islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

CUMHURBAŞKANIMIZA YAPILAN HAKLIMSI ELEŞTİRİLER

CUMHURBAŞKANIMIZA YAPILAN HAKLIMSI ELEŞTİRİLER
7 Aralık 2023 15:50
A+
A-

Cumhurbaşkanı mızı sevdiğimizi ve yeniden seçilmesi için olanca gayreti gösterdiğimizi cümle alem bilir. Ama yer yer eğitim ve ekonomi politikalarını eleştirdiğimiz de bilinir. Söylemlerini takdir ettiğimiz gibi yereriz de. Gerçek dostluk ve ülke severlik de böyle olur.

Eleştirileri yapan Aydınlık gazetesi bizim itibar ettiğimiz bir medya organı değildir. Ama bu, her söylediğini de yabana atacağız anlamına gelmez. 

Eleştirilen hususlarda yapılacak savunulabilir makul açıklamalar da olabilir.

Bütün bu hatırlatmalardan sonra sayın Cumhurbaşkanımıza yapılan ve aslında bizim de kısmen katıldığımız eleştirileri sunuyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Yunanistan’da! Üstü örtülen 5 tehdit

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti öncesi verdiği mesajlar, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in meşhur sözünü akla getirdi: Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Yunanistan‘a gidiyor. 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına katılacak Erdoğan, iki ülke arasında “yeni bir sayfa” açılmasını hedefliyor. Ancak bunu yaparken, Yunan tarafının kışkırtıcı faaliyetleri görmezden geliniyor. Yunanistan’da kurulan ABD üsleri, akılsızca yürütülen silahlanma hamlesi, adım adım genişletilen karasuları, adalara yapılan yığınaklar, Doğu Akdeniz’deki enerji korsanlığı… Erdoğan, bir yıl önce gündeme getirdiği konuların hiçbirini şimdilerde ağzına almıyor. Uzmanlar ise bu ziyaretin “iyi komşuluk” ilişkilerinden ziyade, Batı’ya yaranma girişimi olduğunu belirtiyor.

‘BİZ DE BATILIYIZ’ MESAJI

Ziyaret öncesi Kathimerini gazetesine konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan‘la aşılamayacak hiçbir sorunlarının olmadığını söyledi. Yunanistan’ın “NATO‘nun kıymetli bir üyesi” olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin de Avrupa Birliği (AB) ile aynı Gümrük Birliği içinde bulunduğunu, adaylık statüsü taşıyan bir ülke olduğunu, demokratik yapısı ve savunduğu değerlerle AB ve NATO üyesi ülkelerle ortak paydasının son derece geniş olduğunu belirtti. Akdeniz ve Ege’nin doğal kaynaklar açısından zengin bir havza olduğuna işaret eden Erdoğan, “Biz uyuşmazlıkları diyalog yoluyla çözmek istiyoruz. İşbirliğini tercih ediyoruz ve buna hazırız.” dedi. Erdoğan, iki ülke arasındaki ortak niyetin, bugün Atina’da imzalanması planlanan dostane ilişkiler ve iyi komşuluk konulu bildirge sayesinde tüm açıklığıyla kayda geçeceğini ifade etti.

YUNANİSTAN’DAKİ ABD ÜSLERİNİ PAS GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, röportajında iki ülke arasındaki temel sorunlara da değindi. Ancak bu sorunlar içinde Yunanistan’da kurulan ABD üslerinden ve Atina’nın girdiği silahlanma yarışından bahsetmedi. Halbuki Erdoğan, 12 Kasım 2021 tarihinde “Yunanistan’ın kendisi şu anda Amerika’nın bir üssü durumuna gelmiştir.” demiş, 8 Haziran 2022’de de “Şu anda 9 tane Amerikan üssü Yunanistan’da kuruldu. Peki bu üsler kime karşı kuruluyor? Verdikleri cevap; Rusya’ya karşı. Bunu yemezler, kusura bakmasınlar.” ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından da Yunan tarafı silahlanmaya devam etmişti. Fransa’dan Belharra sınıfı fırkateynler ile Rafale jetlerini alan Yunanlar, ABD ile de F-35 tedarik sürecini başlatmıştı. Miçotakis yönetimi, savunma harcamalarını beşe katlayrak, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) içindeki payını yüzde 3,76’ya çıkarmıştı.

EGE’DEKİ 12 MİL HAZIRLIĞINA DEĞİNMEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan’ın Ege’de karasularını 12 mile çıkarma hazırlıklarına ilişkin de konuşmadı. Oysa ki Yunan tarafı, 20 Ocak 2021’de İyon Denizi’ndeki karasularını 12 mile genişlettiğini açıklamış, ardından Girit ve çevresinde benzer bir hazırlık içinde olduğunu duyurmuştu. Yunan yöneticiler, bunu adım adım Ege’ye genişleteceklerini açıklamıştı. Erdoğan ise bu tehdide karşı, “Ülkemizi 12 mil meselesinde adeta Ege Denizi’ne ayak basamaz, Kıbrıs meselesinde de kendi haklarını savunamaz duruma getirme gayretleri beyhudedir. Uluslararası hukuktan ve teamüllerden kaynaklanan haklarımızı sonuna kadar kullanmakta, buna engel olmak isteyenlere de hadlerini bildirmekte kararlıyız.” yanıtını vermişti. Ancak ziyaret öncesi Erdoğan, bu konuya girmeye yanaşmadı.

