islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5633
EURO
34,9059
ALTIN
2.427,50
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

CUMHURBAŞKANI NE YAPACAĞINI BİLMİYOR

CUMHURBAŞKANI NE YAPACAĞINI BİLMİYOR
2 Aralık 2021 17:17
A+
A-

Cumhurbaşkanı Türkmenistan dönüşü açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamalarda ekonomik yol haritası modeli ile özetle şunları söylüyordu;

‘Kur faiz oyunlarına pirim vermedik vermiyoruz. Büyüme yolculuğumuzda, yatırım istihdam ihracat hep önceliğimiz oldu. Mandacı iktisatçılara, ekonomik tetikçilere aldırış etmeden hedeflerimize yürümeyi sürdüreceğiz.

Ekonomik olarak bağımlı bir ülke ekonomik politikalarını elbette hayata geçiremez. Belirlenmiş çizginin dışına çıktığınız zaman karşılaşacağınız şey şantajdır. Buna karşı koyacak dirayetiniz yoksa istikrarsızlığa mahkûm edilirsiniz.

Kur üzerinde iktisadi temelleri bulunmayan bir hareketlilik var. Yaşanan fiyat artışlarının oluşturduğu sorunu milletimizin lehine yatırım istihdam üretimle çözeceğiz.

Faiz sebep enflasyon sonuçtur tezimize inanıyoruz. ’Cumhurbaşkanı Muhalefetin faiz indirim eleştirilerine de ‘Faizi %1 indirin bizde sizi destekleyeceğiz diyeceksin, ondan sonra kalkıp faiz indirimine tepki vereceksin’ diyerek muhalefete de eleştiri getirdi.

Sayın Cumhurbaşkanı, sistemin dışına çıkmazsa, sistemi değiştirmezse, ne yaparsa yapsın kurtulamaz. Cumhurbaşkanının ifade ettiği büyüme, yatırım istihdam ihracat söylemi, kızdığı ve mandacı dediği, ekonomik tetikçi dediği ekonomi modeli içindeki kalkınmasıdır. Cumhurbaşkanı hala pozitif anlam taşıyan bu kavramlarla oyalanıyor, tuzağa düşürülüyor.

Faiz sebep enflasyon sonuçtur, kuramını yalanlayan sistemin  yol çıkışlarını Cumhurbaşkanı kullanıyor.  Sorunların tespitlerini doğru yapacaksınız ama bunu çözecek kesin kararlılıkta adımı atmayacaksınız. Bu olacak şey değildir.

Sistem Borca Dayalı Finansal Yapı olarak sürdürülemez. Borç finansal yapısına müdahale etmeden faiz sebep enflasyon sonuçtur demeniz her ne kadar gerçeğin ifadesi olsa da asla sonuç alamazsınız.

Önünüze serilen halıda yürüdünüz. Halıyı arkanızdan toplayan yine önünüze serenler oldu. Yol değiştireceksiniz ki karşı koyacak dirayetiniz olsun. Yol değiştireceksiniz ki belirlenmiş sürekli borçlandırma modelinin dışına çıkabilirsiniz.

Kur yükselmesini iktisadi temellerle uyuşmadığını söylemek sadece bir geçiştirmeden ibarettir. Bu sözü söyleyen Merkez Bankası olup, Cumhurbaşkanının bunu kullanması meseleyi hala tam kavramadığına işaret etmektedir.

 Merkez Bankası hiçbir enflasyon hedeflemesini tutturamayan, Türk milleti lehine para üretmeyen, Türkiye’de hükümetlerin hizmetleri için sürekli engel olan,  bağımsızlık paravanı ile kafasına göre hareket eden Basel’e bağımlı bir yapısal işleyiştedir.

Cumhurbaşkanı ekonomik bağımlı politikaları söylüyor. Yani yatırım, istihdam üretim ihracat. Bunların hepsi birbiri ile ilişkili tanımlamalardır. Yatırım bu işin başıdır. Cumhurbaşkanı faizleri düşürerek yatırımı arttıracağı büyük yanılgısı içindedir. Kendisine aynı kurgularla operasyon yapılıyor ve kendisine bu söylem söyletiliyor. Oysa yapılması gerekilen bu gerçekçi tespitlerden sonra,  ekonomik politikaları bağımlı hale getiren iktisadi sistemin model olarak değişimini gerçekleştirmektir.

Yıllardır ısrarla söylüyoruz, model borçlandırma üzerinden faize bağlı kölelik üzerine tasarlanmış. Bunu parasal üretim biçimi ile sağlıyorlar. Siz bugüne kadar buraya hizmet ettiniz. Ödediğiniz onca faizler oldu. Bahsettiğiniz yatırım, üretim büyüme ihracat kavramları bu işin tuzağıdır.

Sistem içinde bunları bir ölçüde yaparsınız, sonuç olarak düzen gelip elinizdeki ürettiğiniz bütün değerleri alıp götürür. Kur yükselişi ile bugünde olan durum budur.

Bu kur artışları henüz fiyatlara yansımadı. Yansıdığında halk bunu çok daha ağır hissedecektir. Son kur atağı da böyledir. İktisadi temeli yoktur gibi gerçek dışı bir ifade sistem içinde kabul edilemez.

Temel gördüğümüz sıkıntı, Borca Dayalı Para Sistemini değiştirecek Cumhurbaşkanının ekibi yoktur.  Eğer Cumhurbaşkanı ekibi ve sistemi değiştirmeye kararlı bir duruş sergilemezse, bu sistem o ekiple beraber Cumhurbaşkanını değiştirecektir. Muhalefetin halka bir şey vaat etmesine dahi gereke olmayacaktır.

Borca Dayalı modelin kurumları, dışa bağımlı bir yapıdır. Bu modeli uygulayarak iktisadi bağımsızlıktan bahsedilmesi mümkün değildir. Açıklanmış orta vadeli programda taahhüt edilen faizleri hiç geciktirmeden iptal edecek bir program değişikliğine gitmek, ‘faiz sebep enflasyon sonuçtur’ savının kararlılığını gösterecektir.

Selam ve dua ile…

@yunuseksi_53

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.