islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

CSU seçimleri sonucu Merkel’in yerine Armin Laschet geliyor

CSU seçimleri sonucu Merkel’in yerine Armin Laschet geliyor
Mirat Haber Ajansı

Merkez sağ yönelimli siyasetiyle tanınan Armin Laschet, Başbakan Angela Merkel’in partisi olan Almanya’daki Hıristiyan Demokratların (CDU) lideri seçildi. Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başbakanı Laschet, partinin sanal konferansında iki rakibini yendi. Şu anda, görevde 16 yıl geçirdikten sonra Eylül ayında Almanya Başbakanı olarak istifa ettiğinde Bayan Merkel’in yerine geçme yarışında iyi bir konumda bulunuyor. Ancak Covid salgınının ardından değişen bir siyasi manzara ile karşı karşıya.

Merz favoriydi ama son anda parti Laschet’te birleşti

59 yaşındaki Laschet, muhafazakar işadamı Friedrich Merz’i ikinci tur oylamada 466’ya karşı 521 oyla mağlup etti. Üçüncü bir aday olan Norbert Röttgen önceki turda elendi. İki yıldan fazla bir süre önce göreve geldikten sonra başarısız bulunduğundan Merkel’in atanmış halefi olarak adlandırılmasını sağlayamayan Annegret Kramp-Karrenbauer yarışmaya girmedi. Almanya Eylül ayında sandık başına gidecek, ancak CDU liderinin şansölye adayı olacağına dair garanti verilmiyor. Laschet’in milletvekillerinden biri olan Sağlık Bakanı Jens Spahn ve CDU’nun Bavyera’daki kardeş partisi CSU’nun lideri Markus Söder de ringe çıkabilir, ancak ikisi de başbakanlığı istediklerini ilan etmedi. Baharda son bir karar verilecek.

Türkler ve göçmenler seviyor

Laschet, Merkel’in sadık bir destekçisi ve kampanya sırasında partinin yön değiştirmesinin yanlış sinyal göndereceğini söyledi. Zafer konuşmasında, partinin bu yıl boyunca birlikte kalabilmesi için her şeyi yapmak istediğini ve ardından federal seçimlerdeki bir sonraki şansölyenin CDU / CSU sendikasından olmasını sağlamak istediğini söyledi. Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’nın popüler başbakanı olarak, kendisini zevkle geleneksel karnaval kutlamalarının kucağına atan bir halk adamı imajı veren lider, kendisini bir süreklilik adayı olarak tanıtıyor. Angela Merkel’in tercih ettiği aday olduğu düşünülüyor. 2015 mülteci krizi sırasındaki duruşunu ve liberal siyaseti savundu, AB tutkusuyla, Türklerle ve göçmen topluluklarla bağlantı kurma becerisiyle tanınıyor.

Hata yaparsa başkası koltuğu kapabilir

Ancak geçen baharda Covid kısıtlamalarının erken gevşetilmesi çağrısı birçok kişiyi şaşırttı ve bildirildiğine göre Bayan Merkel’i çileden çıkardı. O zamandan beri bu pozisyondan çekildi, siyasi inanılırlığına verilen zararı onarmak için daha fazla çalışmak zorunda kaldı. Şimdi asıl soru, CDU’nun onu Eylül’deki genel seçimlerde şansölye adayı olarak gösterip göstermeyeceği. Liderlik teklifinde Bay Laschet’i destekleyen Alman Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın da şansölye için hırslar barındırdığı düşünülüyor. Ve son kamuoyu yoklamaları, Bavyera Başbakanı Markus Söder’in de popüler bir aday olacağını gösteriyor.

ETİKETLER: Angela Merkel
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.