islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6103
EURO
34,8380
ALTIN
2.502,22
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Dalgıçlar düşen Endonezya uçağından kara kutuyu çıkardı

Dalgıçlar düşen Endonezya uçağından kara kutuyu çıkardı
Mirat Haber Ajansı

Endonezya’da düşen yolcu jetinden “kara kutu”, uçağın denize çarpmasından günler sonra çıkarıldı. Şimdiye kadar yetkililer, 26 yaşındaki uçağın neden kalkıştan sadece dört dakika sonra düştüğünü açıklayamadı. Havacılık uzmanlarına göre, uçağın hızı, yüksekliği ve yönü ile uçuş ekibi görüşmeleriyle ilgili bilgileri kaydeden kara kutu verileri, tüm kazaların yaklaşık %90’ını açıklamaya yardımcı oluyor.

Uçuşta veri kaydedici iki kara kutudan biri, diğeri ise başkent Cakarta açıklarındaki sulara düşmeden önce neden bir dakikadan daha kısa sürede yaklaşık 3.000 metre daldığını açıklamak için çok önemli olabilecek bir kokpit ses kayıt cihazı. Bulunan kara kutular, kaza soruşturmasını denetleyen Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesine teslim edilecek. Bir Endonezya Donanması gemisi daha önce iki Sriwijaya Havayollarının kayıt cihazından yayılan yoğun sinyaller aldı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Yudo Margono, kara kutunun enkazdaki tonlarca keskin nesnenin altında deniz dibi çamuruna gömüldüğünü belirtti. Cihaz arayışında en az 160 dalgıç görevlendirildiğini, yetkililerin kokpit ses kayıt cihazının da uçuş veri kaydedicisinin yakınında olduğuna inandıklarını ekledi. 3.600’den fazla kurtarma personeli, 13 helikopter, 54 büyük gemi ve 20 küçük tekne, Cakarta’nın hemen kuzeyinde, 182 numaralı uçuşun düştüğü bölgeyi arıyor. 23 metre derinlikte suda uçağın bazı kısımlarını ve insan kalıntılarını buldular. Şimdiye kadar arama görevlileri, içinde insan kalıntılarının bulunduğu 74 ceset torbasını polis kimlik uzmanlarına gönderdiler. Polis Pazartesi günü, ilk kurban olan 29 yaşındaki uçuş görevlisi Okky Bisma’yı teşhis ettiklerini söyledi. Sriwijaya Air’de uçuş görevlisi olan eşi Aldha Refa, sosyal medyada bir dizi paylaşımda kederini paylaştı. Acı çeken aile üyeleri DNA testleri için örnekler veriyor ve polis sonuçların dört ila sekiz gün içinde beklendiğini söylüyor. Ulusal Polis sözcüsü Rusdi Hartono, DNA testi için yaklaşık 53 örnek toplandığını, ancak özellikle kurbanların ebeveynleri ve çocuklarından daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Patlama ihtimali düşük

Endonezya’nın Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi başkanı Soerjanto Tjahjono, arama yapanların bulduğu enkazın durumunu gördükten sonra havada patlama olasılığını dışladı. Jetin suya çarpana kadar sağlam olduğunu, enkaz alanını bir hava olayında görüldüğü gibi geniş bir alana yaymak yerine belirli bölgede yoğunlaştırdığını ifade etti.

Felaket, Endonezya’nın havacılık endüstrisinde güvenlik konusundaki endişeleri yeniden alevlendirdi. Amerika Birleşik Devletleri 2007 yılında Endonezyalı havayolu şirketlerinin ülkede faaliyet göstermesini yasaklamıştı. Müeyyideler, uluslararası havacılık standartlarına uygunluktaki gelişmelere atıfta bulunularak yalnızca 2016 yılında kaldırıldı. Avrupa Birliği ise 2018’de benzer yasağı kaldırdı. Geçtiğimiz yıl Endonezya havacılığı, seyahat kısıtlamalarına ve yolcular arasında talepte düşüşe neden olan koronavirüs salgından önemli ölçüde etkilendi. Sriwijaya Air, geçmişte yalnızca küçük güvenlik olayları yaşamıştı, ancak 2008 yılında bir hidrolik sorun nedeniyle uçak inerken, pistten çıktığında bir çiftçi ölmüştü.

Endonezya, Güneydoğu Asya’da, Hint ve Pasifik okyanusları arasında yer alan 17.508 adadan oluşuyor. Başkenti Cakarta olan ülke, 256 milyon nüfusuyla, dünyanın en kalabalık dördüncü, Müslüman dünyada birinci ülke.  Hollanda sömürgesinden 1945 yılında kurtulmuş ülkede 300’den fazla etnik grup bulunmakta.  Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası Türkiye’den biraz fazla kişi başına milli gelirse Türkiye’nin dörtte biri. Ülkede havacılık sanayii ve teknolojisi bulunmakta. Baltalanan D-8’ler İslam Birliği projesinde ortak büyük gövdeli uçak üretimine liderlik yapacaktı.

Diğer Uzak Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/uzak-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.