islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5868
EURO
34,8351
ALTIN
2.495,48
BIST
9.636,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Çocuğa Beslenme ve Sofra Eğitimi

Çocuğa Beslenme ve Sofra Eğitimi

Allah’ın ismi anılarak başlanan her şey bereketlidir. Öyleyse besinleri vücudumuz için daha bereketli kılmak ve verene şükrümüzü sunmak için yemeye ve yedirmeye besmele ile başlamalı ve bunu çocuklarımızda da alışkanlık haline getirmeliyiz.

Anne sütünün yeterli olmadığı andan itibaren tüm annelerin ortak konusu ve endişesi çocuğunun beslenmesidir. Çocuğunun daha sağlıklı büyümesini ve beslenmesini isteyen aileler Onlara neler yedireceklerini, nasıl yedireceklerini birçok beslenme uzmanından dinleyerek öğrenmeye ve uygulamaya böylelikle çocuklarına güzel bir beslenme alışkanlığı kazandırmaya çalışıyorlar. Ancak biz yazımızda sağlıklı beslenme alışkanlığının sunulan besinler yanıyla değil, doğru eğitim ile nasıl alışkanlık haline getirilebileceğinden ve beslenme eğitimi ile birlikte verilmesi gereken sofra eğitiminden bahsedeceğiz.

Beslenme Alışkanlığı

Kimi çocuk iştahlıdır yemek seçmez, yemeğini annesinin istediği gibi yer. Kimi çocuk ise daha seçici ve az iştahlıdır. Bazı çocuklar ise yemek konusunda anneyle neredeyse savaş halindedir. Bu durumda annelerden sık duyulan ise” öğretmeni okulda yemeklerini yediğini söylüyor, çocuğumun sorunu benimle.” cümlesidir. Oysaki sağlık problemi yok ise genelde çocuklarda yemek ile ilgili bir sorun yoktur. Sorun annenin ” Yeme” meselesini büyütmesinde ya da yeme alışkanlığını doğru şekilde veremeyişindedir. Peki doğru beslenme alışkanlığı verirken nelere dikkat etmeliyiz?

* Çocuklardan yetişkinlerin yediği kadar yemesini beklemek en fazla yapılan yanlışlardan biridir. Çocuk küçük bir insandır. Öğünü de az olmalıdır.

* Yemek, saatli olması gereken bir etkinliktir. Sürekli atıştıran çocuk acıkmaz. Acıkmadığı zaman yemek yemeyi istemez. O halde çocuklara sürekli atıştırma fırsatı verilmemelidir.

* Yemek yemeyi istemeyen çocuğu yedirmeye çalışmak çocuğun hırçınlaşmasına ve ebeveynlerine savaş açmasına sebep olur. Savaşı kazanmak isteyen çocuk yemeğini yemez. O halde yemek yemeği istemediği zaman Onları zorlamamalı, bir dahaki yemek saatine kadar bekletmeliyiz.

* Evde kurallar yoksa, çocuk sonunda istediği şeyi yiyebiliyorsa istediğini yemek için yemek yemez. O halde çocuk yemeğini yemediği zaman alternatifler sunmamalıyız.

* Aile içerisinde beden imajı çok önemliyse, çocuk kilo almamak için yemek yemez. Çocukları obeziteden korumak için bilgilendirmeli, ancak yanlarında sürekli kalori hesabı yapmamalıyız.

* Anne çocuğu yemeğini yemediği zaman üzülüyor bunu sorun haline getiriyorsa, çocuk annesini cezalandırmak için yemek yemez. O halde çocuğun yemek yememesini mesele haline getirmemeli, bunu Ona hissettirmemeliyiz.

* Hep beraber oturulan yemek masaları, tüm ailenin daha iştahlı yemesine sebep olur. Çocukta yemeğini televizyon karşısında değil, tüm aileyle beraber yemelidir. Bu masalarda çocuğun yemeyi tercih etmediği besinlerin sağlık için öneminden ve Allah’ın nimetleri insanlar için yarattığından bahsetmek faydalı olacaktır.

Yemeğe ve Yedirmeye Besmele İle Başlamak

Allah’ın ismi anılarak başlanan her şey bereketlidir. Öyleyse besinleri vücudumuz için daha bereketli kılmak ve verene şükrümüzü sunmak için yemeye ve yedirmeye besmele ile başlamalı ve bunu çocuklarımızda da alışkanlık haline getirmeliyiz. Bu alışkanlığı kazandırmak için Onları emzirmeye, küçükken mama yedirmeye besmele ile başlamak ve biraz büyüdüklerinde ise oturduğumuz sofrada birlikte besmele çekmek yeterli olacaktır. Bu çok kıymetli Sünnet’i birhadis’i şerif ile de örnekleyelim.

Sizden kim bir şey yerse Bismillahirrahmanirrahim desin. Eğer söylemeyi unutmuşsa yemeğin ortasında veya sonunda Bismillahirrahmanirrahim desin.”

Sevgili Peygamberimiz ashabından altı kişiyle yemek yiyordu. Bu sırada bedevinin biri masaya oturarak besmele çekmeksizin yemeğe başladı Yemek bitmeye yüz tutunca efendimiz şöyle buyurdu: Eğer besmele çekseydi yemek hepimize yeterdi.”

Sofra Adabı

Hep beraber oturulan sofraların yeme alışkanlığı üzerindeki olumlu etkilerinden bahsettik. Ancak ailelerin vermeye çalıştığı beslenme eğitimi çocuğun masaya oturması ve yemeğini yemesi ile sınırlı kalmamalı, çocuklara sofra adabı ve nezaket kuralları da öğretilmelidir. Çocuklarımıza;

* Sofrada bir şeyler izlenmeyeceğini,

* Herkesin sofrada yemek yemeğe hazır olana kadar beklemesini,

* Yiyecekleri ağzı kapalı ve uzun uzun çiğneyerek yemesini,

* Yemekler için ‘iğrenç, çok kötü’ gibi sözcükler kullanmamasını,

* Pişirene ve hazırlaya teşekkür etmesini,

* Kulağa hoş gelmeyen sohbet konularının açılmamasını,

* Yiyeceği kadar yemeği tabağına alıp, fazlasını israf etmemesini,

* Sofra kurulurken de, toplanırken de bazı sorumlulukları alabileceğini,

Ve yemeğe’ besmele’ ile başlayıp ‘elhamdülillah’ diyerek bitirmesini; bütün bunların gerekliğini öğretmeliyiz. Cümle kurmaya başladıkları andan itibaren de kısa yemek dualarına mutlaka alıştırmalıyız. Yazımızı Peygamber Efendimizin yemekten sonra yaptığı dualarla bitirelim.

Bize yediren, içiren Müslüman olmayı nasip eden Allah’a hamdolsun. “

“Allah’ım! Bize bu yediğimiz yemek sebebiyle bereket ver, hakkımızda bu yemeği mübarek kıl. Bize bu yemekten daha hayırlı olanını yedir.“

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.