islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3151
EURO
35,1407
ALTIN
2.294,85
BIST
9.069,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Çin’den Avrupa’ya İnanılmaz Tehdit, ‘Sizi Haritadan Sileriz’

Çin’den Avrupa’ya İnanılmaz Tehdit, ‘Sizi Haritadan Sileriz’

Çin, Tayvan ile ilişkilerini güçlendiren ve bu ülkeye diplomatik temsilcilik açan Avrupa’nın en küçük ülkelerinden Litvanya’yı tehdit etti.

Tayvan’ın kendisine ait ve ayrılıkçı teröristlerin yönetiminde olduğunu öne süren Çin diktatörlüğü, Litvanya ile ilişkilerini kestiğini de açıkladı.

Çin, Tayvan’ın başkent Vilnius’ta bir temsilcilik ofisi açmasına izin vererek Pekin’e meydan okuduktan sonra, küçük Avrupa devleti Litvanya’yı “tarihin çöp kutusuna” göndermekle tehdit etti.

3 milyon nüfuslu Litvanya, Çin’in kendisine ait olduğunu iddia ettiği kendi kendini yöneten bir ada olan Tayvan’ı resmen tanıyarak Avrupalı ​​komşularından koptu.

Ağustos ayında Litvanya, Tayvan’ın kendi adına bir ofis açmasına izin vereceğini açıklayarak Pekin’in tepkisine karşılık olarak Litvanya büyükelçisini geri çağırdı. Ayrıca Litvanya ile diplomatik ilişkileri de kesti.

Son yıllarda, Çin’in Tayvan’ı zorla almak için işgal etmesi ve ulusla on yıllardır süren ekonomik ve diplomatik anlaşmazlığını tırmandırması ihtimali ortaya çıktı.

Çin devlet medyası, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian bu hafta gazetecilere yaptığı açıklamayı yayımlayarak şu cümleyi öne çıkardı: “Litvanya hiç de iyi bitmeyecek evrensel ilkelere karşı duruyor. Ve bunun bir bedeli vardır.”

Zhao ayrıca “Tayvan ayrılıkçı güçleriyle gizli anlaşma içinde hareket etmekte ısrar edenlerin sonunda tarihin çöp kutusuna atılacağı”nı öne sürerek, tehdidini devam ettirdi.

Tayvan, Litvanya’nın Çin Taipei yerine Tayvan adını taşımayı kabul ettiği Vilnius’taki temsilcilik ofisini Kasım ayında açtı. Diğer birçok ülke ve uluslararası kuruluş, Pekin’i rahatsız etmemek için Tayvan’a bu adla atıfta bulunuyor.

Çin, Tayvan’ı bağımsız olarak nitelendiren ülkelere diplomatik tanıma vermeyi reddediyor. Çin’den gelen bu baskı sonucunda sadece 15 ülke resmi Tayvan’la bir diplomatik ittifaka sahip.

Litvanya, kararı için ağır bir ekonomik bedel ödeyebilir. Reuters’in bir haberine göre, Çin’in çok uluslu şirketlere Litvanya ile bağlarını kesmelerini veya kazançlı Çin pazarından çıkma riskini almalarını söylemesinin ardından ülke kurumsal bir boykota hazırlanıyor.

Çin resmi devlet Global Times gazetesi ise, Litvanya’nın son yıllarda ekonomik olarak Çin’e giderek daha fazla bağımlı hale geldiğini söyledi. İki ülke arasındaki ticaretin gelecekte azalacağını öne sürdü.

ETİKETLER: Litvanya
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.