islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3753
EURO
35,0555
ALTIN
2.326,55
BIST
9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

DEPREMLERE HEM MADDİ HEM DE MANEVİ GÖZLE BAKABİLMEK

DEPREMLERE HEM MADDİ HEM DE MANEVİ GÖZLE BAKABİLMEK
23 Şubat 2023 12:04
A+
A-

Asrın felaketi” olarak tanımlanan dört büyük deprem yaşadık. Binlerce insan kaybettik ve binlerce de yaralımız var.

Yaşanılan felaketin büyüklüğünü anlayabilmek adına verilere bakmak gerekiyor.  17 Ağustos 1999 Gölcük depremi 7.4 şiddetindeydi ve 142 km yüzey kırığı oluştu. 7.6 Şiddetinde meydana gelen Elbistan depreminin oluşturduğu yüzey kırığı ise 170 km. Böyle büyük dört depremin karada meydana gelmesi ve 10 şiddetinde etkili olması, büyük yıkımlara ve kayıplara yol açtı

Depremden sonra tartışılan ve en büyük sorun olarak görülen bina ve zemin tartışmaları yapılırken, örnek olarak Japonya hep ileri sürüldü. Ancak adalardan oluşan Japonya’da meydana gelen depremler denizde meydana gelmektedir ve karaya vurmaktadır. Bu sebeple Japonya örnek gösterilirken temkinli olmak gereği vardır. Zira uzmanların belirttiğine göre karasal depremler denizde olan depremlere göre daha fazla hissedilmekte ve daha fazla yıkıma neden olmaktadır.

Bu sebepledir ki, Anadolu’da yer alan fay hatlarının özellikleri göz önünde bulundurularak tedbirler alınması, hesaplamalarında buna göre yapılarak yerleşim birimlerinin oluşturulması önem arz etmektedir.

HABER YORUM

Mülk Allah’ındır. Kâinata muhteşem bir denge veren yüce rabbimiz depremleri de yaratmıştır ki, biz isyankâr ve günahkâr kullarını zaman zaman uyarsın…

Şöyle buyuruyor Yüce Rabbimiz:

“Gaybın anahtarları Allah’ın yanındadır; onları O’ndan başkası bilmez. O, karada ve denizde ne varsa bilir; O’nun bilgisi dışında bir yaprak bile düşmez. O, yerin karanlıklarındaki tek bir taneyi bile bilir. Yaş ve kuru ne varsa hepsi apaçık bir kitaptadır.” (En’am 59)

Karada ve denizde ne varsa her şeyi bilen Allah’ın(CC) izni olmadan bir yaprak dahi kımıldamıyor ya da düşmüyor. Hal böyle olunca depremlerin önceden bilinmesi de mümkün görünmüyor. Zira gaybı ancak ve ancak yüce rabbimiz biliyor.

Bizim buradan çıkarabileceğimiz güzel bir sonuç var aslında… Depremlere sadece seküler bir pencereden bakarak, bilinen gerçekleri papağan gibi tekrarlamaktan ziyade, depreme dayanıklı binalar yaparken diğer taraftan da depremleri, Yüce rabbimizin kainata koyduğu muhteşem dengenin içinde bir rahmet olarak kabullenmemiz gerekiyor.

Zira bizim 8 şiddetine dayanıklı evler yaptığımızda depremin 9 şiddetinde, 9şiddetine dayanıklı evler yaptığımızda 10 şiddetinde gelmeyeceğinin garantisi yoktur. Aslında böyle bir durumu yüce rabbimiz bizlere ayeti kerimesinde açık ve net bir şekilde şöylece açıklamaktadır:

“Nerede olursanız olun ölüm sizi yakalar; sarp ve sağlam kalelerde olsanız bile! Kendilerine bir iyilik dokunsa “Bu Allah’tan” derler, başlarına bir kötülük gelince de “Bu senden” derler. “Hepsi Allah’tandır” de. Ne oldu bu topluluğa ki bir türlü söyleneni anlayamıyorlar!” (Nisa 78)

Bir Müslümanın depreme bilimsel bakıyorum deyip ayetleri dışlaması söz konusu bile olmamalıdır. Zira bu söylem içinde “İslam bilime karşıdır” söylemini de barındırır ki, bir Müslüman için orada tehlike çanları çalmaya başlamış demektir.

Gelişen olaylara İslami bakışın adresi MİRATHABER.COM

ANAHTAR KELİMELER: DEPREM    ASRIN FELAKETİ     JAPONYA    ASRIN FELAKETİ 

 

 

ETİKETLER: Manşet