir!

CIA’den İlk Kapsamlı Değerlendirme Geldi: Putin Nükleer Silah Kullanabilir!
15 Nisan 2022 11:45
A+
A-

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Kremlin’in arzuladığı şekilde gitmediğini söyledi. Burns, bu nedenle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da taktik nükleer silah kullanabileceği uyarısında bulundu.

Georgia Tech Üniversitesi’nde öğrencilerin sorularını yanıtlayan Burns, Ukrayna’yı 24 Şubat’ta işgale başlaması sonrası Rusya’yla ilgili ilk kapsamlı değerlendirmesini yaptı.

Burns, “Açıkçası çok endişeliyiz. Başkan Joe Biden’ın çok kaygılı olduğunu, nükleer çatışmanın mümkün olduğu bir eşikten ve üçüncü dünya savaşından kaçınmaya çalıştığını biliyorum” dedi.

Rusya’nın elinde, birkaç kilotonluk patlama gücüne sahip; top, uçak veya kısa menzilli füzelerle atılabilen taktik nükleer silahlardan yaklaşık 2 bin adet olduğu sanılıyor.

Rusya’nın askeri doktrini, Kremlin’in, Batı ile konvansiyonel bir çatışmada işlerin kötü gitmesi halinde, inisiyatifi yeniden kazanmak için gerektiğinde taktik nükleer silah kullanmasını öngörüyor.

‘RUSYA TEHLİKELİ ANCAK GERİLEYEN BİR GÜÇ’ 
CIA Başkanı William Burns konuşmasında ayrıca Rusya’nın tehlikeli ancak gerileyen bir güç olduğunu söyledi. Burns, “Putin neredeyse mistik bir inanca sahip, Rusya’nın etki alanını yeniden inşa etmenin kaderi olduğunu düşünüyor” dedi.

Burns bununla birlikte, kavgacı ve revizyonist bir Rusya’nın giderek daha çaresiz bir ülke olabileceğine dikkat çekti.

Putin’in öfkeli ve hırslı bir lider olduğunu ancak kendisini güvende hissetmediğini vurgulayan Burns, ABD Başkanı Joe Biden’ın Kasım ayında kendisini Moskova’ya gönderdiğini açıkladı.

Burns, Biden’ın o dönem kendisinden, ABD’nin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal planlarından duydukları kaygıyı Putin’e iletmesini istediğini söyledi. CIA Başkanı, Ukrayna’ya sağladıkları istihbaratın savaşın gidişatında “hayati” rol oynadığını kaydetti.

MOSKOVA’DAN NÜKLEER GÖZDAĞI 
Öte yandan Avrupa yeni bir kriz ile karşı karşıya. İsveç ve Finlandiya’nın olası NATO üyeliği ile ilgili konuşan Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev ‘nükleer Baltık’ uyarısında bulundu.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmaları durumunda Moskova’nın bu tehditlere karşı önlem alması gerekeceğini belirten Medvedev, Rusya’nın bölgeye İskender füzeleri, hipersonik silahlar ve nükleer bombalara ev sahipliği gemiler sevk edebileceğini ima eden Medvedev açıklamasında şu ifadeye yer verdi;

‘İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olduğu bir durumda Baltık bölgesinin nükleerden arındırılmış statüsünden bahsetmek mümkün olmaz.’

HÜRRİYET  

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.