islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5952
EURO
34,7918
ALTIN
2.497,68
BIST
9.454,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Çin Diktatörlüğü, Ünlü Edebiyatçıyı Sildi

Çin Diktatörlüğü, Ünlü Edebiyatçıyı Sildi

Demıkrasinin olmadığı ülkelerde bütün ödül ve statüler tamamen ideolojik olup aynı zamanda dikta sistemine hizmet edenlere verilir. Edebiyat, sanat ve kültür alanlarında yapılan çalışmalar sisteme ne kadar hizmet edebilirse o kadar derecelendirilip taltif ediliyorlar.

Ancak bazı sanatçılar, dikta rejimlerinin gözünden kaçar ve hakettikleri ödüle layık görülürler. Bunlardan biri de Çin edebiyatının ünlü yazarlarından Fang fang’dır.

Çin edebiyatının son yüzyılda en tanınmış yazarlarından olan ve edebi metinleri ile kitaplarından dolayı devletten bir çok ödül alan yazar Fang Fang , Çin Yazarlar Derneği’nden çıkarıldı.

Vuhan’ın karantinaya alınması sırasında yerel sakinlerin günlük yaşamlarını kaleme alan Çinli romancı Fang Fang, Çin Yazarlar Birliği’nin (CWA) 10. Ulusal Kongresi’nin en son üye listesinden çıkarıldı.

Çin hükûmetinin bütün diktatoryal baskılarına rağmen Fang’ı destekleyen CWA’nın eski başkan yardımcısı Zhang Kangkang da listeden çıkarıldı. Komünist Partisi, CWA’nın başına partiye tam bağlı ve sadık birini atadı.

Çin Edebiyat ve Sanat Çevreleri Federasyonu (CFLAC) 11. Ulusal Kongresi ve CWA 10. Ulusal Kongresi’nin Salı açılışında, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, yazarların ve sanatçıların piyasanın kölesi haline gelmemeleri ve güçlenmeleri gerektiğini söyledi. kültürel güven ve Çin Ulusal gençleşme Rüyasını gerçekleştirmeye katkıda bulunmalıdırlar” diyerek Çinli yazar ve şairlerin sadece rejime bağlı ve bağımlı olmaları gerektigini belirtti.

VUHAN GÜNLÜKLERİ

Fang fang, 2019’da Wuhan’da şehrin kilitlenmesine yol açan COVID-19’un patlak vermesinden sonra, Ocak-Mart 2020 tarihleri arasında yaşadıklarını tanık olduklarını ve bizzat kurbanların ağzından o günleri anlatan bir kitap kaleme aldı. “Wuhan Günlükleri” adıyla yayımlanan kitap, bütün dünyada yankı uyandırmıştı. Başta İngilizce Türkçe olmak üzere onlarca dile çevrilmişti. Çin diktatörlüğü ise Fang’ın bu kitabının Çin aleyhinde yazılmış bir kara propaganda broşürü olduğunu iddia ederek yazar hakkında akla hayale gelmeyeçek karalama kampanyaları yürütmüştü.

FANG FANG KİMDİR?

Fang Fang 1955 doğumlu Çinli bir yazar ve şairdir. Yazılarında yoksul kesimlerin yaşadıklarına çokça yer veren Fang Fang yazmaya 1975 yılında başlamış. Daha sonra 1978 yılında Wuhan Üniversitesi’nde eğitim gören yazar Çin’deki önemli edebiyat ödüllerini de kazanır. En önemli eseri 1987’de yayınlanan Feng Chin’dir ve bu kitabı ile de ödüle layık görülür.

Çin’n Wuhan kentinde ilk defa görülen Corona virüsü nedeniyle kentte yaşananları anlattığı Wuhan Günlükleri adlı kitabı İngilizce ve Türkçe’ye çevrilen Fang Fang, bu kitabında şehirde yaşayanların virüsün ilk çıktığı günden beri yaşadıklarına yer veriyor. Kitapta anlatılanların büyük bir kısmı da Çinli yetkililerin anlattıklarına ters düşüyor. Kitap Türkçe’de de Wuhan Günlüğü Karantinadaki Bir Şehirden Mektuplar ismiyle basıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.