islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5581
EURO
34,9788
ALTIN
2.420,94
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

İSLAM MİMARİSİNDE ÇİFT BAŞLI KARTAL MOTİFİ

İSLAM MİMARİSİNDE ÇİFT BAŞLI KARTAL MOTİFİ

İSLAM MİMARİSİNDE ÇİFT BAŞLI KARTAL MOTİFİ

İnsanlara gökyüzü ve yeryüzü yolculuklarında refakat eden başlıca varlıklar kuş şeklindedir. Özellikle kartal, kuşlar arasında ululuk ve yükseklik timsalidir. Bu yüzden Türkler, kılıç kabzalarında, çift başlı kartal motifi kullanmışlardır.

Çift başlı kartal figürü ilk kez, M.Ö. 3000 sonları ve 2000 başlangıcında, Mezopotamya’da görünür. Daha sonra ise bütün Orta Asya’ya yayılmıştır. Anadolu’ya kadar uzanan evrede çift başlı kartal, Türk medeniyetleri tarafından sevilerek kullanılmıştır. Bu kullanımında pek çok sembolik anlam yüklenmiştir.

Orta Asya’da çift başlı kartal nazarlık, tılsım, aydınlık ve güneş sembolü olarak işlenir. Sikkeler üzerinde ise bazı hükümdarlar arma-sembol, diğer bir kısım hükümdar ise hükmetme gücünü destekleyen, pekiştiren bir motif olarak kullanılmıştır.

Artuklu sikkelerinde ve Anadolu’daki Selçuklu yapılarında kullanılan çift kartal simgesi surlarda, cami ve medreselerde, saraylarda; koruyucu ve hakimiyet sembolü olarak ve kötü güçlerden koruyucu olarak kullanılmıştır.

Artuklu Sikkeleri

Selçuklu Devlet armasında da çift başlı kartal motifi kullanılmış hatta günümüzde Selçuklu kartalı olarak adlandırılmıştır. Türk halılarında en çok kullanılan canlı figürü kartaldır. Selçuklular zamanında yapılan Döner Kümbet (Kayseri), Hüdavent Hatun Türbesi (Niğde), Çifte Minareli Medrese (Erzurum), Kubâdâbâd Sarayı çinilerinde, Divriği Ulu Camii, Yedi Kardeş Burcu (Diyarbakır) gibi mimari eserlerde çift başlı kartal figürü kullanılmıştır.


Kayseri, Döner Kümbet, Hayat Ağacı ve Çift Başlı Kartal Sembolleri

Divriği Ulu Camii Kapısı Üzerinde Bulunan Kartal Sembolü
Kubâdâbâd Sarayı Çinilerinde Bulunan Kartal Motifi

 

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

 

KAYNAKLAR:

  1. Göksu, E. (2016). ÇİFT BAŞLI KARTAL ve SELÇUKLULAR. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, (5), 117-141.
  2. https://sirazduvari.com/turk-islam-mimarisinde-figurlu-susleme-ornekleri/
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.