islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5074
EURO
34,5655
ALTIN
2.497,83
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Doğal Çevremizi Oluşturan Varlıklar Allah’ı Tanımak ve Anmakla Yükümlüdür 7

Doğal Çevremizi Oluşturan Varlıklar Allah’ı Tanımak ve Anmakla Yükümlüdür 7

Kur’an penceresinden baktığımızda görüp öğrenebileceğimiz bir gerçek de doğal çevremizi oluşturan varlıkların Allah’ı anmakla yükümlü varlıklar olduğu hakikatidir.

Sevgili Okurlarım, dünyanın en prestijli üniversitelerine gidin. Hayatlarını doğal yaratıklar üzerine hasretmiş olan bilim insanı kişilerle görüşüp konuşun. Size şu anda aktaracağım bilgileri öğrenmeniz mümkün değildir:

Canlı ve Cansız Varlık Tasnifimiz

Biz varlıkları canlı ve cansızlar olarak tasnif ediyoruz. O bizim ayırımımız. Kurân’la baktığımız zaman bizim cansız olarak nitelediğimiz varlıkların da kendi iç dünyalarında Yaradan’ı tanıyan ve Onu cezbeli bir derviş gibi zikreden varlıklar olduklarını öğreniriz. Geliniz misal olarak seçtiğimiz beraberce okuyalım.

İsra Sûresi Âyet 44:

“Yedi gök ile yer ve onların içinde yer alan her bir canlı ve akıllı varlık Onu tesbih etmekte; sınırsız kudret ve yüceliği ile anmaktadır. Onun yüceliğini/aşkınlığını övgüyle dile getirmeyen bir tek yaratık bile yoktur. Ne var ki siz onların tesbihlerini iyice kavrayamazsınız. Hiç şüphesiz O halîmdir/cezayı erteleyici, çok çok bağışlayıcıdır.”

Hac Sûresi Âyet 18:

“Görmez bilmez misin, göklerde ve yerdeki bütün akıllı canlılar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar/böcekler ve insanların birçoğu da Allah’a secde eder…”

Burada sizlere daha bir ürpertecek bir âyet sunalım. Allah İsrailoğullarının azgınlaşan kâfirlerini tanımlarken söyle buyurur.

Bakara Sûresi Âyet 74:

“…İnkâr ve isyanlarınızdan sonra kalpleriniz katılaştı. Onlar taş gibi ve taştan da katı oldu. Öyle taşlar vardır ki ondan nehirler kaynar. Nice taşlar vardır ki yarılır içinden sular akar. Nice taşlar da var ki Allah’a saygısından yuvarlanır. Sakın ha Allah’ın yaptıklarınızdan gafil olduğunu sanmayın.”

Yaratan bize Kur’ân-ı Kerîm’de dağların da Hazreti Davut ile birlikte sabah akşam kendisini zikrettiğini haber veriyor. Kuşların da topluluk halinde, kendisini yücelttiklerini bildiriyor.

“…Dağları ve kuşları Davud’un emrine verdik Onlar Davud’la beraber Allah’ı tesbih ederlerdi.” (Enbiya 21/79

Yaratan yarattığını bilmez mi? Kulluk denemesi gereği kendisine irade özgürlüğü verilen insanın dışında yaratılan kendisini yaratanın varlığı tanımaz Onu anıp yüceltmez mi?

İşte böyle Kur’ân penceresinden baktığımızda görülecek bir hakikat de “Doğal çevremizi oluşturan varlıkların Allah’ı tanımak ve anmakla yükümlü oldukları ve de bu görevlerini yaptıkları” gerçeğidir.

Devam Edecek

Ali Rıza DEMİRCAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.