MISIR-YUNAN ANTLAŞMASINDAN BAHSETMEDİ

Erdoğan’ın gündeminde olmayan konulardan bir diğeri de; Yunanistan’ın Türkiye-Libya anlaşmasını kadük hale getirmek üzere Mısır ile imzaladığı Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasıydı. Söz konusu anlaşma ilk imzalandığında dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu anlaşma (Mısır-Yunanistan MEB Anlaşması) hem Türkiye Cumhuriyeti’nin hem de Libya’nın kıta sahanlığını ve haklarını ihlal ediyor. Dolayısıyla bizim daha önce Birleşmiş Milletler’e bildirdiğimiz kıta sahanlığımızı ihlal eden bir anlaşma, bizim için yok hükmündedir. Bunun yok hükmünde olduğunu sahada da masada da göstermeye devam edeceğiz.” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise son röportajında bu konu hakkında tek kelime dahi etmedi.

RUMLARIN FAALİYETLERİNE SUSKUN

Doğu Akdeniz’deki enerji arayışında da Yunanistan ile işbirliği mesajı veren Erdoğan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Ada’daki tek taraflı faaliyetlerine değinmedi. Halbuki Rum Yönetimi, kısa bir süre önce KKTC’nin haklarını bir kez daha yok sayarak ABD’li enerji devi Chevron ile sondaj görüşmelerine girişmişti. Erdoğan, “Ada’da bizim de haklarımız var!” demek yerine, “Ada’daki iki taraf neden işbirliği yapamasın?” demekle yetindi. Bunun yanında ABD’nin Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırmasına, Rumların silahlanmasına ve NATO üyeliğine giden bir ortaklık içine alınmasına dair herhangi bir konuyu gündeme getirmedi. Halbuki Erdoğan, daha bir yıl önce “Rumların papazlara ağır silah eğitimi vermekten terör örgütlerine ofis açmaya kadar tehlikeli tasarruflarda bulunduğunu” söylemiş, “Yetki alanlarımızda bize rağmen herhangi bir tasarruf veya işlem yapılmasına izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuşmuştu.

ADALARIN SİLAHLANDIRILMASINA SESSİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kathimerini röportajında Ege’deki bazı adaların işgal edilmesine, bazılarının ise silahlandırılmasına dair de herhangi bir görüş beyan etmedi. Lozan ve Paris Antlaşmaları ile gayri askeri statüde olduğu tartışma götürmeyen bu adalar, uzun zamandır Yunanlar tarafından silahlandırılıyordu. Atina da bunu inkar etmiyor, BM Antlaşması’nın 51. Maddesi gereğince “meşru müdafaa” hakkı olduğunu savunuyordu. Erdoğan ise Efes-2022 Tatbikatı’nda yaptığı konuşmada, “Yunanistan’ı gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye çağırıyorum. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum.” demiş, bunun “sonu felaketle bitecek bir çaba” olduğunu belirtmişti. Erdoğan, şöyle devam etmişti: “Esasen bu ülke, kurulduğu tarihten beri hep birilerine sırtını dayayarak, birilerinin hesaplarına alet olarak benzer hamleler yapmıştır. Yunanistan’ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden, söylemlerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz. Kendine gel. Türkiye, Ege’deki haklarından vazgeçmeyeceği gibi adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendisine tanıdığı yetkileri gerektiğinde kullanmaktan da geri durmayacaktır.”

MAVİ VATAN UNUTULDU MU?

Türkiye, uzun süredir Mavi Vatan‘da sessiz bir pozisyonda bulunuyor. “Pozitif gündem” adı altında Ege’deki uçuşlarına son veren Türkiye, Doğu Akdeniz’de de üç yıldır Seville Haritası dışında sismik ve sondaj faaliyet yürütmüyor. Libya ile anlaşmaya rağmen TPAO’ya arama ruhsatları verilmezken, KKTC’de yapılması planlanan deniz üssünde ilerleme kaydedilmiyor. Ankara, KKTC’yi tanımaya hazır olan Abhazya’ya da kapıları kapatmış durumda. Adalardaki ihlallere karşı Navtex’ler susturulmuş vaziyette. Kıta sahanlığı, karasuları, münhasır ekonomik bölge, gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılması, FIR Hattı, arama kurtarma bölgesi ve egemenliği antlaşmalarla Yunanistan’a devredilmemiş ada, adacık ve kayalıklar da gündeme getirilmiyor. Ancak tüm bunlara rağmen Yunan tarafı, ne silahlanmaya ne de diğer kışkırtıcı faaliyetlerine ara veriyor.

AA

NOTUMUZ:  Yararlanmasını bildikten sonra her eleştiriden faydalanmak mümkündür. Bu sebeple sahipleri batıl perest de olsa eleştiriler önemsenmelidir. Ama yalakaları dinlemede güç zehirlenmesi tehlikesi vardır.

 

MiratHaber.com – YouTube

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.