islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3753
EURO
35,0555
ALTIN
2.326,55
BIST
9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

DEPREMİ NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?

DEPREMİ NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?
3 Mayıs 2023 10:30
A+
A-

Müslüman olmak hayata Müslümanca bakmayı gerektirir. Bize göre dünya geçici ve ahiret hayatı kalıcıdır.

Depremler :

  1. İman esaslarımızdan biri olan Kıyamet inancını pekiştirme,
  2. Allah’ı ve insanlık değerlerini unutanlar için uyarı,
  3. Allaha ve ahiret hayatına inanmayan ve insanlara zarar veren zalimler için bir ceza,
  4. Müslümanlar için ise kulluk denemesidir.

Allah kullarını denemeye uğratacağını şöylece açıklamaktadır:

“Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele.” Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, “Doğrusu biz Allah’ın kullarıyız ve O’na döneceğiz” derler İşte rablerinin lütufları ve rahmeti bunlar içindir ve işte doğru yola ulaşmış olanlar da bunlardır.” ﴾Bakara 155﴿

Yüce Rabbimiz Ebedi Cennet hayatını kazandıracak kulluk denemelerinin  pek ağır olabileceğini de şöylece  bildirmektedir:

Yoksa siz, kendinizden önce gelip geçenlerin hali (uğradıkları sıkıntılar) başınıza gelmeden cennete girivereceğinizi mi sandınız? Onlara öyle yoksulluklar, öyle sıkıntılar dokundu ve öyle sarsıldılar ki, hatta peygamber ve beraberinde iman edenler: “Allah’ın yardımı ne zaman?” derlerdi. Bak işte! Gerçekten Allah’ın yardımı yakındır.” (Bakara 214?

Peygamberimiz, en ağır kulluk denemelerine peygamberlerin uğratıldığını bildirdiğine göre biz depremzedeler, uğradığımız depremi hayırlara  dönüştürebileceğimiz bir nimet olarak da görebiliriz.

Depremde ölenlerimiz günahkar olsalar bile  can verdikleri için şehittirler. Peygamberimiz onların hükmen şehid olacaklarını, Cennete hak kazanacaklarını müjdelemektedir. Yani ölenlerimiz kazançlıdırlar. Kaldı ki onlar ömürlerini yaşamış kişilerdir. Ömürleri bitmemiş olanlar zaten enkaz altından çıkmakta/çıkarılmaktadır. Buna Biz de tanığız.

Depremde aile fertlerini ve mallarını kaybedenler de eğer “Bu bize Allah’ın bir denemesi olarak geldi, biz Allah’ın kullarıyız  ve onun huzuruna döneceğiz “ derler de “Yarabbi  bizden aldıklarının daha hayırlılarını bize ihsan et” diye dua ederlerse, isteklerinin onlara verileceğini Rabbimiz ve Peygamberimiz müjdelemektedir. O halde Müslümanca bakarsak depremzedelerimiz de sonunda kazançlı çıkacaklardır.

Müslümanlar için kayıp yoktur.

Depremzede kardeşlerimiz Allah’ın kendileri aracılığıyla İnsanlığa dersler verdiğini de düşünmelidir. Aracı kılınmak büyük nimettir. Bu tür aracılıklar Peygamberlere verilmiştir. Kaldı ki depremzedelerin örnekliği sözlü değil fiilidir.

Sonuçta hem dünya ve hem de ahiretimiz için kazançtayız. Yeter ki sabır gösterebilelim ve gerekli doğru dersleri çıkarabilelim.

 

ETİKETLER: Manşet