islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3294
EURO
35,1232
ALTIN
2.302,47
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Doğal Çevre Varlıkları Bize Şükredici Kullar Olmamız İçin Verilmiştir 6

Doğal Çevre Varlıkları Bize Şükredici Kullar Olmamız İçin Verilmiştir 6

Kur’ân penceresinden doğal çevreye baktığımızda kavrayabileceğimiz bir hakikat de çevremizi oluşturan varlıkların bize Şükredici kullar olmamız için yaratılıp verildiğidir.

Rabbimiz Rahman/Yarattığı varlıkları merhameti ile kuşatan ve Hakîm/her şeyi yerli yerinde ve amaçlı yaratan…  Bizi yaratmadan önce yeryüzünü bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde halk etmiştir. Nimetler sürekli tazeleniyor, her zaman yeni varlıklar halk ediliyor. Değinmiştim son dönemde  yeni bir canlı türü daha keşfedildi. Yaradan kudretini izhar için yeni yeni varlıklar yaratmakta devam ediyor. Her biri orijinal, zerreciklerden galaksilere kadar sayıya sığmaz varlıkların hiç biri diğerinin benzeri değil.

Mükemmel Yaratıcının Yarattığı da Muhteşem Oluyor

Yakınlarda bir makale okumuştum, -Allah yazarından razı olsun- makalenin hatırlattığı bildiğim bir hakikat beni çok etkiledi: Yaratan bakın yeryüzüne, bakın göklere, bakın hayvanlara örneğin develere, diyor.(Ğaşiye  88/17-19) Hangi varlığa bakarsak bakalım bir sanat harikası. Neden? Çünkü yaratıcıları olan Allah mükemmel üstü mükemmel de ondan. Mükemmel olanın, yüce olanın, aşkın olanın yarattığı da muhteşem oluyor.

Yaratıcın Koyduğu Kur’an Yasaları da İhtişamlı

Buradan bir gerçeğe daha intikal edelim. Fizik varlıklar anlamına Yaratılan âyetler nasıl mükemmelse Yaradan’ın insana hayat düzeni olsun diye gönderdiği Kur’ânî âyetler/yasalar da öyle mükemmel. Bu sebepledir ki Kur’ânsız insanlık kaoslarla sarsılmaya, ürettiği medeniyetler de yıkılmaya mahkûmdur.

Rabbimiz Soruyor… Şükretmeyecekler mi?

Doğal çevre varlıklarının bize şükredici kullar olmamız için verildiğine değinen Kur’ânî âyetlerden seçtiğimiz örnekleri okuyalım:

“Kudretinizle yarattığımız o küçük ve büyükbaş hayvanlara bakmazlar mı? Onlara sahip konumundalar. O hayvanları insanların emirlerine verdik. Taşımacılığından yararlanıyorlar, etlerinden yiyorlar. Onlar için o hayvanlarda nice faydalar ve içecekler var. Hâlâ Şükretmeyecekler mi?” (Yasin 36/71-73)



“Rüzgârları müjdeci olarak göndermesi de O’nun varlığını gösteren delillerdendir. Böylece Allah size rahmetinden tattırır; gemiler O’nun koyduğu yasalara uygun şekilde akıp gider ve siz de O’nun lütfundan rızkınızı arasınız. Ve umulur ki bütün bunlara şükredersiniz.”(Rûm 30/46)

“Kullarına merhametinden dolayı Allah, sizin için gece ve gündüzü yarattı ki gece sükûnete erip dinlenesiniz, gündüz de Allah’ın lütfundan rızkınızı arayıp şükredersiniz.”(Kasas 28/73)

Kur’ân’daki ilgili bütün ayetler böyle bitiyor:

Şükretmeyecekler mi? Şükretmeyecek misiniz?

Nasıl Şükredeceğiz?

Şükretmek için de bütün nimetleri Mevla’dan bileceğiz. Allah’tan bilmezsek Ona ortak koşmuş oluruz. Çünkü ana babamız, coğrafyamız, aklımız, kabiliyetlerimiz, malımız hulâsa her şeyimiz Allah’ın. Onun bize ihsanıdır.

Sahip olduğumuz ve olmak istediğimiz nimetlere aracılık yapan ve yapacak olan insanlara teşekkür etmeliyiz ama önce nimetlerin Halikı/Maliki olan Allah’a şükredeceğiz.

Şükretmek için bir de sahip olduğumuz nimetlerden, onlara sahip olamayanlara verip yararlandıracağız. Mesela hoca-öğretmen-öğretim üyesi isek konuşarak ve yazarak bilgilerimizden yararlandıracağız, parasal imkânlara sahipsek zekât verecek, hayır yapacağız.

İşte böyle doğal çevre varlıkları bize amaçsız lütfedilmedi. Şükredici kullardan olmamız için verildi.

Devam Edecek

Ali Rıza Demircan

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.