islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2743
EURO
34,6310
ALTIN
2.413,23
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

ÇİFTÇİMİZİ SÖMÜRTMEK AHİRETİMİZİ DE MAHVEDER

ÇİFTÇİMİZİ SÖMÜRTMEK AHİRETİMİZİ DE MAHVEDER
17 Ocak 2024 15:30
A+
A-

ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKEN KREDİ BORÇLARI YÜZDE 88 ARTTI

2023 yılında Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektöründeki sorunları dile getirdi. Bayraktar, yüksek girdi maliyetleri ve pazarlama zorluklarına dikkat çekti, ayrıca bu sorunların çiftçileri zorladığını belirtti. Özellikle devlet destekli kredi kullanamayan çiftçilerin yüksek faiz oranları ile mücadele ettiğini vurguladı.

Bayraktar, ihracat kısıtlamaları ve pazarlamada yaşanan sorunların da üreticiler için büyük engel olduğunu ifade etti. 2023 yılında tarımsal desteklerde yaşanan yüzde 44,4 artışa rağmen, bu rakamın ekonomik koşullar karşısında yetersiz kaldığını açıkladı. Girdi fiyatlarındaki artışlar ve enflasyonun, belirlenen destek bütçesini yetersiz bıraktığını dile getirdi.

Bayraktar, çiftçilerin mazot, besi yemi ve süt yemi fiyatlarındaki yüksek artışlardan etkilendiğini belirtti. Bu artışlar, çiftçilerin üretim maliyetlerini önemli ölçüde yükseltti. Ayrıca, kayıtlı çiftçi sayısının azalması, sektörde ciddi bir sorun olarak ortaya çıktı.

Bayraktar çiftçilerin bankalara olan kredi borcunun yüzde 88,5 arttığını açıkladı. Ayrıca bu durumun çiftçiler üzerindeki finansal baskıyı artırdığını belirtti. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin yüksek faiz oranları, çiftçilerin kredi kullanımını zorlaştırdı. Diğer bankalardaki faiz oranlarının da arttığını vurguladı.

Tarım BAĞ-KUR primlerinin artışı, çiftçilerin mali yükünü daha da artıran bir faktör oldu. 2021 yılında 1 milyon kayıtlı çiftçi varken, bu sayının 2023 yılında 500 binin altına düştüğü belirtildi. Hayvan sayısındaki azalma, et ve süt üretiminde daralmaya neden oldu.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısının azalması, karkas et fiyatlarını yükseltti. 2023 yılında canlı hayvan ve et ithalatının yoğun şekilde yapıldığı, süt üretimindeki düşüşe de dikkat çekildi. Çiğ süt ve yem fiyatları arasındaki parite, çiftçiler için olumsuz bir tablo çizdi. Bayraktar, çözüm için teşvik temelli bir üretim planlamasının önemini vurguladı. Bu durum, 2024 yılı için tarım sektörüne yönelik beklentileri ve politikaları şekillendirecek.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

ETİKETLER: Manşet, Türkiye
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.