Deniz Yosunu Tabağınızda Henüz Yolunu Bulamadıysa, Muhtemelen Yakında Bulacaktır

Suşi, bazı salata sosları, dondurma ve şekerlemelerin ortak noktası nedir? Algler veya yaygın olan diğer adıyla bildiğimiz deniz yosununu içerirler.

Uzun zamandır bir arka plan bileşeni olan algler, mutfak şovunun yıldızı olarak tabaklarda giderek daha fazla görünüyor. Tadı çok yönlüdür ve büyümesi kolaydır. Ayrıca belirsiz bir gıda geleceğiyle yüzleşmemize yardımcı olabilirler.

Yosun besleyici bir besindir. A, B ve C vitaminleri ile doludurlar ve kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, potasyum ve iyot bakımından zengindirler.

Algler, yüksek protein içeriği nedeniyle vejetaryen ve vegan yemeklerinde değerli malzemelerdir. Ayrıca, olası sağlık yararları taşıyabilecek antioksidanlar ve antiviral ve antihipertansif bileşikler içerirler.

Tüm deniz yosunları veya deniz makroalgleri, renklerine veya pigmentasyonlarına göre üç ana kategoriden birinde sınıflandırılır.

Deniz yosunlarının 1000 yıldan fazla bir süredir yemek pişirmede kullanıldığına dair pek çok kanıt var. O zamandan beri, dünya çapında tabaklarda taşındılar ve suşi gibi çılgınca popüler hale gelen mutfağın etrafına ustaca sarıldılar.

Birçok yosun türü vardır ve her birinin kendine özgü mutfak nitelikleri vardır.

Çeşitli deniz yosunlarından elde edilen özler, modaya uygun restoranlarda pahalı “yüksek” mutfaklara giriyor. Aynı zamanda alg özleri dondurma, süzme peynir, süt ürünü olmayan sütler, jöle, puding ve bebek formülünde de kullanılır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, küresel deniz yosunu üretimini 2019’da yaklaşık 36 milyon ıslak tona çıkardı. Bu 1950’den beri 1000 katlık bir artış. Deniz yosunlarının artan popülaritesinin bir başka örneğidir bu durum.

Ancak gıdanın devam eden başarısı için çok önemli bir soru var: Yosun yetiştiriciliği çevre için iyi midir? İnsanlar denizde yosun yetiştirdiği için tarım arazi, tatlı su kaynakları veya gübre gerektirmez. Kurutulmuş alglerin saklanması ve taşınması kolaydır. Sürdürülebilir ekim bu nedenle mümkündür – ancak büyük ölçekte zorludur.

2020’de BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, Deniz Yosunu Devrimi: Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Bir Manifesto’yu yayınladı. BM’nin sözleriyle, rapor, üretimi bir sonraki seviyeye taşımak için uluslararası kabul görmüş standartlar, yeni yatırım çabaları ve hükümetler, bilim ve sanayi arasında daha fazla işbirliği çağrısında bulunuyor. Bu manifestonun gelecekte gerçek olup olmayacağı belirsiz olsa da, kesin olan bir şey var:

Tabaklarımızda bulduğumuz deniz yosunu miktarı muhtemelen önümüzdeki yıllarda artacak.

Mihraç Görünmek

Recent Posts

  • Makale

Gazze Vicdanı Uyandırıyor Mu?

Vicdan, insanın sahip olduğu ve kendisini insan kılan yegâne özelliğidir. İnsanın yapıp ettiklerini tarafsız bir…

10 dakika ago
  • Gündem

Gazze’de Çöp Yığınları ve Kanalizasyon Suları Tehlikesi

Gazze'de Çöp Yığınları ve Kanalizasyon Suları Tehlikesi. Gazze'de, İsrail'in saldırıları ve boğucu kuşatma altında kalan…

41 dakika ago
  • Makale

ÜMMETİN DERİN SORUNU

Ümmet: “Renk, ırk, bölge ve cinsiyet farkı gözetilmeksizin, aynı peygambere ve onun getirdiği dine inanalar…

41 dakika ago
  • Gündem

Almanya’da “İmparatorluk Vatandaşları” Yargı Karşısında

Almanya'da "İmparatorluk Vatandaşları" Yargı Karşısında Almanya'da Stuttgart, Frankfurt ve Münih'te yargılanan "İmparatorluk Vatandaşları" örgütü üyeleri,…

17 saat ago
  • Gündem

KFC’YE BOYKOT DARBESİ

KFC'YE BOYKOT DARBESİ KFC, Malezya'da 108 Şubesini Geçici Olarak Kapattı: Boykot Darbesi! Malezya'da, İsrail'in Gazze'ye…

17 saat ago
  • Gündem

Muğla Seydikemer’de İnovatif Tarım: Pilotun Topraksız Çilek Üretimi

Muğla Seydikemer'de İnovatif Tarım: Eski bir yolcu uçağı pilotu Kadrican Pehlivan, modern tarım teknikleriyle dikkat…

18 saat ago