islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Devlet desteğiyle işini büyüttü, yılda 30 tona yakın mantar üretiyor

Devlet desteğiyle işini büyüttü, yılda 30 tona yakın mantar üretiyor
26 Aralık 2017 11:43
A+
A-

Antalya’nın Korkuteli ilçesinde genç girişimci Çağrı Önel, devletin kırsal kalkınmayı teşvik amacıyla başlattığı Genç Çiftçiler Projesi’nden faydalanarak aldığı hibeyle evinin bahçesinde mantar yetiştiriyor.

Antalya’da Korkuteli ilçesinin Söğütçük Mahallesi’nde 34 yaşındaki Çağrı Önel, turizm fakültesinden mezun olduktan sonra evinin önünde kurduğu 50 metrekarelik çadırda istiridye mantarı üretmeye başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kırsal kalkınma destekleri kapsamında hayata geçirilen Genç Çiftçi Projesi’nden faydalanmak için başvuruda bulunan Önel, 30 bin liralık liralık hibe krediyle biri 100 diğeri 150 metrekarelik 2 mantar üretim çadırı daha oluşturdu.

AA muhabirinin görüştüğü Önel, bir şeyler üretmenin mutluluğunu yaşamak ve gelir elde etmek için mantar işine girdiğini söyledi.

Devletten aldığı destekle işini büyüttüğünü belirten Önel, “Yılda 30 tona yakın istiridye mantarı üretiyorum. Ürettiğim mantarları kilogramı 5,5 liradan toptan olarak tüccara veriyorum. Ayda bir hasat yapılabiliyor. Ürünün satışında herhangi bir zorluk yaşamıyorum. İstiridye mantarına talep iyi. Mantarcılık az zahmetli ve karlı bir iş. Bütün genç girişimcilere bu işi öneriyorum.” dedi.

Geliştirdikleri yazılımla çadırları takip ediyor

Çadırlarda otomasyon sistemi kullandıklarını anlatan Önel, şunları kaydetti:

“Çadırlardaki nem oranının yüzde 85-90, sıcaklığın ise 15-16 derece civarında olması gerekiyor. Ayrıca karbondioksit oranının da belirli bir düzeyde olması şart. Makine mühendisi kardeşim ve bilgisayar mühendisi bir arkadaşımızın da desteğiyle özel bir yazılım hazırladık. Çadırlardaki sistemi internet üzerinden telefonumla kontrol ediyor ve gerekli direktifleri veriyorum.”

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.