islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5320
EURO
34,7717
ALTIN
2.401,96
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

DEVLET BAHÇELİ’NİN DİL HATASI

DEVLET BAHÇELİ’NİN DİL HATASI
27 Aralık 2023 15:30
A+
A-

İslami bakış açısı olmayan ilim adamları ve siyasileri mecbur kalmadıkça dinlemiyorum.

Çünkü İslami vahiyle ayarlanmamış akıldan ve İslami kurallar süzgecinden geçmemiş bilgiden yararlanamayacağımı pek çok defa tecrübe etmişimdir. Bu durum elbette ki bana özgüdür.

Değindiğim kurala benim gibi Cumhuriyet dönemi çocukları olan Sayın Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanımız muhterem Recep Tayyip Erdoğan kardeşimiz de dahildir.

AMERİKA, AB, IRKÇILIK

Hele hele Amerika’nın stratejik ortaklığı, AB’ye girme ve ırkçılığa davet çıkarıcı milliyetçilik söylemlerini dinlemeye hiç mi hiç tahammülümüz kalmadı.

DEVLET BAHÇELİNİN HATALI TELAFFUZU

Sayın Devlet  Bahçeli’nin şu son konuşmalarından birine kulak misafiri olurken “Türkiye Büyük Mille Meclisi”. İfadesindeki Meclis sözcüğünün telaffuzu darbe etkisi yaptı.

Bir daha anladım ki Türkçemizde bol miktarda olan Arapça kökenli kelimelerin Osmanlıca yazılışlarını bilmeyenlerin onları doğru kullanmaları kesinlikle mümkün değil gibidir. Üstelik bilenler uyarıda bulunmazlarsa hatalar devam edip gidebilir.

Sayın Bahçeli MECLİS kelimesindeki (Lİ) hecesini uzatmaktadır ki bu sebeple yanlıştır. Düzeltilmesi gerekir. Aynı hatayı Ülkemizin zirvesinde görev yapmış bir değerli kardeşimiz de yapmıştı.

Burada sözü GÜZEL KUL OLMA MÜCADELEM İsimli yayınlanmış hatıratımızın 129. sayfasına bırakalım:

{ OSMAN YÜKSEL SERDENGEÇTİ

Basit gibi görülecek bir örnek vereyim. İmam Hatipliğimin ilk yıllarında meşhur Serdengeçti Osman Yüksel merhum hutbelerimi dinlermiş.

Bir Cuma sonrasında bana haber gönderdi. Kullandığım “Mantık” sözcüğündeki (T) harfini uzattığımı, bir diğer anlatımla medd-i tabîi yaptığımı hatırlattı. Ve ardından yapmamam uyarısında bulundu. Aslında Mentık şeklinde (e) ile yazmamız gereken bu kelime ile Meclis kelimesi aynı kalıptadır.

BİR SİYASİ BÜYÜĞÜMÜZ (A.G.)

Bir siyasi büyüğümüz A.G. “Meclis” kelimesinde “L” harfini uzatarak hatalı telaffuz etmektedir. Ama benim gibi uyarılmamış olacak ki hatasını sürdürüyor. Rahmetli T.Ö. da öğüt mânasına gelen VA’Z kelimesi ile bir şeyi bir yere koyma/yasalaştırma anlamına gelen VAZ’ kelimelerini yanlış olarak birbirinin yerine kullanırdı.

Hulasa gerçek ilim adamlarının İslâm ve ilim adına yapacakları eleştiriler geliştirici faydalar sağlayabilir.

İslam ve Cumhuriyet’ hutbemizden ötürü Osmanlıcılık adına bizi şiddetle yermeye kalkışan  merhum Kadir Mısıroğlu gibilerin yersiz tenkitleri bile savunma refleksinizi geliştirme gibi bir faydaya sebep olabilir. }

ARD

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.