islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3684
EURO
34,9598
ALTIN
2.325,27
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine Sonrası Önemli Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine Sonrası Önemli Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Kabine toplantısı sona erdi. Yüksek elektrik faturalarının görüşüldüğü toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan elektrik tarifelerindeki yeni düzenlemeyi duyurdu. “Elektrikte 210 kilovatsaate kadarki düşük tarife ve 210 kilovatsaatin üzerindeki yüksek tarife rakamları, vatandaşımız lehine yeniden değerlendirilecektir” diyen Erdoğan, cemevlerinin statüleriyle ilgili son gelişmeyi de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında saat 15.45’te başlayan Kabine toplantısı 4 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda elektrik faturalarında yeni düzenlemenin müjdesini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Bilindiği gibi 5 Şubat Cumartesi günü yaptığımız koronavirüs testinde Omicron varyantına maruz kaldığımız anlaşılmıştı. Karantina döneminde çalışmalarımızı evden sürdürdük. Tüm siyasi parti genel başkanlarına, iş insanlarına şahsım ve ailem adına teşekkür ediyorum.

“FEDAKARLIĞI SADECE DEVLETTEN BEKLEMEK NE GERÇEKÇİDİR NE DE HAKKANİYETLİDİR” 
Karantina döneminde de çalışmalarımızı ihmal etmedik. Devlet ve hükümet işlerini yakından takip ettik. Gıda ürünlerindeki KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1’e düşürme, yani etiketlerde doğrudan 7 puan indirim yapma kararını da milletimizle paylaştık. Yüzde 7 KDV, yüzde 7 de kendilerinden fedakarlık beklediğimizi bildirdik. Yükü beraber omuzlayacağız. Fedakarlığı sadece devletten beklemek ne gerçekçidir ne de hakkaniyetlidir.

“GEREKLİ YAPTIRIM UYGULANACAK” 
KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığı bakanlığımız tarafından takip edilecek, aksi davranış sergileyen firmalara gerekli yaptırım uygulanacaktır. Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik yol haritamız da kamuoyuyla paylaşılmıştır. Tüm vatandaşlarımızı bu yol haritasına davet ediyoruz.

“SADECE GÜNE BAKARAK GELECEĞE GÜVENLE BAKAMAYIZ” 
Türkiye’nin geçtiğimiz 20 yılda nereden nereye geldiğini görmeden, 2023 hedeflerimizin 2053 vizyonumuzun anlaşılması mümkün değildir. Biz hükümete geldiğimizde ülkemizin nüfusu 65 milyondu. Sadece güne bakarak geleceğe güvenle bakamayız. Dün önceliğimiz teröre ve işsizliğe neden olan siyasi kargaşalardı. Eski Türkiye ile bugünkü Türkiye’nin doğru, vicdanlı, ahlaklı bir muhasebesini yapmak herkesin görevidir.

Bugün 85 milyonluk bir nüfusa sahibiz. İstihdamı 19 milyondan 30 milyona çıkardık. Dünyanın panikle içine kapandığı bu dönemde biz farklı bir yol izleyerek üretimi ve istihdamı destekledik. Salgının ilk aylarındaki kayıpları hızla telafi etmekte kalmadık ötesine de geçtik. Netice itibariyle hükümetlerimiz döneminde 11 milyonun üzerinde insana iş sağladık. Elbette hayat pahalılığının açtığı sıkıntılar vardır.

“ELEKTRİK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ÜLKEMİZE MAHSUS BİR DURUM DEĞİL”
Son dönemde üzerinde en çok konuşulan hususlardan biri de enerji fiyatlarıdır. Türkiye şu anda elektriğin yokluğunu değil sadece fiyatlarını konuşabiliyorsa Türkiye’nin kurulu enerji gücüne borçludur. Toplam elektrik üretimizi 4 kat artırdık. Son dönemde enerji fiyatları tüm dünyada oldukça yükselmiştir. Ama bu sadece bize mahsus bir durum değil. Doğal gaz fiyatları 10 kat, kömür fiyatları 5 kat, petrol fiyatları 3 kat artmıştır.

Elektrik ve doğal faz fiyatları avro üzerinden karşılaştırmasını yaparak gerçek tabloyu sizlere aktarmak istiyorum. Milletimin bunları değerlendirmesi ve aklıselim ile kararını vermesi bir çok şeyi ortaya çıkaracaktır. Türkiye Avrupa’da 34 ülke arasında vatandaşlarına en uygun elektrik hizmeti sunan 3’üncü ülke durumundadır.

“TÜRKİYE AVRUPA’DA EN DÜŞÜK ÜCRETLE DOĞAL GAZ HİZMETİ VEREN ÜLKEDİR” 
Benzer bir tablo doğal gaz ücretlerinde de geçerlidir. Türkiye Avrupa’da vatandaşına en ucuz doğal gaz sunan ülkedir. Vatandaşımıza gelen elektrik ve doğal gaz faturaları elbette ki yüksektir. Ama buna rağmen Türkiye vatandaşına en ucuz hizmet sunan ülkelerin başında gelmektedir. Bir başka ifadeyle geçtiğimiz yıl hane başına 5 bin lira subvansiyon desteği verdik. Yıl başı itibariyle tarifelerde yapılan düzenlemelere rağmen haneleri desteklemeye devam ediyoruz. Milletimizin sesine kulak veriyoruz. 150 kw olan en düşük tarife dilimini 210 kw yükselterek nisbi bir rahatlama sağlamıştık. Yapılan analizler yüzde 36’lık kesimin üst tarifeden ücret ödediği tespit edilmiştir.

ELEKTRİK TARİFELERİNE YENİ DÜZENLEME 
210 kw olan tarife fiyatları vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir. Sivil toplum kuruluşlarının statüsü konut statüsüne dönüştürülecektir. Cemevleri dahil birçok yerin elektrik faturaları da ciddi oranda düşecektir. Elektrik desteğinde 2.1 milyon olan hane sayısını 4 milyona çıkarıyoruz. 15 milyon liralık yeni bir sosyal destek paketi hazırlıkları talimatını verdik. Kriterlere uyan 4 milyon hane için yılda iki defada ödenmek üzere 450 ile 1150 lira arasında değişen miktarlarda doğal gaz desteği sağlayacağız.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.