islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

DAR AL-ISLAM MERKEZİ

DAR AL-ISLAM MERKEZİ

Mısırlı mimar Hassan Fathy tarafından üstlenilen topluluk projesi; Abiquiu, New Mexico’da kurulmuş kar amacı gütmeyen bir eğitim kuruluşu olan Dar al-Islam’ın merkezidir. Bu merkez bir camiyi, eğitim binalarını, konutları ve sosyal merkezleri kapsamaktadır. Amerikalı Müslüman Bilim Adamı Nuridin Durkee ve Suudi işadamı Sahl Kabbani, projeyi 1979’da Suudi Arabistan Kralı Khalid ibn Abdul Aziz’in ailesinden destek alarak kurmuşlardır.

New Mexico’yu, manzara birçok Müslüman topraklarınınkine benzer olacağı ve mevcut kerpiç bina geleneği nedeniyle seçmişlerdir. Hassan Fathy’ nin çizimleri, orijinal binaların tasarımlarını kapsar. Fathy 1980’de tasarımını sunarken, tuğla yapımı ve yapım tekniklerini de sergileyen Nubyalı duvar ustalarını da beraberinde getirmiştir. Bu ustalar yerel halka inşaatın nasıl yapılacağını öğretmiş, bu şekilde yerel sürdürülebilirlik sağlanmıştır.

Topluluk 1982’de açılmıştır ve 1986’da okulda 7 tam zamanlı öğretmen ve 6 tam zamanlı öğrenci vardı. Ayrıca İslam hakkında eğitimciler yetiştirmek için atölyeler düzenlenmekte idi.

150 konut olarak planlanan topluluğa yaklaşık 30 aile katıldı. Tamamen kerpiçten inşa edilen cami, kemerleri taşıyan taşıyıcı duvarlara ve ibadethaneyi örten kubbelere sahip olup, kendisi tek kubbeli birimlere ayrılmıştır.

Chama Nehri Vadisi’nin yukarısındaki bir platoda 11 mil karelik bir alanı kaplayan köy, 150 Müslüman ailenin mahalleler halinde yaşayabilmelerini sağlamıştır. Daha iyi termal performans için doğuya ve batıya doğru küçük duvar yüzeyi sunan kümelerin tümü, topluluğun ortasındaki bir ana meydan ve herkesin buluşabileceği bir yer sağlayan yakındaki ikincil bir meydan ile bağlantılıdır. Bu meydanda, cemaatte ilk inşa edilen yapı olma özelliğini taşıyan bir cami ve ona bağlı bir medrese yer almaktadır.

Caminin kendisi kompakt ve zariftir, erkekler için öne doğru bir ibadet yeri ve kadınlar için perdeli bir alan sağlayan, kareye yakın bir plana dayalıdır. 1990’a gelindiğinde Dar el-İslam, kısmen ekonomik gerileme, kısmen de bu kadar uzak bir yerde yaşamanın zorlukları nedeniyle üye kaybı nedeniyle mücadele etmiştir. Dar el-İslam’ın yöneticisi Walter ‘Abdur Ra’uf Declerck, örgütün yeniden yapılandırılmasına yardımcı olmuştur.

Dar el-İslam şimdi hem New Mexico’daki kampüste hem de ülke çapında üç ana alanda programlar yürütüyor: Atölye çalışmaları, öğretmen enstitüleri ve materyal geliştirme dahil olmak üzere eğitim; Amerika’da aile içi şiddet ve İslam hakkında farkındalık yaratma gibi konuları ele alan Sosyal Eylem; ve özellikle Müslüman aileler, kadınlar ve gençler için inzivalara ev sahipliği yapmak. Bu faaliyetleri yerine getirmek için 2002 yılında bir amfi ve üç Yurt Yurdu’nun eklenmesi de dahil olmak üzere bazı ek inşaatlar yapılmıştır.

Mimar Zeynep Aybüke TİRYAKİ

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.